Start > Ritul latin > Duminica a XVII-a de peste an (pentru copii)

Duminica a XVII-a de peste an (pentru copii)

19 July 2009
1,196 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XVII-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

Se apropia ora gustării. O mamă îl întreabă pe propriul copil:

- Vrei macaroane?

- Nu, mamă.

- Preferi o ciocolată sau o bomboană pe băț?

- Nici astea.

- Atunci, ce vrei să mănânci la gustare?

- Nimic, mamă… Dar aș vrea să îmi dai banii pentru macaroane, sau ciocolată pentru gustare…

- La ce îți folosesc banii?

- Pentru leproși.

Astfel de discuții, scrie R. Follereau, faimosul apostol al leproșilor, între copii și mame se repetau de mii de ori în Austria în primii ani de după război. Atunci Austria nu era încă bogată ca astăzi, totuși copiii au reușit să adune două milioane o sută de mii de franci pentru a cumpăra alimente și medicamente pentru leproși. I-au încredințat reprezentantului Organizației pentru ajutorarea leproșilor, în timpul unei ceremonii emoționante (S. J. Klimek).

2. Tema

Un copil a oferit cinci pâini de orz și doi pești. Isus a mulțumit și le-a dat tuturor.

3. Mesajul zilei

Din toate amănuntele scoase în evidență de fragmentul evanghelic, vrem să scoatem în evidență unul: “Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi pești”.

- Este un copil care are de mâncare… ca și noi;

- Este un copil care îl urmează pe Isus… ca și noi;

- Este un copil care împarte pâinea sa cu Isus și cu toți… așa cum ar trebui să facem și noi!

Copiii, chiar și cei mai mici, toți au dreptul să fie în Biserică parte importantă și activă: sunt primii deținători ai împărăției! (Ni se pare utilă reproducerea la sfârșit a unei pagini care vorbește despre prezența copiilor în Biserică, scoasă din Christifideles laici, nr. 47).

Cum pot copiii să participe activ la Euharistie? (Așteptați răspunsurile copiilor):

- ca ministranți, lectori, coriști etc.;

- pregătindu-se pentru a duce ofertele la altar;

- participând cu entuziasm la rugăciuni, la aclamații;

- ascultând cu iubire lecturile și omilia;

- intrând în comuniune de iubire cu toți și primindu-l pe Isus euharisticul.

Cum pot copiii să îl ajute pe Isus să lupte împotriva foametei din lume? (Așteptați răspunsurile și enumerați-le):

- participând la inițiativele care există în acest scop;

- ajutându-i pe misionari;

- educându-se la împărtășire și la solidaritate universală;

- ajutându-i pe cei săraci care sunt între noi.

Amintind că “meniul nu se mănâncă”, trebuie să le dați de mâncare altora nu prin cuvinte, ci cu hrană zilnică.

- Cel care risipește mâncarea, în timp ce fratele său moare de foame, nu este demn de Iubirea lui Isus: este ca bogătașul petrecăreț, condamnat pentru veșnicie.

4. Exemple

Mai mult decât gânduri teoretice, sunt necesare astăzi mărturii. A educa la împărtășire înseamnă a educa la “inima” evangheliei.

Inițiativele concrete pot fi multe. Să punem în practică cel puțin una dintre ele. Câteva exemple pot servi ca provocări.

a) Am văzut pe drum o fetiță care tremura de frig, avea o haină subțire și prea puține speranțe pentru o masă decentă. M-am înfuriat și i-am spus lui Dumnezeu:

- De ce permiți aceasta? De ce nu faci ceva?

Câteva clipe Dumnezeu nu mi-a răspuns nimic. Apoi, deodată, în acea noapte, mi-a răspuns:

- Sigur că am făcut ceva. Am făcut pentru tine!

b) În cadrul programului de pe postul Radio Vatican “Ce ați fi făcut voi?”, s-a propus, cu mai mult timp în urmă, discutarea unui fapt întâmplat în realitate.

