Start > Ritul latin > Cine primeºte pe unul dintre aceºti copii

Cine primeºte pe unul dintre aceºti copii

18 September 2009
1,274 afiºãri

Autor: pr. Anton Dancã
Copyright: Editura Presa Bunã
Duminica a XXV-a de peste an (Anul B)

Reiau una dintre ideile duminicii trecute (a XXIV-a): «Dacã spre a mãrturisi mesianitatea lui Isus a fost necesarã inspiraþia ºi descoperirea din partea Tatãlui (fãcutã lui Petru care a declarat: Tu eºti Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu (Mt 16, 17), mult mai greu a fost drumul credinþei prin care sã se accepte scandalul Crucii. Acestei acþiuni de educare ºi purificare a credinþei ucenicilor sãi Isus s-a dedicat aproape exclusiv pe toatã perioada predicãrii Evangheliei timp de trei ani».

Isus i-a pregãtit sã accepte credinþa în dumnezeirea sa, sã o proclame în lume ºi prin comportamentul lor sã punã la temelia Bisericii, a noii comunitãþi bazate pe credinþã, speranþã ºi iubire, o lege nouã, total diferitã de legile sociale, slujirea pânã la disponibilitatea totalã în a-ºi oferi ºi viaþa pentru Împãrãþia lui Dumnezeu.

Drumul a fost greu, în principal din trei motive: 1) acceptarea credinþei înseamnã ºi acceptarea crucii, persecuþiei din partea celor fãrã de credinþã; dovadã stã istoria lumii cuprinsã în prima lecturã; 2) slujire înseamnã detaºare de sine – sã se lepede de sine – de conceptele personale ºi mai ales de patimi; ºi 3) schimbarea mentalitãþii faþã de ideile mesianice ale timpului.

Acceptarea credinþei înseamnã cruce: suferinþã, persecuþie, lipsã de toleranþã.

Nelegiuiþii ºi drepþii care se confruntã în prima lecturã (Înþ 2, 17-20) corespund unor oameni reali. Cei drepþi sunt credincioºii iahviºti care au trãit în Alexandria (Egipt) în secolul I î.C. (ºi nu numai ei), înconjuraþi de pãgâni ºi mai ales de evreii cãzuþi în indiferentism religios, aproape ateizaþi. Aceºtia din urmã, mai ales, se simt lezaþi în onoarea lor bazatã pe tradiþiile strãmoºeºti, considerându-se moºtenitori de drept ai religiei mozaice. Pentru a-i determina pe cei drepþi sã trãiascã conform civilizaþiei egiptene permisive din punct de vedere moral, le aduc învinuiri ºi acuze vrednice de moarte, anume: «Dezaprobã comportarea noastrã civilizatã ºi ne aruncã în faþã vinovãþia cã nu trãim ca ei; se mândresc în a avea cunoaºterea lui Dumnezeu, iar noi trecem drept ignoranþi; prezenþa lor constituie pentru noi o dojanã continuã; duc o viaþã diferitã ºi ne pun în umbrã din punct de vedere social; ne considerã drept bastarzi ºi necuraþi, fiindcã trãim dupã felul egiptenilor ºi stau departe de noi.» (cf. CBL p. 502). Aceºti nelegiuiþi vor sã spunã: «Se pretind credincioºi? ªi noi suntem credincioºi ºi în numele credinþei îi vom pune la încercare, îi vom supune chinurilor ºi morþii ºi vom vedea ce se va alege de credinþa lor! Ii va salva Dumnezeu?.. Cu atât mai bine: se vor convinge de încrederea noastrã în Dumnezeu, cãruia i-am cerut sã adevereascã dacã aceºtia sunt ai lui sau nu».

