Start > Ritul latin > Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului

14 August 2010
1,509 afișări

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia
Adormirea Maicii Domnului

Am văzut pe cer un semn mare: o femeie înveșmântată în soare, având luna sub picioare, iar pe cap o coroană de 12 stele“. Liturghia marii sărbători de astăzi începe cu aceste cuvinte din Apocalipsul sfântului Ioan. Apostolul Ioan scria aceste cuvinte către anul 95 când Maica Domnului nu mai trăia pe pământ. Apostolul Ioan, în vedenia sa o contempla în slavă cerească, lângă tronul lui Dumnezeu.

Omenirea îi privește cu admirație și îi ridică în slavă pe cosmonauți, pe acești eroi care se aventurează în cucerirea spațiului cosmic. Cei care suntem mai în vârstă ne amintim cu emoție de imaginile văzute la televizor în direct când primii oameni au pășit pe lună. Se vor umple de slavă și admirație alți eroi ai spațiului cosmic când, poate, vor pune piciorul pe alte planete și stele: pe Venus sau pe Marte. Mai plină de slavă și mai vrednică de admirație este Maria pe care o contemplă sfântul Ioan și pe care o descrie în imagini atât de frumoase; ea a cucerit luna și stelele înaintea cosmonauților noștri; ea are luna sub picioare, este înveșmântată în sore, iar în jurul capului o coroană de 12 stele.

Conținutul sărbătorii de astăzi îl cunoaștem cu toții: la sfârșitul călătoriei ei pe acest pământ Dumnezeu a primit-o în cer pe Maria nu numai cu sufletul ei imaculat, dar și cu trupul ei feciorelnic, înviat și glorificat. Nu putea îngădui Dumnezeu să putrezească, să se amestece cu țărâna, să fie pradă viermilor trupul ei curat care l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu, sânul care l-a alăptat, brațele care l-au legănat, buzele care l-au sărutat.

Unde și-a trăit Maria ultimele zile ale vieții, unde s-a petrecut trecerea ei la cele veșnice? Foarte probabil la Efes în Asia Mică, astăzi în Turcia la circa 700 km mai departe de Istanbul. Când apostolii s-au răspândit în lume după Înălțare, Ioan a plecat în această parte a lumii și s-a stabilit la Efes, unde nu cu mulți ani în urmă i s-a descoperit mormântul. Putem presupune că, de vreme ce lui i-a încredințat-o Isus pe mama sa pe cruce, a luat-o cu el la Efes și s-a îngrijit de ea până în ultima clipă a vieții.

Cum a fost sfârșitul sfintei Fecioare? A cunoscut ea tragedia morții? Acea ruptură dureroasă dintre suflet și trup pe care o vom cunoaște cu toții la moarte și pe care a cunoscut-o însuși Fiul ei pe Calvar? Biserica nu s-a pronunțat în această privință. Tradiția creștină orientală ne spune că de fapt moartea ei nici n-a fost moarte, a fost un somn lin, o trecere liniștită, de ici a rămas și numele sărbătorii: Adormirea Maicii Domnului. La moarte sufletul ei s-a desprins ușor de trup, așa cum un fruct copt se desprinde ușor de pe creanga copacului. Dar putem presupune la fel de bine că moartea Mariei a fost o moarte adevărată, dureroasă, asemenea cu a noastră, a tuturor. Ea l-a urmat în toate pe Fiul ei: ea este împreună răscumpărătoare a neamului omenesc împreună cu Fiul ei. De ce nu l-ar fi urmat pe Fiul și în moartea dureroasă, ca apoi trupul ei să învie cu glorie asemenea Fiului ei?

Cuvintele sunt neputincioase pentru a descrie frumusețea Sfintei Fecioare ridicată cu trupul și cu sufletul în patria cerească. Într-o zi, acest lucru se întâmpla în secolul trecut în Franța, un ateu care auzise de aparițiile de la Lourdes, vine la mănăstirea din Nevers și cere să vorbească cu sora Bernarda. Acesta era numele de călugăriță a Bernadetei Soubirous, vizionara de la Lourdes. – Tu ai văzut-o pe Maica Domnului? – o întreabă necredinciosul. – Am văzut-o. – Și era frumoasă? – O, nespus de frumoasă. Așa de frumoasă încât dacă ai văzut-o odată nu mai dorești nimic în viață decât să mori și să o vezi din nou. – Și nu poți să descrii cât de frumoasă era? – Nu pot. – Totuși, încearcă. Fără să spună nimic Bernadeta și-a împreunat mâinile. A imitat zâmbetul de pe buzele Maicii Domnului când i-a apărut. Dar amintindu-și de frumusețea Maicii Domnului, o rază a acestei frumuseți a apărut pe chipul ei. Fața ei s-a transfigurat. A devenit atât de luminoasă, de frumoasă, încât necredinciosul a rămas înmărmurit. Din acel moment necredinciosul n-a mai fost necredincios. A crezut.

Maria este încoronată ca regină și domnește pe tronul ei de slavă, dar rămâne mamă care se îngrijește și mai ales plânge pentru rătăcirile copiilor ei de pe pământ. 7 statui ale Maicii Domnului care plâng în diferite locuri ale pământului. Statuia de la Civittavecchia – a unui tânăr muncitor – Gregori, adusă de la Medjugorduje și instalată în grădina lui ca recunoștință pentru întoarcerea de la iehoviști, din februarie 1995 până în august a vârsta de 13 ori lacrimi de sânge. De ce plânge? Mai ales pentru uciderea copiilor înainte de naștere – aproape 4 mil. de avorturi anual în România. “Unde nu domnește Maria, domnește Satana” (P. Claudel). Femeia Eva – Femeia Maria din sf. PV și Apocalipsă. – Satana urăște copiii – Balaurul cu femeia din Apocalipsă care stă să nască, să-i înghită copilul.

Cea mai mare dorință a unei mame este să-și aibă copii lângă ea. Dorința Mariei. Așadar, mijlocitoarea noastră… o milostivă, o blândă, o dulce Fecioară Maria.

Ritul latin