Start > Ritul latin > Duminica a XXV-a (C)

Duminica a XXV-a (C)

24 August 2007
1,095 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XXV-a de peste an (Anul C)

Ascultați acestea, voi care zdrobiți pe cei săraci și asupriți pe cei sărmani, voi ziceți: “Când se va sfârși odată sâmbăta ca să putem deschide grânarul? Vom micșora măsurile, vom mări prețurile și vom falsifica balanțele. Vom putea să-l cumpărăm pe cel nevoiaș cu bani și pe cel sărac cu o pereche de sandale. Vom vinde până și pleava de grâu”. Mă jur pe cel care este mândria lui Iacob: “Niciodată nu voi uita faptele lor rele”. (Amos 8,4-7)

În fața unui astfel de discurs profetic, rostit cu peste 2600 de ani în urmă, rămânem surprinși de actualitatea lui. Cât de inventivi se dovedesc protagoniștii discursului profetic în a căuta ocolirea adevărului și a dreptății. Setea de profit nu mai are margini. Orice constrângere religioasă sau legislativă îi sufocă. Totul pentru ei este o marfă care se vinde și se cumpără inclusiv semenii, iar prada lor ce mai ușoară o constituie nevoiașul și săracul. Lipsa lor de scrupul este revoltătoare. Ce fac conducătorii? Ce face justiția în astfel de situații? Corupția i-a îndepărtat de menirea lor. Nu mai interesează pe nimeni de nevoiaș și sărac.

Și totuși Dumnezeu veghează. El nu rămâne insensibil la atâtea nedreptăți. Din Dumnezeul binecuvântărilor el se transformă în Judecătorul imparțial care răsplătește pe fiecare după faptele sale.

Isus a spus ucenicilor săi: “Cine este vrednic de încredere în cele mai mici lucruri este vrednic și în cele mari… Nici un sclav nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau la unul va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți sluji și lui Dumnezeu și Mamonei”. (Lc 16,10-13)

De o mare perspicacitate dă dovadă și administratorul din parabola citită în această a XXV-a de peste an. Înștiințat că îi risipește averea, stăpânul său i cere socoteală și, pentru a nu duce lipsă atunci când va fi destituit din funcție, administratorul găsește acele modalități prin care să-și alcătuiască o rezervă suficientă. Isus apreciază și dă ucenicilor exemplul inventivitatea acestui administrator necinstit. Gândul la un viitor fericit îi stimulează fantezia.

Viitorul fericit trebuie să fie și ținta ucenicului lui Isus Cristos și, pentru a-l dobândi, trebuie să dea dovadă de multă inteligență: inteligență pentru a-și alege stăpânul alături de care să se simtă împlinit; inteligență pentru a ști să folosească bogățiile vremelnice pentru a le dobândi pe cele veșnice.

Ritul latin