Start > Ritul bizantin > Cinci pâini și doi pești

Cinci pâini și doi pești

18 July 2007
2,834 afișări

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VIII-a după Rusalii

Evanghelia de astăzi de la Sf. Matei ne relatează hrănirea celor cinci mii de oameni și înmulțirea miraculoasă a pâinilor și a peștilor. Relatarea acestui eveniment se găsește în toate cele patru Evanghelii. Din detaliile care sunt adăugate în celelalte Evanghelii știm că acest eveniment a avut loc în cel de-al treilea an al activității publice a Mântuitorului, după tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. De aici putem învăța câteva lucruri.

Mai înainte de toate, să remarcăm că era o mulțime imensă, de cinci mii de bărbați plus femei și copii. Remarcăm cum îl urmau pe Cristos pe jos în căldura zilei, în pustietate și fără hrană. Ce credință și devoțiune vedem aici, când există creștini care spun că nu pot să vină la biserică duminica, cu mașina, pentru că biserica e prea departe de paturile lor!

În al doilea rând, putem vedea că acest miracol nu a avut loc pentru mândria sau slava personală a Mântuitorului, ci din compasiune pentru oameni. Putem vedea acest lucru în multe miracole ale lui Cristos și se spune din nou în Evanghelia de astăzi cum Domnul a vindecat pentru că i-a for milă de cei bolnavi. Fiecare miracol al lui Cristos este un act de iubire făcut din compasiune.

În al treilea rând, vedem de asemenea cum înainte de a face miracolul, Domnul nostru a luat pâinile și peștii, apoi s-a uitat spre Cer și i-a mulțumit Tatălui și a binecuvântat mâncarea. Aici ne dă nouă creștinilor un exemplu de rugăciune înainte de a mânca. Cât de mulți creștini uită și să își facă până și semnul crucii înainte de a mânca! Și totuși însuși Mântuitorul, ‘prin care toate s-au făcut’, cere binecuvântarea Tatălui înainte de a mânca.

În al patrulea rând, putem compara condițiile umile în care a avut loc acest miracol, în loc pustiu, oamenii stând pe jos, cu condițiile în care mai înainte a fost poruncită moartea Sf. Ioan Botezătorul, la luxosul banchet de ziua de naștere a lui Irod. În al cincilea rând, putem vedea cum acest miracol este de asemenea o revelare a divinității Mântuitorului, a puterii lui Cristos. Miracolul are loc când ziua deja a trecut, dar Cristos nu este limitat de timp; El este Domnul Timpului. Miracolul are loc în pustiu; Cristos este de asemenea Domnul Spațiului. El binecuvântează și înmulțește pâinile și peștii; El este de asemenea Domnului Pământului și al Mării.

În fine, în acest miracol vedem cum Cristos nu ne hrănește doar cu hrană materială, ci și cu hrană spirituală, pentru că, așa cum este scris în Sfânta Scriptură, nu numai cu pâine va trăi omul. Vedem acest lucru în numerele menționate în această Evanghelie. De ce cinci pâini? Numărul cinci, după cum citim în Psalmi și în rugăciunile de mulțumire după Împărtășanie, reprezintă cele cinci simțuri ale noastre, care sunt hrănite de Cristos, Pâinea vieții.

De ce doi pești? Ei reprezintă cele două părți ale Noului Testament, Evangheliile și Epistolele, care au fost scrise de pescari care au devenit pescari de oameni, noi fiind hrăniți spiritual de scrierile lor. De ce douăsprezece coșuri de resturi? Ele reprezintă cei doisprezece apostoli care predică până la sfârșitul universului, fragmentele care ne hrănesc sufletele cu cuvintele lui Cristos prin Spiritul Sfânt. Să ne deschidem astăzi mințile și sufletele lui Cristos Dumnezeul nostru cel adevărat, pentru ca și noi să putem fi hrăniți și săturați cu Pâinea Vieții.

Ritul bizantin