Start > Ritul latin > Eu sunt pâinea care se coboară din cer

Eu sunt pâinea care se coboară din cer

19 July 2009
1,441 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XIX-a de peste an (Anul B)

Dumnezeule atotputernic și veșnic, noi îndrăznim să te numim Tată; desăvârșește în inimile noastre spiritul de fii adoptivi, ca să putem intra în moștenirea făgăduită (LR).

Doresc să încep predica prin descrierea rugăciunii introductive de la sf. Liturghie de azi: noi îndrăznim să te numim Tată, fiindcă așa ne-a învățat Fiul tău (Mt 6, 9; Lc 11, 3) și de care trebuie să ascultăm (Mt 17, 5); desăvârșește în inimile noastre spiritul de fii adoptivi!

Cuvântul Scripturii este cuvântul Tatălui prin care vrea să desăvârșească spiritul filiațiunii adoptive din noi. Să-l ascultăm!

Mai întâi de toate trebuie să știm și să credem că Isus este sacramentul viu al Tatălui din mijlocul oamenilor prin care el acționează în noi. «Jertfa euharistică perpetuează și reînnoiește pe altarele noastre jertfa de pe Cruce spre Slava Preasfintei Treimi, spre ispășirea păcatelor noastre și în același timp stabilește sacramentul Trupului Domnului ca hrană a sufletelor noastre. Din acest motiv Misterul euharistic este în același timp jertfă și sacrament; jertfă și ospăț. Jertfa este centrul și culmea întregii vieți creștine (CD 30; cf. LG 11) și unica jertfă a Noului Testament (LG 28) (cf. Intimitá divina p. 701).

Ori, ca această prezență, sacramentul Tatălui, – jertfă și ospăț - să poată fi acceptată prin credință, a avut trebuință de o pregătire din partea Fiului omului destul de anevoioasă, așa cum ne apare din Evanghelia zilei (In 6, 41-52).

Isus, afirmând că el este pâinea coborâtă din cer, vrea să ne dea convingerea că durabilitatea prezenței sale sacramentale din Euharistie nu se datorează calității superioare a speciei pâinii față de mană și pâinea pe care a mâncat-o Ilie, ci din forța internă a spiritului de jertfă pe care o conține forma ei de viață divino-umană: mana a fost dată, pâinea lui Ilie a fost dată, dar pâinea vie coboară din cer, adică se oferă, se jertfește în mod conștient, responsabil… Diferența dintre a fi dat și a se dărui de bunăvoie este mai mare ca distanța dintre cer și pământ, este infinită… Se coboară din cer, aceasta înseamnă că se nimicește pe sine de bunăvoie și ia forma sclavului (Fil 2, 7), se supune unei alte puteri umane în extern, ca să poată acționa din intern prin Duhul Tatălui care atrage toate la Cristos, la Horeb, la muntele Revelației, la Isus în care Tatăl a ascuns toate comorile înțelepciunii și ale științei (Col 2, 3). S-a coborât din cer ca purtător al focului: Foc am venit să aduc și cât doresc să se aprindă și să ardă (Lc 12, 49), aceasta vrea să însemne că prezența Euharistiei din Cenacol are menirea să coboare pe Duhul Sfânt, să repete minunea Rusaliilor din Cenacol, să umple lumea cu prezența Duhului Sfânt ca toți să fie învățați de Dumnezeu; s-a coborât din cer înseamnă o prezență divină menită să divinizeze pământul, cosmosul, fiindcă întreaga fire așteaptă arătarea în slavă a fiilor lui Dumnezeu (Rom 8, 19).

Această pregătire era absolut necesară, fiindcă întreaga omenire poate fi asemănată cu profetul Ilie (Lec.I-a: 1Rg 19, 4-8). La început el nu înțelege rostul misiunii sale. Călătoria începe cu o fugă banală spre a-și salva viața; umblă dezorientat spre a traversa deșertul. Dar, prin apariția îngerului care îi prezintă pâinea și apa, hrana și băutura, fuga dezorientată de la început se transformă într-un pelerinaj autentic spre Horeb, Muntele cel Sfânt, spre o căutare a credinței curate. Pe Horeb, Dumnezeul lui Avram, Isac și Iacob a început să se reveleze sub numele de Iahve (Ex 3, 6); Horeb a fost muntele intimităților dintre Moise și Iahve (Ex 3, 18-34,9); pe Horeb s-a încheiat alianța care a stat la temelia religiei iachwiste (Ex 19-24). Călătoria lui Ilie este un simbol al existenței umane care traversează pustiul necredinței, trece peste înălțimile științei și prin adâncimile viciilor care sunt mereu însoțite de teamă, neliniște, dezgust, răceală, foame, sete, disperare, remușcări ale conștiinței și, în sfârșit, întărită de hrană și băutură, călătoria se schimbă într-un mers plin de încredere și hotărât spre muntele pe care Dumnezeu se va revela (cf. CBL p. 357).

Ca și mana dată lui Moise și poporului său în pustiu, pâinea dată lui Ilie era cea in extremis, când fără de ea viața s-ar fi stins.

