Start > Ritul latin > De unde să cumpărăm pâine, să mănânce aceștia?

De unde să cumpărăm pâine, să mănânce aceștia?

19 July 2009
858 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XVII-a de peste an (Anul B)

Cine este Isus și ce vrea?… În ultimele două duminici (a XV-a și a XVI-a) ne-a răspuns evanghelistul Marcu: Isus este mai mult decât profet și mai mult decât păstor, Isus este Desăvârșitorul profeților și Păstorul divin; azi ne apare ca taumaturg – făcător de minuni – evident prin înmulțirea pâinilor.

În continuare, la întrebarea Ce vrea de la noi, ne va răspunde evanghelistul Ioan: Isus vrea să ne hrănească și să ne sature cu Trupul și cu scump Sângele său.

Interesant este de urmărit în câte feluri a început Isus să pregătească prin semne – pe care evanghelistul Ioan nu le numește niciodată minuni, fiindcă numai două minuni există – Euharistia și pe cei care cred în ea.

În cadrul Liturgiei sacre, Euharistia este numită Misterul credinței. De fapt numai credința poate să-l recunoască pe Dumnezeu prezent sub sfintele specii; simțurile nu percep decât o bucățică de pâine și câteva picături de vin. Unii nu sunt înclinați să admită nici existența lui Dumnezeu transcendent și nici de cum să-l admită pe Isus Cristos prezent cu trupul, cu sufletul și cu toată dumnezeirea sa sub speciile atât de limitate și fragile ale pâinii și vinului. Pentru a da credibilitate cuvintelor sale că Acesta este trupul meu și Acesta este sângele meu (LR), Isus a pregătit calea «Misterului pascal» și «Noul popor al lui Dumnezeu» cu o minuțiozitate divină vrednică de admirat.

Să intrăm mai întâi în conținutul primei lecturi (2Reg 4, 42-44) care în planul economiei divine prefigurează Euharistia și pe cei care se vor hrăni cu ea. Specificul lecturii stă în faptul că omul venit din Baal-Salisa oferă lui Elizeu cele douăzeci de pâinișoare din primul rod al grâului său – «primițiile» – care în fapt aparțineau lui Dumnezeu. Acest dar, rod al muncii omului și al binecuvântării Cerului, se înmulțește și satură pe cei o sută de oameni (cf. MAC p. 914).

Elizeu crede că ceea ce aparține lui Dumnezeu și este oferit cu iubire omului sărac și flămând poate sătura și chiar prisosi, fiindcă se bazează pe cuvântul Domnului: Vor mânca și chiar le va mai rămâne. Probabil din acest fapt s-a născut proverbul: Dar din dar se face rai.

Faptul de a mânca este un lucru atât de esențial vieții încât aproape toate religiile au făcut din el un simbol și l-au însoțit de un rit liturgic: a mânca cu zeii înseamnă a se face părtași de viața lor. Creștinismul propune mântuirea sub forma unui banchet care este simbolul anticipat al banchetului veșnic (cf. Prov 9, 1-5; Lc 14, 13).

Pâinile înmulțite de Isus erau din orz. Pâinea de orz era hrana săracului (cf. MAC p. 916). Pâinile de orz au fost înmulține, nu atât ca omul să se recunoască sărac în fața lui Dumnezeu, cât mai ales ca să i se deschidă ochii spre cei săraci și să-i vadă așa cum îi vede Dumnezeu în iubirea sa. De fapt Euharistia este aceea care face ca Biserica lui Cristos să fie săracă asemenea lui, ca să fie belșug pentru săraci (Ps 21, 27). Este adevărat: în măsura în care cresc vocațiile la preoție și chemările la viața consacrată prin care tot mai multe persoane aleg sărăcia pentru a confirma iubirea față de Isus euharisticul, crește și caritatea față de cei săraci, bolnavi, handicapați, bătrâni etc.

Problema foamei din lume este, cu toată siguranța, una dintre cele mai îngrijorătoare ale timpului nostru. Dezechilibrul economic dintre națiunile bogate și sărace continuă să înregistreze proporții îngrijorătoare. Ne întrebăm dacă Biserica în această problemă are ceva de făcut, în afară de datoria ei de a aminti credincioșilor obligațiile individuale și colective. Dar mai întâi, suntem noi înșine convinși că Biserica suntem noi?.. Isus a săturat în concret pe cei înfometați. Pâinea, pe care el o dă, nu este numai un simbol al Euharistiei, ci este o angajare pe care trebuie s-o continue toți. Iubirea săracilor, ca și cea a dușmanilor, este testul prin excelență al carității noastre creștine. În realitate aceasta este minunea pregătită de Isus prin înmulțirea pâinilor: înmulțirea celor chemați să devină semn al adevărului propovăduit de Cristos: Acesta este trupul meu – Biserica săracă.

Evanghelistul Ioan nu specifică nici ora și nici ziua când Isus a înmulțit pâinile, ci spune doar că era în preajma Paștelui. Mențiunea aceasta nu-i numai o indicație cronologică, ci mai ales o aluzie la adevăratul Paște la care Isus va fi sacrificat drept miel pascal pentru eliberarea lumii de sub stăpânirea păcatului.

