Start > Ritul latin > Nu ajunge pâinea trupului…

Nu ajunge pâinea trupului…

3 August 2009
2,076 afișări

Autor: pr. Virgil Blaj, OFMConv
Duminica a XVIII-a de peste an (Anul B)

Problema cea mai evidentă care apare în lecturile de astăzi, și anume cea a “pâinii”, nu este nicidecum nouă, pentru că ea l-a însoțit pe om încă de la pierderea fericirii paradisului. După ce, în urma neascultării, a încălcat porunca lui Dumnezeu și a părăsit paradisul, omul a primit poruncă să-și câștige pâinea din “sudoarea frunții”. Și poate că dificultatea cea mai mare nu este atât truda, efortul sau munca, ci mai ales ostilitatea naturii și a pământului care nu oferă roade pe măsura muncii, nedreptatea celorlalți care vor să câștige “pâinea” fără o muncă cinstită, lipsa unui salariu decent, sau lipsa unui loc de muncă, atât de necesar pentru câștigarea “pâinii”.
Dacă vă aduceți aminte, în evanghelia de acum două duminici, evanghelistul Marcu, sublinia un detaliu foarte important pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu. Spunea că Isus “ridicând ochii și văzând mulțimea de oameni, i s-a făcut milă”. Dumnezeu nu este indiferent față de nevoile noastre. Isus simte milă pentru că privește omul cu ochii inimii și astfel înțelege care sunt nevoile și dorințele sale cele mai profunde. Și în timp ce apostolii își fac calcule cum să rezolve problema foamei mulțimii (evanghelia din duminica trecuta), Isus satură lumea, folosindu-se de generozitatea unui tânăr, care îi oferă traista sa cu 5 pâini și 2 pești.
Lumea continuă să-l caute pe Isus considerând că el este capabil să rezolve una din cele mai mari probleme ale omenirii: problema pâinii. Și vor să-l facă rege. Isus însă se retrage pe munte, el singur, probabil dezamăgit pentru că semnul făcut de el nu a fost înțeles. De fapt, în evanghelia de astăzi, le spune clar oamenilor: “Adevăr, adevăr vă zic: mă căutați nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat pâine și v-ați săturat”. Iată așadar o greșeală care se ridică deseori în calea credinței noastre și pe care ne-o semnalează Isus astăzi: să vezi și totuși să nu crezi.
Evanghelistul Ioan nu folosește în evanghelia sa cuvântul miracol sau minune ci semn. Semnul este un indicator. El nu poate deveni scop sau țintă de atins. El indică scopul, trimite la ceva ce încă nu se vede. Oprirea la semn este de scurtă durată, nu este definitivă. Pentru Sf. Ioan, toate minunile săvârșite de Isus sunt “semne”, sau, pentru a mă folosi de un cuvânt mai comun, sunt “indicatori”. Așa cum sunt, de exemplu, semnele de circulație, sau indicatoarele de pe șosele. Dacă îți propui să mergi la București cu mașina, sau cu trenul, de-a lungul drumului poți observa multe indicatoare spre această localitate. Dar nu te oprești la ele, ci doar le privești, și vezi dacă ești pe drumul cel bun. Semnul, indicatorul, confirmă sau îndreaptă ceea ce deja se crede. Tot astfel Isus prin semnul “înmulțirii pâinilor” ne indică o realitate care se află dincolo de hrana materială. Este un indicator al hranei care este însuși Isus Cristos, Pâinea vieții. Dar poate vă veți întreba: De ce nu le-a spus Isus apostolilor direct acest adevăr? Tocmai a încercat să le spună în Evanghelia de astăzi, și am auzit care a fost reacția lor: mai vor un semn. Minunea nu naște credința, ci credința naște minunea. De fapt, în tot acest discurs euharistic, pe care-l vom asculta și în duminicile următoare, apare constant, pe de o parte invitația lui Isus de a privi dincolo de materie, și incapacitatea mulțimii de a trece pragul acesteia. Problema așadar nu este una de pâine sau de hrană, cât mai ales una de credință.
Primul semn al unei credințe slabe, șovăielnice, sau de-a dreptul al lipsei ei, este “cârteala”. Am auzit cum în prima lectură poporul ales, aflându-se în pustiu spre țara promisă, începe să regrete “oalele cu carne” lăsate în Egipt. Trăiesc cu nostalgie perioada sclaviei și suferă de libertate. Își pierd încrederea în Dumnezeu și în slujitorii săi, cârtind împotriva lor, pentru că nu au cu ce să-și astâmpere foamea.
Ce înseamnă a cârti? Conform DEX-ului “a cârti” înseamnă a-și exprima (mereu) nemulțumirea prin murmure sau critici, a se plânge, a protesta (mereu), a bombăni, a bodogăni. Cel care cârtește nu este mulțumit. Păcatul cârtelii exprimă în primul rând o “memorie scurtă”. Poporul uită de binecuvântările lui Dumnezeu (cum a fost scos din sclavia Egiptului, cum a trecut Marea Roșie ca pe uscat, cum a fost condus de Dumnezeu printr-un nor de lumină) și se plânge. Cârteala naște în inima celui care consideră că merită mai mult decât a primit. O astfel de persoană, dacă ar fi sinceră, ar recunoaște că, de fapt, nu este mulțumită în primul rând de sine, pentru că inima sa caută doar “hrana care trece”. Nu a gustat din Pâinea vieții. Cel care murmură, nu face acest lucru pentru că trece printr-o situație grea, ci pentru că-i lipsește credința. Păcatul cârtelii este deseori pedepsit de Dumnezeu în Biblie, pentru că el este rodul unei inimi împietrite, care nu vede harul și binecuvântarea lui Dumnezeu. De asemenea, acest păcat exprimă o excesivă orientare a omului spre bunurile acestei lumi. Evreii murmurau împotriva lui Dumnezeu pentru că nu erau sătui. E adevărat că pentru a trăi, trebuie să ne hrănim. Ori, noi știm că hrana materială oricât de multă și de bună ar fi nu reușește niciodată să astâmpere pe deplin foamea omului. Tot ce mâncăm nu ne satură niciodată definitiv. Deși am mâncat foarte bine astăzi, mâine vom avea din nou nevoie de hrană. Iată așadar cum evreii caută ceva definitiv acolo unde nu poate fi găsit.
