Start > Ritul latin > A venit o furtună mare

A venit o furtună mare

24 November 2006
1,281 afișări

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XII-a de peste an (Anul B)

Evanghelia din această duminică este despre calmarea furtunii. Seara, după o zi de lucru intensă, Isus s-a urcat într-o barcă și le-a spus apostolilor să treacă pe cealaltă parte. Obosit, a adormit în barcă. Între timp, a izbucnit o mare furtună care amenința să distrugă barca. Înspăimântați, apostolii l-au trezit pe Isus, spunându-i: “Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?” Trezindu-se, Isus a poruncit mării să se liniștească: “Potolește-te! Taci!” Vântul a încetat și s-a făcut o liniște mare. Apoi le-a spus: “De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?”

Vom încerca să înțelegem mesajul adresat nouă celor de astăzi în această pagină a Evangheliei. Trecerea Mării Galileei simbolizează călătoria vieții. Marea este familia mea, comunitatea mea, însăși inima mea. În mările mici, după cum știm, se pot dezlănțui furtuni mari și neprevăzute. Cine nu a cunoscut astfel de furtuni, când totul este întunecat și mica barcă a vieții noastre începe să se umple de apă în toate părțile, când Dumnezeu pare a fi absent sau adormit? Un diagnostic alarmant de la medic, și dintr-o dată suntem în mijlocul furtunii. Ce să facem? De ce ne putem prinde și în care parte trebuie să coborâm ancora? Isus nu ne dă rețeta magică pentru a scăpa de toate furtunile. Nu ne-a promis că vom evita toate dificultățile. El ne-a promis însă tăria de a le depăși, dacă i-o cerem.

Sf. Paul ne vorbește despre o problemă gravă cu care s-a confruntat în viața sa, pe care o numește “un ghimpe în trup”. “De trei ori” – ceea ce înseamnă de nenumărate ori – spune el că s-a rugat Domnului să îl elibereze, și ce i-a răspuns Domnul? Să citim împreună: “Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se arată în slăbiciune”. Din acel moment, ne spune Paul, a început chiar să se laude în slăbiciunea lui, în persecuții și în lipsuri, până acolo încât să poată spune: “când sunt slab, atunci sunt puternic” (2Corinteni 12,7-10). Să avem încredere în Dumnezeu: acesta este mesajul Evangheliei.

În acea zi, ceea ce i-a salvat pe discipoli de la naufragiu este faptul de a-l fi luat pe Isus în barcă, înainte de a începe trecerea mării. Aceasta este și pentru noi cea mai bună garanție împotriva furtunilor vieții: a-l lua pe Isus cu noi. Mijloacele prin care îl putem lua pe Isus în barca vieții și a familiei noastre sunt credința, rugăciunea și respectarea poruncilor. La izbucnirea unei furtuni pe mare, cel puțin în trecut, marinarii obișnuiau să toarne ulei pe valuri pentru a le calma. Pe valurile fricii și neliniștii trebuie să turnăm încrederea în Dumnezeu. Sf. Petru îi îndemna pe creștinii din vremea lui să aibă încredere în Dumnezeu, spunând: “Lăsați în grija lui toată neliniștea voastră, căci el se îngrijește de voi” (1Petru 5,7).

Lipsa de credință pe care Isus le-a reproșat-o discipolilor cu acea ocazie s-a datorat faptului că ei s-au îndoit că Lui îi pasă de viețile și de siguranța lor. Dumnezeu are grijă de noi, îi pasă de viețile noastre! O povestioară frecvent citată vorbește despre un om care a avut un vis. A văzut două perechi de urme de pași imprimate pe nisipul deșertului și a înțeles că o pereche de urme era a sa, iar cealaltă a lui Isus, care mergea alături de el. De la un anumit moment, una dintre perechile de urme a dispărut, și omul a înțeles că aceasta s-a întâmplat exact într-un moment dificil al vieții sale. Atunci i s-a plâns lui Cristos, că l-a lăsat singur în momentul de încercare. “Dar am fost cu tine!”, a răspuns Isus. “Cum se poate să fi fost cu mine, când este doar o urmă de pași pe nisip?”, a spus omul. “Sunt pașii mei”, a răspuns Isus. “În acele momente, te-am purtat în brațe”. Să ne amintim această povestioară atunci când simțim ispita de a ne plânge Domnului că ne lasă singuri.

Ritul latin