Start > Ritul latin > Duminica a XIX-a (C)

Duminica a XIX-a (C)

24 August 2007
1,041 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XIX-a de peste an (Anul C)

Acea noapte pascală – a eliberării din robia Egiptului – a fost anunțată dinainte părinților noștri, pentru ca fiind asigurați de promisiunile în care crezuseră, să fie plini de bucurie. Și poporul tău a văzut, în același timp, mântuirea celor drepți și pieirea dușmanilor… (Înț 18,6-9)

Privirea pe care autorul cărții Înțelepciunii o îndreaptă către trecut, mai ales către evenimentele fondatoare ale poporului lui Israel este menită să cultive în sufletele contemporanilor săi câteva convingeri care îi vor ajuta să poată înfrunta prezentul și mai ales viitorul. Astfel, reevocând evenimentul ieșirii din Egipt a evreilor, autorul: 1. subliniază fidelitatea lui Dumnezeu față de vechile promisiuni făcute patriarhilor; 2. pune în evidență așteptarea plină de speranță a mântuirii din partea poporului ales; 3. îl prezintă pe Dumnezeu drept stăpân absolut al istoriei atunci când îi pedepsește pe opresori și îi salvează pe aleșii săi. Toate aceste aspecte subliniate de autor vor deveni un adevărat crez din care cel credincios își va hrăni speranța mai ales în vreme de restriște.

Isus a spus ucenicilor săi: “Fiți gata, îmbrăcați și cu făcliile aprinse; să fiți ca niște oameni care așteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă de la nuntă, gata să-i deschidă îndată când va veni și va bate la ușă. Fericiți sunt servitorii aceia pe care stăpânul îi va găsi veghind… Deci și voi fiți gata, căci Fiul Omului va veni în ceasul în care nu vă așteptați.” (Lc 12,35-40)

Isus în mai multe rânduri și-a avertizat ascultătorii cu privire la evenimente care marchează sfârșitul istoriei (personale sau universale). Acele evenimente sunt inevitabile și, în plus, ele culminează cu un deznodământ fericit pentru cei pe care Stăpânul îi va găsi veghind sau cu unul frustrant ori de-a dreptul nefericit pentru cei neatenți.

Discursul lui Isus este alcătuit din exprimări alegorice, exprimări în spatele cărora noi putem sau trebuie să ghicim situații de viață concretă. Atenția și vegherea presupun uneori înfruntarea unor dificultăți deosebit de mari, dificultăți care nu pot fi gestionate decât având o credință și o speranță apropiate de eroism. Dar acest eroism este întotdeauna răsplătit din plin de Fiul Omului care va face din servitorii săi fideli prietenii și comesenii săi.

Ritul latin