Start > Ritul latin > Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului

14 August 2010
1,461 afișări

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia
Adormirea Maicii Domnului

“Toată frumoasă ești Marie”. Așa cântăm în unul din cele mai cunoscute imnuri închinate Preasfintei Fecioare Maria. Și într-adevăr, e frumoasă Sfânta Fecioară cu trupul ei înviat, glorificat, înălțat la cer.

Bernadeta Soubirous spunea după ce Sfânta Fecioară i-a apărut la Lourdes: E atât de frumoasă Maria încât, odată ce ai văzut-o, nu-ți mai dorești altceva decât să mori și să o vezi din nou. Într-o zi un ateu în bătaie de joc o întreabă pe mica vizionară: – Chiar ai văzut-o pe Sf. Fecioară? – Am văzut-o. – Și era frumoasă? – Nespus de frumoasă. – Și ce ți-a plăcut mai mult la ea? – Zâmbetul de pe fața ei. – Și cum era zâmbetul ei? – E cu neputință de explicat. – Încearcă totuși să-l reproduci, să-l imiți. Bernadeta se concentrează și îl reproduce. Era extraordinar acest zâmbet al Mariei de pe fața Bernadetei. Necredinciosul puternic impresionat în aceeași clipă a crezut în Dumnezeu, s-a convertit.

“În cer s-a arătat un semn mare: o femeie înveșmântată în soare, având luna sub picioare și o cunună de 12 stele pe cap”. Așa o vede apostolul Ioan în vedenia sa din Patmos pe Maria înălțată în gloria paradisului. O femeie în carne și oase. Un trup glorificat, înveșmântat în lumina lui Dumnezeu, Un trup adevărat, este vorba de picioare, de cap.

Misterul pe care îl celebrăm astăzi al înălțării Sfintei Fecioare Maria la cer, nu numai cu sufletul, dar și cu trupul ne vorbește despre valoarea, despre demnitatea, despre măreția trupului omenesc, despre destinul final al trupului nostru, despre respectul sacru pe care îl datorăm trupului omenesc. Privind trupul omenesc numai cu ochii minții, din punct de vedere biologic, constatăm că trupul omului este capodopera mâinilor lui Dumnezeu. Ne spun oamenii de știință că trupul nostru este format din circa cincizeci de milioane de miliarde de piese, adică de celule, fiecare celulă e un laborator chimic; corespunde trupului nostru, echivalează cu 11 milioane de uzine ultramoderne, computerizate. Dar nu în asta constă valoarea trupului omenesc. Trupul omenesc și-a redobândit demnitatea și valoarea din momentul în care trupul pe care și l-a luat Fiul lui Dumnezeu a fost adăpostit de un alt trup: de trupul Fecioarei Maria. Din momentul în care aceste două trupuri au înviat și s-au înălțat la cer, vechea destinație la trupului omenesc, aceea de a servi ca hrană viermilor, s-a schimbat: noua destinație a trupului nostru este aceea a învierii glorioase. Prin botez, trupul nostru devine locuința, templul lui Dumnezeu. “Nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuiește în voi?” – întreabă apostolul Pavel.

Sfânta Fecioară ne îndeamnă azi să respectăm trupul nostru și al altora, să nu-l profanăm prin păcat, mai ales prin păcatul necurăției. “Trupul nu este pentru desfrâu; el este pentru Domnul”, spune iarăși apostolul Pavel. Maria ne îndeamnă astăzi să nu facem din trupul nostru un idol, să nu căutăm atât frumusețea artificială a trupului realizată prin cosmetice sau alte metode pe care le pune la dispoziție vanitatea omenească, ci acea frumusețe care se naște din frumusețea interioară, sufletească. Asemenea Mariei, să-l slujim în viață pe Dumnezeu cu toată persoana noastră, inclusiv cu trupul nostru.

Ritul latin