Start > Ritul latin > Bucurați-vă!

Bucurați-vă!

16 December 2006
1,806 afișări

Autor: pr. Iulian Tancău
Copyright: Iași
Duminica a III-a din Advent (Anul C)

O văduvă săracă avea doi fii. Ea nu se putea întreține singură ci depindea în totalitate de micile afaceri ale celor doi copii. În fiecare zi se îngrijora și se întreba dacă le va merge bine astăzi copiilor ei.

Fiul cel mare vindea umbrele. Mama se scula în fiecare dimineață și primul lucru pe care îl făcea era să vadă dacă afară era însorit sau înnourat. Dacă era întunecat și părea că va ploua ea se bucura și exclama: “O! cu siguranță va vinde umbrele astăzi!” dar dacă soarele strălucea se jelea toată ziua temându-se că nimeni nu va cumpăra nici o umbrelă.

Fiul cel mic al văduvei vindea evantaie. În fiecare dimineață sărmana văduvă se trezea și se uita pe cer. Dacă soarele era ascuns după nori se întrista și gemea spunând: “nimeni nu va cumpăra nici un evantai de la fiul meu astăzi!”

Indiferent ce vreme era această sărmană și bătrână văduvă se temea de ceva. Dacă soarele strălucea se simțea îngrozitor pentru că nimeni nu va fi cumpărat umbrele de fiul cel mai mare. Dacă era înnourat deasemenea se simțea teribil pentru că nimeni nu va fi cumpărat evantaie de la fiul cel mic. Astfel în fiecare zi, ea era nefericită.

Într-o zi a întâlnit o veche prietenă care i-a spus: “tu înțelegi greșit totul draga mea; tu nu ai cum să pierzi nimic și nici un motiv să fii tristă. Dacă soarele strălucește, oamenii vor cumpăra evantaie de la fiul cel mic; dacă plouă, vor cumpăra umbrele de la fiul cel mare. Oricum ar fi vremea tu poți trăi bine din câștigurile copiilor tăi!”

Asemenea acestei femei și noi trebuie să deslușim în toate momentele vieții noastre, prezența lui Dumnezeu și să ne bucurăm mereu. La acest lucru ne invită și duminica aceasta, a treia din advent, numită și duminica bucuriei (Gaudete). De aceea Sfântul Paul ne spune în lectura a doua:

“Bucurați-vă mereu în Domnul și iarăși vă spun bucurați-vă.” Dar înainte ca să declarăm că el trăiește într-o lume confortabilă și închipuită, ar trebui să știm că el scrie aceste cuvinte din închisoare. Iată-l în celulă: nesigur de viitorul său, separat de comunitățile pe care ar fi trebuit să le păstorească și în mijlocul cărora ar fi vrut atât de mult să fie prezent. Mai mult, aude că niște predicatori predică evanghelia într-un mod greșit, iar această veste îi frânge inima. Totuși sfântul Paul din lanțurile închisorii ne spune: “bucurați-vă.”

Scrisoarea sfântului Paul din închisoare ne arată distincția dintre fericire și bucurie. Atât de mulți oameni vorbesc despre dreptul lor de a căuta fericirea. Totuși Scriptura ne invită să căutăm bucuria. Care este diferența dintre ele? Fericirea în general depinde de calitatea și cantitatea bunurilor meteriale; vine din afară. Bucuria, în schimb, înflorește chiar și în mijlocul lipsurilor, vine dinăuntru.

Totuși există o problemă aici. Ideea de bucurie pare irelevantă într-o lume în care se întâmplă atât de multe nedreptăți și există atâta suferință. Cine poate fi bucuros în timp ce unii copii mor de foame, se îmbolnăvesc de diabet sau SIDA, familiile se destramă etc.? E greu să descoperi măcar o fărâmă de bucurie în toate acestea.

Mesajul bucuriei aproape că nu-și găsește locul într-o astfel de lume. Numai că bucuria nu are prea mult de a face cu anumite condiționări, cum ar fi: sănătatea, un serviciu bun, o familie bună, averi. Singura condiție a bucuriei este prezența lui Dumnezeu. Din această cauză, bucuria poate izvorî chiar și pe un pat de suferință al unui bolnav, într-o economie falimentară, în mijlocul unui război, într-o cameră de urgență într-un spital, sau în orice alt loc unde este prezentă suferința.