Cerând lui Filip o explicație despre felul cum s-ar putea rezolva problema hranei, Ioan notează superioritatea cunoașterii minunate a lui Isus care știa ceea ce avea să facă, precum a știut cum își va pregăti Cina de taină când îi va trimite pe cei doi ucenici și le spune exact cum vor găsi pe omul cu ulciorul cu apă, ce să-i ceară, precum și promptitudinea aceluia (cf. Mc 14, 13-16).

Prin împărțirea pâinilor făcută numai de Isus, el a voit să aibă un contact personal cu fiecare. Faptul este miraculos, fiindcă a da pâine la atâta lume, evanghelistul Matei spune că erau peste cinci mii de bărbați, afară de femei și copii (14, 13-21), depășește puterile unui singur om. Acest fapt este un semn că prin Euharistie Isus vrea să aibă un contact personal cu fiecare. Oferind pâinea miraculoasă, Isus se oferă pe sine fiindcă împarte rodul atotputerniciei sale care poartă în sine sensul vieții, dar, nefiind consacrată, cei care au mâncat-o, au simțit puterea regalității lui, însă fără să o înțeleagă perfect, ceea ce l-a determinat pe Isus să se ascundă din privirea lor. Numai Pâinea euharistizată dă adevăratul sens al regalității, adică al învierii și al vieții veșnice.

Adunarea firimiturilor în douăsprezece coșuri constituie o întreită aluzie de pregătire: una la cei doisprezece apostoli care vor avea misiunea de a aduna pe toți oamenii ca să nu se piardă nici unul dintre cei pe care mi i-ai dat, după dorința lui Isus (In 11, 52; 17, 12); a doua vrea să spună că misiunea ucenicilor va fi de a împărți păgânilor Firimiturile care cad de pa masa stăpânilor (Mt 15, 27), fiindcă și aceștia sunt rânduiți de Dumnezeu ca prin credința în Cristos să primească moștenirea și să participe la ospățul veșnic; și a treia este aluzia la drojdia euharistică, amintită de o tradiție siro-orientală: de la o liturghie va fi păstrată o fărâmă din Pâinea euharistiei pentru liturghia următoare ca drojdie. Legenda spune că sf. Ioan ar fi păstrat o bucățică din pâinea sfințită de Isus la ultima Cină și, apoi, ar fi folosit-o, în timpul primei sale liturghii în prezența Maicii Domnului. Sensul legendei și al simbolismului sunt clare: Euharistia este sfințirea unității fie între locuri diferite, fie de-a lungul secolelor (cf. Tomás Spidlik, Calea spiritului, Ed. Ars Longa, Iași 1996, p. 151).

Acceptarea unui adevăr înseamnă și acceptarea consecințelor lui pentru viața de fiecare zi.

Acum, dacă este adevărat că prin Euharistie fiecare creștin devine un om nou în Cristos, consecința cea mai logică este că trăirea demnă a propriei vocații cere căutarea unității, chiar dacă se reduce la «coșul cu firimituri».

Creștinul, așa cum îl descrie sf. Paul în lectura a II-a (Ef 4, 1-6) apare ca omul care are pasiunea pentru unitate (cf. MAC p. 1915), datorită chemării primite cu dublu sens: chemarea din partea lui Dumnezeu – klesis – și realizarea comunitar-eclezială, care în concepția sf. Paul constituie ecclesia, adică adunarea celor chemați. Prin botez creștinul se naște pentru Trupul mistic al lui Critos; prin sf. Mir se întărește cu Duhul Sfânt pentru apărarea credinței; prin Euharistie crește și face ca Biserica să se afirme ca semn al carității printre popoarele pe care le conduce la Tatăl: un singur Dumnezeu Tată al tuturor, care este mai presus de toți, acționează prin toți și este prezent în toți (cf. CBL p. 1676-1677).

Creștinii trebuie să se forțeze în a păstra unirea în Duhul Sfânt care le-a fost dat spre a se suporta reciproc realizând legătura păcii, fiindcă Pâinea care îndumnezeiește nu poate duce decât la unitate cu sine, cu aproapele și cu Dumnezeu, ba chiar și cu întreg Cosmosul.

Dacă Dumnezeu din veșnicie ne-a pregătit hrana cerească, dacă Isus însuși ni s-a dat ca hrană și băutură după ce atât de minuțios a pregătit acest dar, nu se cuvine să ne pregătim și noi cu toată atenția pentru primirea sfintei Împărtășanii?.. Nu se cuvine ca atunci când cerem de atâtea ori pâinea cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi, să avem în vedere și Pâinea care dă viață veșnică?

În preajma Paștelui nostru de azi, memorialul morții și Învierii lui Isus de pe altar, să-i adresăm ruga noastră smerită: Dumnezeule, ocrotitorul celor ce nădăjduiesc în tine, fără tine nimic nu e deplin, nimic nu e sfânt; sporește-ți îndurarea față de noi, pentru ca, prin puterea și sub călăuzirea ta, astfel să ne folosim de bunurile trecătoare încât să ne bucurăm încă de pe acum de cele veșnice (LR). Amin.

Ritul latin