Un oarecare, fiind într-o biserică din Roma în timpul Liturghiei de seară, s-a auzit invitat de preot să “ofere un semn de pace” propriului vecin de bancă, înainte de Mielul lui Dumnezeu. Era un bărbos, îmbrăcat foarte rău, care, imediat ce a simțit strânsoarea mâinii domnului în discuție, a spus, fixându-l cu privirea, cu un zâmbet fericit:

- În această seară vin să iau cina la tine.

Domnul a rămas blocat și, în timp ce Liturghia se apropia de sfârșit, reflecta dacă e bine sau nu să îl ducă acasă pe bărbos, și era destul de stingherit. Astfel încât, atunci când acesta i-a spus:

- Așadar, vin la tine la cină?, a răspuns furios:

- Bine, trebuie să mă gândesc: nu te cunosc, înțelegi…

- Dar dacă nu mă cunoști, a răspuns minunat bărbosul, atunci de ce ai dat mâna cu mine? (R. Francisco).

c) Este o poveste adevărată, întâmplată în Elveția, într-o cantină în care se oferea o masă caldă pentru săraci. O doamnă a luat o farfurie de ciorbă și, când se pregătea să se așeze la una dintre mese, și-a dat seama că a uitat lingura. Pune farfuria pe masă și merge să își ia lingura. Când s-a întors, surpriză! Un bărbat de culoare s-a așezat în fața ciorbei ei; are lingură și mănâncă liniștit.

“Ei! Ia te uită!”, se gândește femeia. “Dar ce aer liniștit are: ar fi mai bine să îl iau cu binișorul”.

Și așa se așază în față și, trăgând farfuria în fața ei, spune: “Îmi permiteți?”

Bărbatul nu răspunde, doar îi zâmbește. Doamna începe să mănânce. Dar bărbatul ia din nou farfuria și o pune pe mijlocul mesei, la jumătatea distanței dintre cei doi, și duce din nou lingura în farfurie. O face cu atâta dulceață, în gest și în privire, încât doamna îl lasă, dezarmată. Mai mult, apare în ea un fel de complicitate tăcută. Termină ciorba.

Bărbatul se ridică, îi face semn să nu se miște. La scurt timp, revine cu o porție mare de cartofi prăjiți și o pune în mijlocul mesei. Și cartofii au același sfârșit ca și ciorba. Bărbatul se ridică din nou, de această dată plecând. Își ia rămas bun de la femeie, cu un zâmbet și un mulțumesc.

Doamna, revenindu-și din uimire, decide la rândul ei să plece; caută cu mâna poșeta pe care o agățase de spătarul scaunului, dar… nu mai este! “Cum? Atunci… Negrul!”

Se pregătește să strige ca să îl ajungă din urmă și să îl oprească, dar, când a privit în jur, a văzut poșeta ei agățată de scaun, cu două rânduri mai în spate de locul ei, și pe masă o farfurie cu ciorbă, răcită deja, și în farfurie nu era lingură!

Într-o clipă, și-a dat seama ce s-a întâmplat. Nu bărbatul îi mâncase ciorba; ci ea, greșind masa, s-a dus să mănânce din farfuria acelui domn.

d) Un fragment din textul exortației apostolice Christifideles laici privitor la copii în Biserică.

Trebuie să recunoaștem, de altfel, că și la vârsta copilăriei există multe posibilități de acțiune atât pentru edificarea Bisericii, cât și pentru umanizarea societății. Ceea ce spune conciliul despre prezența benefică și constructivă a copiilor în familie, “biserica familială”: “Copiii, ca membre vii ale familiei, contribuie și ei în felul lor la sfințirea părinților”, trebuie să fie repetat copiilor în raport cu Biserica particulară și universală. Acest lucru îl scotea în evidență deja Jean Gerson, teolog și educator din sec. al XV-lea, pentru care “copiii și adolescenții nu sunt o parte neglijabilă a Bisericii” (nr. 47).

Ritul latin