De fapt, episodul nu spune nimic nou: istoria celor nelegiuiþi a început cu Cain care l-a ucis pe fratele sãu Abel, fiindcã Dumnezeu l-a privit cu îndurare ºi i-a primit jertfa, iar la cea a lui Cain nu s-a uitat (Gen 4, 4-5); noutatea stã în aceea cã ne cere nouã sã ne precizãm de partea cui suntem. Dacã nu suntem nici de partea lui Abel ºi nici a lui Cain, atunci suntem de partea eului propriu ºi acesta este mai periculos decât toate fiindcã aduce dezbinare chiar ºi între cei nelegiuiþi. Pentru aceasta îl combate sf. Iacob cu atâta vehemenþã în lectura a II-a (3, 16-4, 3).

Un principiu universal admis de filozofia-moralã a epocii era cã motivul cel mai profund al conflictelor, rãzboaielor ºi certurilor provine din dorinþa dezordonatã a psihicului ºi din agresivitatea pasiunilor din trup. Deci dintr-un egoism total. Sf. Iacob spune acelaºi lucru, dar cu alte cuvinte: «Unde domneºte eul propriu, acolo lipseºte iubirea faþã de Dumnezeu ºi faþã de aproapele, acolo lipseºte ºi siguranþa vieþii. Dupã cum omul – stãpânit de patimile sale ºi de dorinþele dezordonate – nu poate suporta un alt om (pe aproapele) fiindcã posedã ceea ce el nu are, însã vrea sã aibã, dar nu primeºte fiindcã nu ºtie sã se roage, de aceea se umple de invidie ºi gelozie care îl duc la ruinã spiritualã ºi chiar materialã, fiindcã ruina este un rãspuns pe care îl dã Dumnezeu celui ce se încrede în sine ºi vrea sã-l reducã la nimicul propriu».

Adevãratul creºtin ºtie foarte bine cã izvorul oricãrui dar este Dumnezeu ºi cã, prin urmare, calea spre a-l primi este rugãciunea smeritã care face loc darului prin golirea de sine. Sã ne amintim de farizeul ºi vameºul de la templu! Cel plin de sine nu porneºte spre Dumnezeu pe calea smereniei, el este împãrþit ºi inima lui nu aparþine total lui Dumnezeu; când îl roagã, nu-i unit cu Dumnezeu, dar cu sine ºi cu poftele sale… pe când Înþelepciunea este plinã de milã ºi bogatã în fapte bune. (cf. CBL p. 1832).

Isus a voit ca ucenicii sãi sã fie plini de înþelepciune, goliþi de egoismul propriu, adicã lepãdaþi de sine, sã fie plini de milã ºi bogaþi în fapte bune, ca propovãduirea lor: Tu eºti Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu sã se bucure de credibilitate.

În definitiv, ce înþelepciune urmãrea Isus sã le dea ucenicilor sãi când le-a spus cã Fiul omului va fi dat în mâinile oamenilor ºi ei îl vor ucide? (Mc 9, 29-36). În nici un caz faptul cã acela care iubeºte suferinþa, crucea ºi moartea este un înþelept, ci el, Înþelepciunea divinã a ales în mod liber, conºtient ºi responsabil în faþa Tatãlui miºcat de Duhul Sfânt, sã se goleascã de sine – a luat chip de rob (Fil 2, 7) – apoi s-a golit ºi de chipul robului prin moarte – s-a smerit pe sine pânã la moartea pe cruce (id.v.8) din iubire faþã de cei pãcãtoºi, faþã de noi, faþã de întreaga lume ºi întreaga creaþiune. În alegerea liberã, conºtientã ºi responsabilã stã toatã mãreþia lui Isus, fiindcã numai aceastã golire îi putea aduce Învierea. Suferinþa, crucea ºi moartea n-au nici o valoare în sine fãrã iubirea care singurã poate mântui. Isus cerea ucenicilor sãi sã cunoascã mãreþia iubirii din care decurge înþelepciunea alegerii oricãrei suferinþe, chiar ºi a morþii, numai sã se dobândeascã învierea ºi fericirea de a fi veºnic cu Dumnezeu-Iubire.