Să ne gândim la Maria, femeia încercată și lipsită prin excelență. Însărcinată și necăsătorită, a ajuns la verișoara ei Elisabeta care o întâmpină cu un cânt de bucurie încă de la poartă. Și Maria răspunde tot plină de bucurie, preamărindu-l pe Dumnezeu pentru că a întors lumea cu susul în jos și i-a dăruit lucruri mari, ei un nimeni de nicăieri, care nu avea nici un statut social, nici un privilegiu, nici o putere, o femeie săracă într-o țară ocupată. Totuși, asemenea sfântului Paul în închisoare, a simțit o bucurie interioară și l-a cântat pe Dumnezeu care a dat jos pe cei puternici și a înălțat pe cei mici, care pe cei înfometați i-a umplut cu bunuri și pe cei bogați i-a lasat cu mâinile goale.

Așadar iubiți credincioși, bucuria nu apare când obținem ce dorim. E mai probabil să o avem când NU vom obține ce ne dorim și să ne minunăm și noi înțelegând că ideile lui Dumnezeu sunt cu mult mai bune decât ale noastre. De obicei e greu să observăm acest lucru până când dorințele noastre nu au fost spulberate. Și totuși în acea pustietate, în acel abandon cu mâinile goale e cel mai probabil ca sa fim umpluți de bucurie.

Dați-mi voie să vă împărtășesc o relatare a unei doamne:

Într-o zi, spune ea, am auzit cum cineva bate la ușă, am răspuns și am văzut doi copii îmbrăcați în haine ponosite, purtate deja de frați mai mari. “Doamnă, nu aveți niște ziare vechi?” Eram preocupată de grijile mele și sărăcia mea. Vroiam să spun “nu” până m-am uitat la picioarele lor. Erau încălțați cu sandale și picioarele le erau ude de la zăpadă. “Intrați!, vă voi face o ceașcă de ceai!” a spus doamna.

Sandalele lor au lăsat urme pe covor, le-am dat ceai și o pâine cu gem. Apoi m-am dus înapoi în bucătărie și am numărat din nou banii să văd dacă le puteam da ceva. Am auzit pe băiețel spunând: “doamnă ești bogată?” le-am răspuns: “O nu!” și m-am gândit imediat la cuverturile vechi de pe patul meu. Fata a pus cu grijă ceașca înapoi pe farfurie: “ceștile dumneavoastră se asortează cu farfurioarele!” a spus ea cu o voce îmbătrânită și înfometată. Au părăsit casa folosind ziarele să se apere de frig. Nu mi-au spus mulțumesc. Nici nu era nevoie să-mi mulțumească; ei făcuseră mai mult decât aceasta. M-au făcut să înțeleg că trebuie să fiu bucuroasă în sărăcia mea. În timp ce mestecam în cartofi m-am gândit că am un acoperiș deasupra capului, am un soț cu un serviciu sigur, am credință și iubire și având aceste lucruri eram mulțumită. Deodată am simțit o pace ciudată, un sentiment de bucurie profundă că Dumnezeu era prezent în toate lucrurile mici din viața mea. Am mutat scaunele la loc. Urmele de noroi lăsate de sandalele copiilor erau încă pe covor. Nu le-am curățat. Vreau să rămână acolo pentru cazul în care voi uita să mă bucur.

Iubiți credincioși, bucuria este un sentiment interior al prezenței lui Dumnezeu și al dragostei sale față de noi. Este o încredere profundă că Dumnezeu va avea ultimul cuvânt, că El este un loc de refugiu în furtunile vieții. “Fiecare ființă, scrie Sfântul Augustin, tinde către locul ei de origine, adică spre acel punct unde știe că își va afla propria odihnă. Bucuria constă în a tinde spre acel loc. Și care este pentru noi, creaturi raționale, acel loc? Este Dumnezeu. Și ce ne face să tindem spre El? Dragostea! Dragostea este comoara inimii mele!” Nu este de mirare că sfântul Paul în ciuda paznicilor închisorii care-i cenzurau scrisorile, a putut scrie: “Bucurați-vă! Domnul este aproape! Nu vă lăsați tulburați de nici o grijă! Și pacea lui Dumnezeu care întrece orice închipuire va păzi inimile și cugetele voastre!”. Amin!

Ritul latin