Start > Ritul latin > Duminica Paștelui (pentru copii)

Duminica Paștelui (pentru copii)

9 April 2010
1,217 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Învierea Domnului (Anul C)

1. Introducere

Un gânditor creștin din primele secole povestește că, într-o noapte, a avut un vis. Mii de păsărele se zbăteau sub o plasă întinsă la o anumită înălțime de la pământ, ca o colivie uriașă. Încercau mereu să-și ia zborul, dar se loveau de plasă și cădeau înapoi pe pământ. Era un spectacol trist și înspăimântător. Dar, la un moment dat, o ciocârlie s-a încăpățânat să lupte împotriva plasei, până când, rănită și sângerândă, a reușit să o rupă, să creeze o gaură, și și-a luat zborul spre cer. A izbucnit un strigăt din acele nenumărate zburătoare și, într-un fâlfâit de aripi care nu poate fi descris, s-au repezit spre deschizătură. Una după alta, și-au luat zborul spre cerul fără limite.
… Isus, plin de sânge, a rupt plasa destinului nostru tragic, deschizându-ne căile cerului… (G. BESSIERE, Messalino festivo dell’assemblea, E.D.B.).

2. Tema

“Aleluia! Isus a învins moartea și ne-a dăruit viața nemuritoare. Aleluia!”

3. Mesajul zilei

Dacă considerați potrivit, păstrați o formă de dialog planificat.
Cristos a înviat! Pentru Isus și pentru noi este mare sărbătoare.
- Preotul: Astăzi este cea mai mare sărbătoare a lui Isus. De ce?
- Copiii: Pentru că învie și învinge moartea.
- Preotul: Astăzi este cea mai mare sărbătoare și pentru noi. De ce?
- Copiii: Pentru că Isus înviat ne dăruiește viața divină și nemuritoare.
- Preotul: Cui îi face acest dar Isus cel înviat?
- Copiii: Înainte de toate, Mariei, mama lui, care acum trăiește în cer, cu trup și suflet.
- Preotul: Cui mai face acest dar?
- Copiii: Isus le face acest dar apostolilor, sfinților…
Isus ne face acest dar și nouă, răposaților noștri, celor din familiile noastre, tuturor celor care cred în el, se deschid harului său, primesc împreună cu viața și mântuirea.
E frumos și important să credem în Isus cel înviat.
- Preotul: Astăzi este o sărbătoare mare pentru noi… dar mulți nu cred în Isus înviat. De ce nu vin să primească marele dar al lui Isus înviat?
- Copiii: Unii, pentru că nu-l cunosc; alții, pentru că nu le pasă de el; alții, pentru că preferă să nu urmeze învățătura sa.
- Preotul: Ce ați face dacă în satul (sau orașul) vostru ar fi un medic capabil să învie morții?
- Copiii: Am merge toți la el… Am face totul să ne împrietenim cu el.
- Preotul: La fel, ba chiar mai mult, ar trebui să facem ca Isus care, deși nu ne redă viața muritoare, ne oferă ceva mult mai mare: ne dă viața lui Dumnezeu, care este divină, nemuritoare.
Am găsit secretul nemuririi. Copii, vă spun acum o poveste faimoasă a unui mare erou antic.

Se numea Ghilgameș. Împreună cu prietenul său, Enkidu, făcea lucruri mărețe pentru binele omenirii. Dar, într-o zi, prietenul său a murit în luptă. Durerea eroului a fost foarte mare. I-a vegheat cadavrul timp de șapte zile, încercând să-l învie, dar degeaba. Când și-a dat seama că nu mai este nimic de făcut, disperat, a început să călătorească prin toată lumea în căutarea “secretului nemuririi”.
Circula zvonul că într-o insulă de la capătul pământului ar trăi singurul muritor care a reușit întotdeauna să fugă de moarte, un om foarte bătrân, numit Utnapishtim.
Ghilgameș a hotărât să meargă să-l viziteze pentru a învăța secretul vieții veșnice.
Când a răsărit soarele, Ghilgameș a plecat în călătorie și, în sfârșit, după ce a parcurs un drum interminabil, a ajuns la capătul pământului. Atunci a văzut în fața sa un alt munte, ale cărui vârfuri atingeau cerul și ale cărui văi ajungeau până în abisuri. În fața muntelui era un zid de piatră apărat de creaturi înspăimântătoare și teribile, jumătate oameni și jumătate scorpioni.
Marele erou Ghilgameș, după eforturi uriașe, a depășit toate obstacolele și a ajuns, în sfârșit, în fața nemuritorului Utnapishtim. I-a spus:
- Care este secretul nemuririi tale?
Utnapishtim i-a povestit viața și vitejiile sale.
Când a auzit povestea, Ghilgameș a înțeles că cererea era zadarnică, pentru că era clar că bătrânul nu avea nici o formulă secretă pentru a se apăra.
El a devenit nemuritor, i-a mărturisit, printr-un dar deosebit al zeilor, și nu pentru că, așa cum credea Ghilgameș, ar fi avut vreun secret al nemuririi (Dintr-un poem mesopotamian străvechi, cf. T.H GASTER, Le più antiche storie del mondo, Einaudi, Torino 1961).

Să ne amintim mereu cuvintele bătrânului: “Nu există nici un secret pentru a nu muri. Toți trebuie să murim… Eu sunt nemuritor pentru că am avut noroc. L-am întâlnit pe Dumnezeu care mi-a dăruit nemurirea!”
- Preotul: Voi, copii, îl cunoașteți pe Dumnezeul care vă poate dărui nemurirea?
- Copiii: Da, Isus!
- Preotul: Atunci, iubiți-l! Și cântați cu mine victoria sa. “Aleluia: Isus a învins moartea și ne dăruiește viața nemuritoare. Aleluia!”

4. Exemple

a) Să-i invităm pe copii:
- să accepte Duhul (suflarea) lui Isus înviat, pentru a “zbura spre înălțimi”;
- să colaboreze pentru a-și însuși victoria asupra răului și asupra morții.

b) Un vânzător de baloane.

Avea din toate culorile: albe, roșii, verzi, galbene… Avea baloane de toate formele, chiar din cele mai frumoase: forme de iepurași, de boboci de gâscă, de rățușcă etc.
O fetiță a întrebat:
- Ce culoare are balonul care zboară cel mai sus?
Iar o altă fetiță:
- Ce formă are balonul care urcă cel mai mult?
Vânzătorul a răspuns serios:
- Copilași frumoși, zborul în înălțime nu depinde nici de culoare, nici de formă, nici de frumusețe. Depinde de ceea ce au înăuntru!
…Legea balonașelor este valabilă și pentru noi: zborul spre ceruri depinde de ceea ce avem înăuntru. De aceea, Isus a suflat asupra apostolilor… și suflă și asupra noastră.
De aceea, încă de la Botez, Isus ne-a dat viața sa divină: Duhul său.

Ritul latin