Start > Ritul latin > Relația cu Domnul și slujirea Lui

Relația cu Domnul și slujirea Lui

18 July 2007
1,711 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XVI-a de peste an (Anul C)

Un misionar catolic făcea o treabă foarte bună într-un sătuc din Africa inferioară. În câțiva ani a botezat mulți oameni, a construit o biserică, o școală și un centru medical. Munca lui neîntreruptă s-a întors împotriva lui sub forma unei boli, așa că a trebuit să se întoarcă în Europa la tratament. După mai multe luni s-a simțit suficient de bine pentru a se întoarce în Africa. Spre surprinderea și dezamăgirea lui, a descoperit că întreg satul abandonase catolicismul și trecuse la un cult evanghelic, susținut de un predicator. Chiar și biserica ce o construise el devenise acum evanghelistă. “Ce nu a mers bine?”, s-a întrebat el. Cum de misiunea înfloritoare dezvoltată de el a decăzut în câteva luni? “Părinte, ai făcut multe pentru noi. Ai dat copiilor noștri haine și ne-ai dat un centru medical. Dar un lucru nu ai făcut: nu ne-ai adus aproape de Isus, de Domnul și Mântuitorul nostru.” A face lucrarea Domnului este ceva minunat. Dar a-l cunoaște pe Domnul este mai important, mai măreț.

Evanghelia de astăzi ne povestește despre două surori, Marta, care era ocupată să lucreze pentru Domnul, și Maria, mai interesată să îl cunoască pe Domnul decât să lucreze pentru El. În timp ce pentru Marta slujirea este pe primul loc, pentru Maria este relația personală. Asemenea misionarului de la început, Marta trebuie să fi fost șocată să îl audă pe Domnul însuși spunându-i că relația cu El vine pe primul loc, pentru că fără ea slujirea își pierde sensul.

Sunt unii care o văd pe Marta din această parabolă ca fiind femeia materială, iar pe Maria ca fiind femeia spirituală. Dar gândirea în acești termeni de separare între spirit și materie nu este proprie Evangheliei lui Luca. Mai degrabă Luca le prezintă pe Marta și pe Maria ca surori ambele interesate de Domnul, două femei care vor în egală măsură să îi fie pe plac. Diferența stă în maniera în care caută fiecare să fie plăcută Domnului. Marta alege calea slujirii. Maria alege calea relației personale.

Marcu ne spune că atunci când Isus i-a chemat pe Apostoli să îi urmeze, le-a prezentat un dublu scop: “ca să fie cu El, să-i trimită să predice” (Marcu 3,14). Pe de o parte a fi cu Domnul, a-l cunoaște, a fi prieten cu El și a te lăsa hrănit de cuvântul Lui, și, pe de altă parte a face lucrarea Domnului, a-i sluji Domnului în alții, a-i proclama mesajul de iubire prin cuvinte și fapte – vedem aici un conflict. Care aspect trebuie pus pe primul loc? Cât din timpul nostru trebuie să îl dedicăm la a fi cu Domnul, rugăciunii și ascultării cuvântului Lui, și cât timp lucrului pentru Domnul? În ciuda nevoii urgente de a lucra pentru Dumnezeu, singurul lucru logic de spus este că în relația mea cu Domnul cunoașterea Lui trebuie să preceadă lucrarea pentru El.

Scopul parabolei cu întâlnirea dintre Isus și cele două surori nu este să ne invite la o alegere: vrem să fim ca Marta, sau ca Maria? Adevărații discipoli trebuie să fie atât Marta cât și Maria. Scopul Evangheliei de astăzi este să ne provoace o reflecție asupra priorităților personale, pentru ca să vedem că prietenia cu Domnul trebuie să stea înaintea lucrării în via Lui. Avem un timp zilnic în care să stăm cu Domnul? Mulți fac aceasta mergând zilnic la Sfânta Liturghie, unde îl pot primi sub chipul pâinii și vinului, dar și asculta din Evanghelie. Alții au o oră pe zi de tăcere, când se roagă și citesc cuvântul lui Dumnezeu. Oricum am face, este important ca toți creștinii să fim asemenea Mariei, șezând la picioarele Domnului pentru a-i asculta cuvintele, și în același timp asemenea Martei, aruncându-ne cu energie în slujirea Lui.

Ritul latin