Start > Ritul latin > Duminică ne întâlnim cu Cristos

Duminică ne întâlnim cu Cristos

12 April 2007
2,497 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a II-a după Paște (Anul C)

Un preot, privind spre mulțimea mare de credincioși prezentă în biserică, și-a început predica astfel: “Prietenii mei, conștient că pe cei mai mulți dintre voi nu vă voi mai vedea până la Paștele următor, profit de această ocazie pentru a vă ura sărbători fericite de Crăciun, precum și un an nou fericit!” Diferența între numărul de credincioși dintr-o duminică obișnuită, respectiv din duminica Paștelui este evidentă oricui. Mulți dintre creștinii de astăzi, în ceea ce privește participarea la slujbe, au devenit creștini de Paște: nu îi vezi în biserică decât la Paște. Așa se face că un bărbat și-a criticat la un moment dat parohul: “Vin la această biserică de trei ani”, a spus el, “și de fiecare dată predica este despre același lucru. Nu mai aveți și altceva despre ce să vorbiți?” “Ba da”, i-a răspuns preotul. “Dacă nu ați veni doar de Paște, când predic despre Învierea lui Cristos, m-ați auzi vorbind și despre altceva.”

De ce sunt atâția creștini care nu reușesc să participe regulat la slujbele de duminica de la biserică? Răspunsul este: îndoiala sau criza credinței. Oamenii de astăzi, asemenea oamenilor din toate timpurile, au o foame de Dumnezeu. Sunt în căutarea unui sens al vieților lor. Dar se îndoiesc că răspunsul la întrebările lor existențiale s-ar găsi între cei patru pereți ai bisericii. Din acest motiv sunt mai dispuși să petreacă timpul cu activități sociale, muncind sau studiind, decât să aducă cult lui Dumnezeu în biserică. Evanghelia de astăzi ne dă exemplul unui om care s-a simțit exact așa: numele lui este Toma.

“În seara aceleiași zile (a Învierii), prima a săptămânii”, discipolii s-au strâns și “a venit Isus, a stat în mijlocul lor” (Ioan 20,19). Discipolii s-au reunit duminica, prima zi a săptămânii. Din moment ce discipolii erau evrei, ei participau la serviciile din sinagogă sâmbăta, iar duminica se întâlneau ca și creștini. Fiind strânși în numele Lui, Isus le-a apărut după cum le promisese anterior: “Unde doi sau trei sunt adunați în numele Meu, sunt și Eu acolo în mijlocul lor” (Matei 18,20). În acest fel, duminica a devenit cunoscută ca ziua Domnului, ziua în care Cristos vine să întâlnească și să îi întărească pe oameni, ziua specială de cult creștin. Vedem deci că de fapt Evanghelia de astăzi descrie prima duminică creștină de după Înviere. La început slujbele se desfășurau seara.

Deci discipolii erau adunați pentru slujba de duminică dar ce vedem? Toma nu este acolo. Unde este Toma? Toma este ca unul dintre creștinii de astăzi, care nu merg la biserică duminica în mod regulat. Acești creștini nu sunt în biserică atunci când Isus vine să îi întâlnească și să le întărească credința. Drept urmare, îndoielile le rămân. Inițial toți discipolii au avut îndoielile lor. Dar în urma întâlnirii cu Domnul înviat în slujba de duminică îndoiala lor a fost transformată în credință. Toma a ratat însă această experiență.

Fiind însă un om deștept, Toma s-a angajat să nu mai lipsească de la nici o reuniune duminicală. Lectura Evangheliei continuă: “După opt zile (adică în duminica următoare), discipolii Lui erau iarăși înăuntru, iar Toma (de data aceasta) era împreună cu ei. Isus a venit (ca de obicei) și a stat în mijlocul lor” (Ioan 20,26). Acum Toma are și el parte de înțelegerea Învierii. Imediat îndoiala lui se transformă în credință și se închină spunând: “Domnul meu și Dumnezeul meu!” (v. 28). Acum să ne întrebăm cum ar fi fost dacă Toma nu ar fi venit mai departe la biserică, spunând: “Dovedește-o! Dovedește-mi că Isus a înviat și voi veni la biserică!” – ar putea cineva să îi demonstreze așa ceva doar prin argumente? Uneori cel mai bun argument pe care îl putem oferi cuiva care are îndoieli se rezumă la trei cuvinte: “Vino și vezi”.

Vino și lasă-l pe Domnul Înviat care este cu noi la slujba de duminică, pe Domnul care este aici prin Cuvântul Său și prin Euharistie, pe El, pe El însuși, să îți vorbească și să îți atingă inima și atunci nu te vei mai îndoi ci vei crede. Răspunsul la întrebările și îndoielile noastre este aici. Răspunsul este chiar aici. Când ai îndoieli, gândește-te la Toma necredinciosul și învață din experiența lui. Vino și vei vedea.

Ritul latin