Start > Ritul latin > Duminica a IV-a a Paștelui (C)

Duminica a IV-a a Paștelui (C)

28 April 2010
860 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a IV-a după Paște (Anul C)

Isus a spus: “Eu sunt păstorul cel bun. Oile mele ascultă glasul meu: eu le cunosc și ele mă urmează. Eu le dau viața veșnică: nu vor pieri nicicând și nimeni nu le va răpi din mâna mea. Tatăl meu, care mi le-a dat, este mai mare decât toți și nimeni nu poate să le răpească din mâna Tatălui meu. Eu și Tatăl una suntem”. Ioan 10,27-30

Acestui scurt text evanghelic, care se citește în duminica a patra a Paștelui, îi lipsește contextul ce ne-ar permite o mai bună înțelegere. Contextul ar fi următorul: este iarnă, ne spune sfântul Ioan, iar Isus se perindă pe sub porticurile Templului, în timpul sărbătorii Dedicării (Hanukkah) când întregul Ierusalim era inundat de nenumăratele lumini ale torțelor. De aceea Isus nu va ezita să spună că Eu sunt lumina lumii…

Cu această ocazie Isus va fi asaltat de numeroase întrebări care ne fac să ne gândim la un soi de proces intentat deja Lui de către Sinedriu aidoma celui din Lc 22.

Iudeii îi vor pune o întrebare cât se poate de directă și de provocatoare: Până când ne ții cu sufletul la gură? Dacă Tu ești Mesia, spune-ne pe față! (In 10,23). Ca și cum identitatea lui Isus era pentru ei o enigmă insuportabilă. Dar Isus, poate din cauza ambiguității referitoare la așteptarea mesianică din societate timpului său, nu răspunde acestei provocări în mod direct. El îi lasă să Îi descopere singuri, din cuvintele și din faptele sale, identitatea mesianică.

În acest context Isus își însușește metafora bunului păstor, metaforă pe care profetul Ezechiel a utilizat-o împotriva “păstorilor” răi care nu se îngrijesc de “turma” încredințată lor de Dumnezeu, ci o exploatează fără pic de milă (Ez 34). Dumnezeu se mânie împotriva lor și îi avertizează că se va ocupa El însuși de “turmă” adunând-o la olaltă și conducând-o la pășune bună. Or, interlocutorii lui Isus au înțeles foarte bine din cuvintele Lui – Eu sunt păstorul cel bun… - ce vrea El să spună. Isus pretinde că prin El Dumnezeu a început deja să se îngrijească de poporul lăsat de izbeliște de către conducătorii acelui timp, iar după Învierea sa glorioasă grija Lui s-a extins la toți oamenii din toate timpurile și pentru vecii vecilor.

Admirabilă este în versetele evanghelice ale acestei duminici tandrețea cu care Isus vorbește despre legătura intimă pe care o are cu “oile”, spune el, mele. El este Stăpânul acestei turme întrucât Tatăl i le-a dat. Oile Lui sunt cele care îi ascultă glasul și îl urmează. El nu alungă pe nici una, ci le primește pe toate și se îngrijește de fiecare fără nici o discriminare. El le dă viață veșnică celor care încep să-l asculte și care se lasă călăuzite. Sunetul glasului său este unic și inconfundabil.

Ritul latin