Start > Ritul latin > Și a început să-i învețe multe

Și a început să-i învețe multe

19 July 2009
891 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XVI-a de peste an (Anul B)

În duminica trecută (a XV-a) Isus ni s-a revelat ca profet și chiar mai mult: desăvârșitorul profeților. Azi Isus ni se revelează ca păstor și chiar mai mult, ca Rege al regilor și desăvârșitorul păstorilor.

Ce este un păstor? Nu avem trebuință de dicționar, ci de ochi spre a-l vedea pe acela care merge în fruntea oilor. În Liturgia cuvântului de azi sensul este figurativ; aici este vorba de acela care stă în fruntea unei comunități umane.

Conform învățăturii Vechiului Testament, păstorul este – sau mai bine zis ar trebui să fie – un om foarte capabil să-și apere turma împotriva fiarelor sălbatice (1Sam 17, 34-37) și a hoților; este total dăruit turmei sale, cunoscându-și fiecare oaie în parte, îngrijindu-se de sănătatea lor, purtându-le chiar în brațe (Is 40, 11), iubindu-le cu gingășie atât pe cele sănătoase cât și pe cele bolnave ca pe o fiică (2Sam 12, 3). Autroritatea lui trebuie să fie indiscutabilă, bazată pe devotament și iubire (cf. MAC p. 906).

Așa și-a dorit fiecare popor păstorul; dar, din păcate, lucrurile n-au stat întocmai, fiindcă puterea rău folosită devine drog și pe mulți conducători laici și chiar religioși îi înstrăinează de misiunea lor, uitând că orice putere vine numai de la Dumnezeu, vine de sus (In 19,11), și folosesc darul spre a-și câștiga onoruri, bogății și plăceri.

Israeliții au cerut lui Samuel un rege ca toți regii popoarelor înconjurătoare. Profetul este nemulțumit de inițiativa lor, deoarece știa că nu știu ce cer, fiindcă un rege, un păstor, afară de Iachwe, este supus erorilor față de supuși; dar le împlinește dorința, după ce a cunoscut permisiunea lui Dumnezeu (1Sam 8, 5-7). Primul rege a fost Saul, al doilea a fost David, al treilea a fost Solomon, care n-au fost fără de păcat, dar urmașii lor, începând cu Roboam și Iaroboam (1Rg 12, 1-24), au depășit orice limită a răutății, rupând regatul în două părți antagoniste care vor duce la multe războaie fratricide. Alegerea oamenilor se dovedește falimentară.

Viziunea lui Ieremia (Lectura I-a: 23, 1-6) și prezicerile sale nefaste erau pe punctul de a se împlini. Sunt ultimii ani ai lui Sedecia. Ierusalimul este deja asediat. Fiindcă încrederea și speranța erau necesare în acele momente tragice, când totul părea pierdut, Ieremia face o prezicere atât de mare și uimitoare încât unii exegeți, cam extremiști ce-i drept, o consideră drept singurul oracol mesianic al profetului.

Începe cu un Vai de amenințare la adresa regilor și a poporului dus la idolatrie și amenințat de exil. De acum încolo numai Iachwe se va îngriji de poporul său, de acel rest rămas credincios și-i va da un păstor adevărat care să-l călăuzească pe calea prudenței și a dreptății izvorâte din iubire. O mlădiță ridicată de Iahve va instaura adevărata teocrație în care Iahve singur va fi adevăratul “Domn” și poporul, Iuda și Israelul reunite, se vor bucura de adevărata pace. Va fi restaurată dinastia davidică, nu atât pe baze politice, pe înțelegeri provenite din extern: legi, comerț, cultură, cât mai ales pe bază religioasă și morală, pe o alianță liberă, conștientă, responsabilă, pornită din intern, prin care caritatea să învingă lăcomia de onoruri, averi și plăceri, egoismul să fie învins, fiindcă numai “Iahve singur va fi dreptatea noastră.

În Cristos realitatea a depășit infinit prezicerile lui Ieremia, deoarece Iahve a devenit Emanuel, Dumnezeu cu noi (cf. CBL p. 664-665).

