Start > Ritul latin > Unde se află sufletul prințesei Diana?

Unde se află sufletul prințesei Diana?

23 August 2007
1,691 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXI-a de peste an (Anul C)

La 31 august 1998, la un an de la moartea prințesei Diana, numeroase publicații au apărut cu titluri precum: “Unde este sufletul prințesei Diana?” Punctul de plecare era o știre despre o femei din Anglia care și-a retras copiii de la școala de duminică deoarece profesoara de religie le explicase copiilor că sufletul prințesei este în iad, după ce mama le spusese copiilor că sufletul i-ar fi în rai. Drept urmare a ajuns întrebarea zilei: unde este sufletul prințesei Diana? Un popular post de radio a cerut chiar opinia Diecezei anglicane pentru a afla exact unde se află sufletul prințesei.

Cum ar răspunde Isus unei astfel de întrebări? Să ne imaginăm că Isus este pe pământ astăzi și un reporter vine la El și îl întreabă: “Unde este sufletul prințesei Diana?” Oare ce ar răspunde? Cred că Isus l-ar privi în ochi pe reporter și i-ar spune: “Vezi să îți salvezi tu sufletul, când mai poți încă.” Aceasta este tocmai ideea evangheliei de astăzi. Isus merge prin diverse sate, croindu-și drum spre Ierusalim. Cineva îl oprește și îl întreabă: “Doamne, sunt puțini cei mântuiți?” (Luca 13,33). Ce răspunde Isus? “Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulți vor căuta să intre și nu vor putea” (v. 24). Vedem că Isus nu răspunde cu adevărat întrebării omului. De fapt El răspunde la o întrebare mult mai importantă: “Cum mă pot eu mântui?”

Când punem o întrebare despre mântuire pot fi două feluri de a o face. Putem întreba din curiozitate, pentru a obține informații, fapte și cifre care nu afectează mântuirea. Sau putem să întrebăm ceva relevant, căutând cu adevărat adevărul care conduce spre mântuire. Răsfoind Evanghelia vom vedea că Isus nu are timp pentru întrebări din curiozitate. De fapt ori de câte ori cineva îl întreabă din simplă curiozitate Isus profită de ocazie pentru a răspunde unei întrebări relevante pe care persoana în cauză ar trebui să și-o pună. “Doamne, sunt puțini cei mântuiți?” este o întrebare pusă din pură curiozitate. Dacă am primi răspunsul cu ce se schimbă mântuirea noastră? Isus schimbă întrebarea cu una relevantă, îndemnând: “Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă”.

Întrebările din curiozitate prin rapid la presă și la mase. Când va veni sfârșitul lumii? Cine este anti-cristul? Ce semnificație are numărul 666? Și altele… Sunt simple curiozități. Isus nu răspunde la astfel de întrebări. Înainte de Înălțarea la cer discipolii l-au întrebat: “Doamne, în acest timp vei restaura împărăția lui Israel?” Ce răspuns au primit? “Vouă nu vă este dat să cunoașteți timpurile sau momentele pe care Tatăl le-a stabilit prin propria autoritate. Însă, când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria, și până la marginile pământului” (Fapte 1,6-8).

Ca să ne mai relaxăm puțin: un predicator le vorbea credincioșilor despre pedeapsa veșnică. “În Ziua Judecății”, spunea el, “va fi plânsetul și scrâșnirea dinților.” O femeie bătrână din mulțime l-a întrebat atunci: “Părinte, dar cu mine cum va fi? Eu nu mai am dinți!” Predicatorul i-a răspuns: “Nu vă faceți probleme: veți primi la momentul potrivit.” O întrebare mânată de curiozitate. Ca și cea despre unde se află sufletul prințesei Diana. Noi să căutăm însă să ne punem întrebări importante precum: “Ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc? Cum pot să îl slujesc mai bine pe Dumnezeu în contextul actual al vieții mele? Cum pot să profit de ocaziile pe care Domnul mi le oferă aici și acum pentru mântuirea mea?” Să reflectăm astăzi asupra unor astfel de întrebări relevante.

Ritul latin