Ucenicii sunt încã incapabili de a înþelege alegerea lui Isus. De fapt nici n-ar fi putut înþelege, fiindcã actul prin care Cuvântul lui Dumnezeu a ales întruparea cu toate consecinþele ei pentru mântuirea noastrã este mare cât dumnezeirea sa ºi nu încape în calapoadele raþiunii omeneºti, ci trebuie crezut. Ca sã crezi nu-i lucru uºor, dar ca sã mai ai ºi înþelepciunea credinþei este un «dar al Duhului Sfânt». Isus i-a pregãtit sã primeascã acest dar, când le-a spus: Când va veni acela, Duhul Adevãrului, vã va învãþa pe voi tot adevãrul (In 16, 13). Deocamdatã teama le întuneca mintea, de aceea nici nu mai îndrãzneau sã cearã vreo explicaþie. Faptul de a fi dorit ceea ce nu le aparþine ºi de a se fi certat pentru pielea ursului din pãdure – pentru primul loc din Împãrãþia lui Cristos pe care nici nu ºtiau cum aratã -; faptul de fi plini de sine, de a fi plini de conceptele mesianice triumfaliste care erau la ordinea zilei – cã Mesia va apare pe norii cerului spre a pune pe fugã pe duºmani ºi va face din Israel o împãrãþie puternicã ºi dominatoare peste toate împãrãþiile lumii -; faptul cã Isus contrazice total o astfel de mentalitate, îi duce la neputinþa de a mai raþiona.

Isus nu spune cã nu-i vorba de «nici o împãrãþie» ºi de «nici un prim loc», dar vrea sã-i facã sã ºtie cã, în noua comunitate, primul loc va aparþine aceluia care va sluji cu cea mai mare umilinþã din iubire. Spre a-ºi ilustra ºi mai bine învãþãtura, Isus ia un copil, îl strânge la piept ºi apoi îl pune în mijlocul lor, spunând: Cine primeºte unul dintre aceºti copii în numele meu, pe mine mã primeºte; cine mã primeºte pe mine, nu pe mine mã primeºte, ci pe acela care m-a trimis, adicã primeºte Înþelepciunea Tatãlui prin care se încadreazã în opera rãscumpãrãrii.

Asupra copiilor nu se poate exercita o altã autoritate decât aceea de slujire ºi de smerenie. Isus nu impune omului supunere faþã de alt om, fiindcã dintre membrii comunitãþii, acela este primul, care este chemat sã slujeascã drept reprezentant al lui Isus ºi al Tatãlui ceresc. Isus este în mijlocul ucenicilor sãi ca unul care slujeºte (Lc 22, 27), spre a le fi lor Domn ºi Învãþãtor (In 13, 12-15). Totul se referã în primul rând la Bisericã, ea este ºi trebuie sã fie diakonie, adicã o comunitate care slujeºte. Dupã cum Isus Cristos este slujitor, fiindcã salveazã, tot aºa Biserica, în calitatea ei de Trup mistic, de Sacrament al mântuirii, nu poate avea alt scop decât pe cel al lui Isus: de a sluji celor mici (sãraci, bolnavi, marginalizaþi, orfani, vãduve etc).

Dojenind pe unii creºtini, încã nedesprinºi total de viaþa pãgânã de mai înainte, sf. Iacob le spune: Nu obþineþi nimic, pentru cã vã rugaþi cu intenþii rele: cereþi bogãþii, pentru a vã satisface patimile. Noi, conºtienþi de misiunea noastrã de membre ale Trupului mistic, având misiune de slujire, sã facem primul pas ºi sã ne rugãm cu cea mai bunã intenþie în armonie cu întreaga Bisericã: Dumnezeule, care ai întemeiat toatã legea sfântã pe iubirea faþã de tine ºi faþã de aproapele, dãruieºte-ne ca, prin Tainele cereºti, sã primim ceea ce mãrturisim cu pietatea credinþei!, adicã darul de a înþelege mãreþia slujirii lui Isus ºi a Mamei sale – icoanã desãvârºitã a Bisericii – care s-a declarat în planul Tatãlui drept “Roaba Domnului” (Lc 1, 38) ºi harul de a-i urma cu iubire. Amin.

Ritul latin