Start > Ritul latin > Duminica a XIV-a (C)

Duminica a XIV-a (C)

24 August 2007
979 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XIV-a de peste an (Anul C)

Bucurați-vă împreună cu Ierusalimul și veseliți-vă cu el toți cei care îl iubiți. Împărțiți bucuria cu el toți cei care ați plâns împreună cu el… Căci iată ce spune Domnul: “Eu voi îndrepta spre el pacea ca un șuvoi… Ca niște prunci veți fi purtați pe brațele lui… În Ierusalim veți afla mângâierea”. Veți vedea și inima voastră se va bucura… Domnul își va arăta puterea față de slujitorii săi. (Is 66,10-14)

Când Dumnezeu se adresează poporului pentru a-l încuraja și pentru a-l asigura că va gusta în curând pacea, el trecea de fapt printr-o depresie profundă. De mai mult timp, în exil fiind, poporul tânjește după puțină bucurie (Is 66,5). De nicăieri nu se întrezărește vreo rază de speranță. Și când totul pare fără ieșire Dumnezeu își dezvăluie adâncul ființei sale. Grija și ajutorul pe care i le arată poporului sunt exprimate în termeni de o tandrețe maternă adesea emoționantă. Mai mult, pentru a arăta generozitatea dărniciei sale și a lucrării sale aducătoare de pace, textul face apel la imaginea șuvoiului abundent.

Numai cine a trăit o experiența unei nevoi fundamentale căreia Dumnezeu să-i fi răspuns poate înțelege și savura aceste imagine atât de vii și reconfortante.

Domnul a ales încă șaptezecișidoi de ucenici și i-a trimis doi câte doi înaintea sa în fiecare cetate sau loc pe unde avea să treacă el… Când veți intra într-o localitate și veți fi primiți, mâncați ce vi se va pune înainte, vindecați bolnavii care se află acolo și spuneți oamenilor: “Împărăția lui Dumnezeu este aproape de voi!”… (Lc 10,1-20)

În evanghelia acestei duminici imaginea șuvoiului revine sub o altă formă. O putem întrezări în “puhoiul” de ucenici pe care Isus îi trimite înaintea sa în fiecare cetate sau loc pe unde avea să treacă el. De remarcat, în acest discurs misionar adresat trimișilor săi, e faptul că, dincolo de toate peripețiile și opozițiile care îi așteaptă, ei sunt mesageri ai păcii. Apoi, în centrul anunțului lor stă vestea că Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru. Or Împărăția pe care ei o vestesc nu constă într-o structură politică sau administrativă. Ea trebuie recunoscută în persoana și în lucrarea lui Isus Cristos.

Prezența lui Isus în mijlocul nostru este o veste bună (evanghelie) deoarece ea echivalează cu actualizare efectivă a lucrării mântuitoare a lui Dumnezeu.

Ritul latin