Acest lucru înseamnă că Isus, venind sub forma pâinii coborâte din cer, a venit «in extremis» - acum este ceasul din urmă (1In 2, 18), fiindcă el a fost ales mai înainte de întemeierea lumii și s-a arătat în vremurile de pe urmă (1Pt 1, 20) în care forțele întunericului asaltează la disperare sărmană omenire rătăcită în căutarea și salvarea vieții pe căi greșite. Isus vine din cer ca pâine a vieții pentru hrana in extremis a Bisericii, ca porțile iadului să nu o poată birui (Mt 16, 18). Precum Cristos a devenit sacramentul Tatălui prin coborârea sa din Cer, așa Biserica devine sacramentul lui Cristos prin hrănirea cu Pâinea vieții. Astfel în toți cei încorporați în «Sacramentul lui Cristos» – în Biserică -se desăvârșește spiritul de fii adoptivi prin care îndrăznim să-l numim pe Dumnezeu Tată, atașându-ne de Izvorul vieții veșnice.

Nu de mică importanță este pedagogia lui Isus în pregătirea sufletelor ca să primească această pâine: pune problema ei și o lasă să fie frământată de ascultători. De fapt, o pâine este cu atât mai bună cu cât este mai bine frământată. Eu sunt pâinea coborâtă din cer, afirmă Isus. Pentru ascultătorii care îl cunoșteau ca fiul lui Iosif și al Mariei, acest lucru li se părea absurd: Cum îndrăznește să ni se recomande drept coborât din cer? Frământarea și murmurul sunt normale. Problema originii lui Isus apare adesea ca motiv de neînțelegere. Cum se poate împăca afirmația sa de a fi Fiul lui Dumnezeu cu originea sa umană, sau această origine a sa umană cu afirmația de a fi pâinea coborâtă din cer?

Isus nu răspunde niciodată la problema față de originea sa care rămâne la nivelul omenescului. Răspunde doar că pretenția sa nu-i absurdă: Oricine a auzit și a învățat de la Tatăl, vine la mine. Nu că l-ar fi văzut cineva pe Tatăl; numai acela care este de la Dumnezeu, el l-a văzut pe Tatăl. El este trimisul și revelatorul lui Dumnezeu, este în Dumnezeu și de la Dumnezeu și a coborât ca pâine de viață pentru om.

Oricum, a împăca originea umană cu adevărata origine divină a lui Isus este un lucru care se poate obține numai ca un dar al credinței și pe care numai Dumnezeu îl poate da. Nimeni nu poate veni la Isus dacă nu este atras de Tatăl. Tatăl însă nu atrage pe nimeni cu forța, ci printr-o chemare preferențială față de cunoașterea Lui scoasă din Scriptură. Isus este mărturisit de Scriptură. Acest lucru vrea să spună că pentru toți este deschisă calea spre a fi atrași de Tatăl. În acest sens vin la Isus toți cei care citesc în mod corect Scriptura, ei sunt cei care ascultă de Tatăl, fiind instruiți de Dumnezeu, conform cu cele prezise de profetul Isaia (Is 54, 13), adică mănâncă Pâinea, care este Cuvântul lui Dumnezeu (cf. CBL p. 1346-1347). Isus reproșează celor care nu vor să creadă în cuvântul său că nu aparțin Tatălui, fiindcă refuză să creadă și să cerceteze sensul profund al Scripturii la care se referă profetul Isaia.

Și noi suntem oameni și noi suntem frământați de problema vieții și a credinței noastre. Putem înlesni accesul la rezolvarea problemelor de viață și credință numai printr-o conduită morală bazată pe exersarea virtuților comunitare, sau chiar individuale, dacă acestea din urmă pot avea o influență asupra comunității creștine, care la rândul ei să apară în fața lumii întregi ca sacramentul lui Cristos.

În lectura a II-a (Ef 4, 30-5, 2), sf. Paul îndeamnă tocmai la practicarea virtuților comunitare: Fiți binevoitori unii față de alții, milostivi, iertându-vă reciproc, după cum Dumnezeu v-a iertat în Cristos. Acest comportament generos din partea lui Dumnezeu este propus credincioșilor ca un model de imitat: Faceți-vă imitatorii lui Dumnezeu, ca fii preaiubiți! Deci numai fiind generoși în caritate unii față de alții îi putem spune lui Dumnezeu Tată. (cf. CBL 1680). Isus, – Pâinea vie coborâtă din cer – este sacramentul generozității Tatălui. În măsura în care primim această Pâine, devenim generoși asemenea Tatălui și fiecare creștin poate să lucreze la edificarea Bisericii și la mântuirea lumii întregi, fără să întristeze pe Duhul Sfânt prin ruperea unității. Euharistia ne conferă forța unității creștine prin caracterul ei de jertfă. Să ascultăm îndemnul lui Isus și să o mâncăm zilnic, fiindcă avem de mers, nu la muntele Horeb de pe acest pământ, ci la muntele ceresc, pe care îl vom vedea pe Dumnezeu în realitatea iubirii lui de Tată.

Așa să fie!

Ritul latin