Start > Ritul latin > Profeții și populiștii

Profeții și populiștii

25 January 2007
1,872 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a IV-a de peste an (Anul C)

Unul dintre primii Episcopi indigeni din Nigeria s-a întors în orașul lui natal pentru o recepție la puțin timp după ce fusese consacrat. Majoritatea oamenilor din oraș, deși nu aveau o idee clară despre ce înseamnă credința creștină sau ce rol are un Episcop, au venit la recepție pentru ca să fie cât mai grandioasă. În discursul de întâmpinare a fiului orașului ajuns Episcop, oamenii și-au exprimat fericirea că unul dintre ei a ajuns în acea poziție care permite accesul direct la Dumnezeu. I-au promis că vor trece cu toții la creștin, dacă el, ca Episcop, își va folosi puterile primite odată cu funcția, pentru a suprima una dintre cele Zece Porunci, doar pentru ei. Înainte să spună la care Poruncă se referă, tânărul Episcop le-a explicat – spre marea lor surprindere – că cele Zece Porunci nu sunt stabilite de oameni ci de Dumnezeu, și deci nu pot fi schimbate. Atmosfera de la recepție a devenit imediat una de dezamăgire, iar Episcopul a trebuit să plece rapid. Isus, în Evanghelia de astăzi, a avut o experiență similară.

Asemenea Episcopului, Isus se întorcea acasă la puțin timp după botezul Său, când Duhul Sfânt a coborât asupra Sa, iar Dumnezeu l-a recunoscut ca Fiul al Său. Asemenea Episcopului, oamenii din orașul său l-au primit la început cu uimire și lăudându-l: “Toți dădeau mărturie în favoarea lui și se mirau de cuvintele pline de har care ieșeau din gura lui și spuneau: Nu este acesta fiul lui Iosif?” (Luca 4,22). Asemenea Episcopului, lumea de aștepta de la Isus să își folosească puterile și să facă ceva special și pentru ei. La urma urmelor, Isus dintre ei plecase, era unul de-al lor! Și din nou, ca în cazul Episcopului, când Isus le-a spus adevărul că Dumnezeu nu are favoriți ci îi tratează pe toți la fel, mulțimea s-a întors împotriva Lui, dezamăgită, forțându-l să plece de acolo.

Isus anticipase dezamăgirea oamenilor deoarece își înțelegea misiunea profetică. În termeni biblici, profetul nu este doar cel care prevestește viitorul. Un profet, în esența lui, este cineva care vorbește pentru Dumnezeu, un purtător de cuvânt al lui Dumnezeu. Recunoaștem profetul după “semnătura” sa: “Astfel spune Domnul…” Profetul se concentrează în primul rând pe a exprima cu claritate cuvântul lui Dumnezeu. Că acesta este bine primit ori nu de către oameni nu este problema lui. Profeții spun adevăruri care întristează și de aici problemele pe care și le atrag. Ce adevăr spune Isus oamenilor din orașul Său în Evanghelia de astăzi, adevăr care îi creează probleme?

Isus le spune concitadinilor adevărul despre universalitatea harului lui Dumnezeu. Oamenii din Nazaret, asemenea majorității poporului “ales” al lui Dumnezeu din vremea lui Isus, au ajuns să creadă într-un Dumnezeu făcut după chipul și asemănarea lor. Credeau într-un Dumnezeu părtinitor: “dacă Dumnezeu este cu noi, atunci trebuie să fie împotriva lor”. Credeau într-un Dumnezeu de ale cărui beneficii se puteau bucura doar poporul “ales”. Isus le spune că un astfel de Dumnezeu nu există. Adevăratul Dumnezeu este în mod egal la dispoziția omenirii – atâta timp cât oamenii se apropie de El cu credință și încredere. Pentru a ilustra aceasta, Isus amintește de cazurile profeților Ilie și Elizeu, care au făcut mari miracole pentru oamenii care se aflau în afara limitelor poporului “ales”. Oamenii credeau în mod greșit, iar Isus a încercat să le ofere adevărul:

“Adevărat vă spun că multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când cerul a fost închis timp de trei ani și șase luni, încât s-a făcut mare foamete pe tot pământul, dar Ilie nu a fost trimis la nici una dintre ele, ci doar la o femeie văduvă din Sarepta Sidonului. Și mulți leproși erau în Israel pe timpul profetului Elizeu, dar nimeni dintre ei n-a fost curățat decât doar Naaman Sirianul” (Luca 4,25-27). Oamenii nu puteau să accepte adevărul deoarece contravenea convingerilor lor formate timp de secole despre superioritatea lor, care îi făcea să se simtă foarte bine în pielea lor.

Poporul lui Dumnezeu va avea mereu două feluri de învățători. Sunt învățătorii profetici, cei care caută înainte de toate să placă lui Dumnezeu; care vorbesc adevărul lui Dumnezeu chiar și când aceasta îi face nepopulari și duce la pierderea sprijinului din partea oamenilor. Apoi sunt învățătorii populiști, care caută înainte de toate să placă oamenilor, care le spun acestora ceea ce ei vor să audă și care le confirmă prejudecățile. Scriptura ne avertizează că “va veni timpul când oamenii nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de o mulțime de învățători care să le delecteze auzul” (2Timotei 4,3).

Cea mai mare dintre toate virtuțile este iubirea universală și necondiționată (vezi a doua lectură). Iar această iubire agape începe de la recunoașterea faptului că există un singur popor ales al lui Dumnezeu, o singură rasă aleasă: rasa umană.

Ritul latin