În Evanghelie Isus se prezintă pe sine ca pâinea care poate astâmpăra definitiv foamea omului: “Eu sunt pâinea vieții: cel care vine la mine nu va flămânzi și cine crede în mine nu va înseta niciodată”. Înseamnă atunci că cine se hrănește cu această pâine nu mai are nevoie de pâine și de apă? Dumnezeu a dat unor sfinți și acest dar, trăind mulți ani doar cu Sfânta Împărtășanie, însă sensul cuvintelor sale este altul: Cine crede în el, oricât de multe lipsuri și încercări va întâmpina în această viață, oricât îi va lipsi hrana materială, nu se va descuraja căci va vedea binecuvântarea lui Dumnezeu, acolo unde ochii trupului văd doar lipsă.
Isus nu se propune mulțimii ca o soluție la problemele sale. Ne-a învățat duminica trecută, că pentru a rezolva problema foamei din lume, este necesară puțină bunăvoință, generozitate și dreptate. (E scandalos ca in 2009 sa existe încă atâția oameni care să moară de foame. Cf. Fondului Alimentar Mondial aprox. 25.000 de persoane mor in fiecare zi datorită lipsei hranei. Zilnic la 6 secunde moare un copil datorită subnutriției. În timp ce în Anglia în 2005 s-au cheltuit peste 120 mil. euro pe cadouri pt. animalele de companie. Zilnic sunt aruncate tone de alimente ca sa nu fie scăzute prețurile. Îl putem noi acuza pe Dumnezeu de toate aceste rele!)
Isus însă ne face o invitație: “Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care v-o va da Fiul Omului, el, pe care l-a pecetluit Dumnezeu Tatăl”. Cristos a venit cu un mesaj din partea lui Dumnezeu spunându-ne sau amintindu-ne că “nu numai cu pâine trăiește omul”, ori dacă cel trimis de Tatăl s-a făcut purtătorul unui astfel de cuvânt înseamnă că pentru cel care crede el nu poate fi indiferent. Omul are sădită în el, adică o dorință profundă de “altceva” pe care, în această lume, mulți sunt interesați să o acopere cu “pâine”, “putere”, “bani”. Cu toate acestea sunt lucruri pe care orice om își dă seama că nu le poate avea oricum, că nu le poate cumpăra și nu le găsește în supermarketuri.
Puterile acestei lumi se folosesc deseori de o înșelătorie care în lumea antică era exprimată prin cunoscuta expresie “panes et circenses” (pâine și circ). Pentru a-i controla pe subalterni e de ajuns să le oferi “pâine”, adică hrană, și “circ” adică distracții. Însă și în acea perioadă, ca și în zilele noastre au fost și sunt oameni care iau în serios cuvintele lui Isus: “Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare”. Dumnezeu ne vrea liberi, pentru că suntem fii săi! Iată de ce nu ajung nici pâinea și nici circul. Ele răspund doar parțial nevoilor omului, care este capabil, ca în numele conștiinței și credinței sale, să refuze sau să se opună unor nevoi imediate pentru a pătrunde într-o dimensiune inaccesibilă celor “sătui și ghiftuiți”.
Cunoscutul scriitor rus Dostoievski, într-una din operele intitulate Frații Karamazov, descrie un dialog între Isus venit pe pământ și Marele Inchizitor, care la un moment dat i se adresează astfel Mântuitorului: “Dă-i pâine și omul ți se va supune fără greș, e cea mai sigură chezășie; dar dacă în același timp cineva – nu Tu, altcineva – s-ar întâmpla să-i prindă în mreajă conștiința, atunci să știi, e-n stare să se lipsească până și de pâinea cu care îl îmbii, și să-l urmeze pe acela care va fi izbutit să-i subjuge cugetul…”
Conștiința omului se află într-o luptă continuă cu “stomacul” său care deseori îi închide orizontul nemuririi, făcându-l să creadă că este mult mai important să trăiești clipa decât să te preocupi de sensul vieții sau de veșnicie. Până la urmă Dostoievski a intuit bine că “taina existenței umane nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești”, adică să te preocupi de rostul tău în această lume. Fără această lămurire nu putem fi mulțumiți chiar dacă în jurul nostru s-ar afla grămezi de pâine. Poate de aceea, în pedagogia divină, pustiul, ca loc al lipsei hranei materiale, dar al prezenței harului, este atât de necesar în drumul credinței. Vorba lui A. Pronzato: “Când Dumnezeu intră în acțiune în viața ta, răstoarnă negreșit ‘oala cu carne’”.
Concluzia? Să ne însușim cu credință cuvintele Sf. Paul din a doua lectură, pe care să le repetăm cât mai des în această săptămână, până vor fi îndrăgite de inima noastră: “Înnoiți-vă duhul și felul vostru de a gândi. Însușiți-vă purtarea omului nou, care a fost creat într-adevăr drept și sfânt după chipul lui Dumnezeu”.

Ritul latin