Iată cum ni-l prezintă evanghelistul Marcu pe acest Păstor divin! După ce Isus i-a înzestrat pe ucenicii săi cu taina cuvântului său și cu darul de a face minuni, aceștia au plecat și au împlinit tot ceea ce li s-a încredințat; apoi s-au întors și i-au povestit tot ce au făcut. Isus i-a ascultat și s-a bucurat.

Ne aflăm pentru prima dată în fața unei vizite Ad Limina a acelora care aveau responsabilitate asupra Bisericii. (Episcopii până azi sunt ținuți să facă această vizită în mod periodic și să prezinte în scris starea poporului păstorit de ei). Ca ucenicii să nu se mândrească cu rezultatele obținute, Isus vrea să-i ducă într-un loc retras spre a se odihni puțin, fiindcă mult mai multe sunt cele de făcut decât cele care au fost făcute.

Ucenicii veniți la Isus n-au prezentat situații scrise, ci au atras după ei mulțimi de oameni dornici să-l cunoască în persoană. Orice predică rămâne zadarnică, dacă nu se înlesnește credinciosului întâlnirea personală cu Isus și orice ascultare a predicii rămâne zadarnică, dacă omul nu pornește în căutarea Mântuitorului aflat în acel loc retras din Taina euharistică.

Isus i-a învățat multe, în primul rând pe ucenici prin exemplul său, ca atunci când văd omul necăjit, flămând, bolnav, dezorientat de păcate etc, să le fie milă, să-l iubească, să se jertfească, să renunțe chiar la odihna meritată spre a-l ajuta. Astfel vor conduce din intern prin puterea Duhului Sfânt și nu ca acei conducători de popoare care păstoresc cu bâta (cf. Mt 20, 25-28). Orice preot și episcop este sfințit mai întâi diacon, ca să slujească prin smerenie și iubire. Biserica occidentală sfințește preoți numai pe acei care se hotărăsc să rămână celibi pentru o mai bună disponibilitate în slujba fraților conform exemplului dat de Cristos (cf. MAC p. 906-907).

În lectura a II-a (Ef.3, 13-18) sf. Paul îl numește pe Isus pacea noastră, adică el singur ne oferă din intern garanția că aparținem lui Dumnezeu și puterea necesară spre a ne putea desfășura activitatea specifică.

Scrisoarea către efeseni pe drept a fost numită Magna charta libertatum - (Marea carte a libertății) – sau a ecumenismului creștin, în care sf. Paul amintește de faptul că el însuși a fost constrâns să trăiască în iudaism ca într-un ghetou relogios și naționalist, în care se propovăduia disprețul și ura față de păgâni, considerați drept cei de departe, îndepărtați de Dumnezeu și de poporul său. Despre acest ghetou, acestă redută considerată inexpugnabilă, după cum reiese dintr-un document iudaic – Scrisoarea lui Arsite – se spune cu emfază: Legislatorul nostru înțelept, ținând cont de toate particularitățile, înzestrat de Dumnezeu cu cunoașterea tuturor lucrurilor, ne-a înconjurat cu un gard de netrecut, ca nu cumva să ne amestecăm în ceva cu vreun alt popor, spre a rămâne necontaminați în trup și suflet, liberi de falsele opinii și adorând pe singurul și adevăratul Dumnezeu superior întregii creații. Ceva mai înainte Ariste spune că «acest gard de netrecut» era construit din purificările referitoare la mâncăruri, băuturi, contacte, la cele auzite și la cele văzute. Acest «gard», numit de sf. Paul drept zidul despărțitor dintre evrei și păgâni a fost distrus prin moartea lui Cristos, dând o lovitură mortală legalismului îngust. De acum încolo nu mai este permis de stabilit vreo discriminare între oameni: toate naționalismele religioase și toate religiile naționaliste vor trebui considerate adevărate sacrilegii, fiindcă nu mai există decât un singur om nou și toți împreună sunt chemați să fie concetățeni și oasepeți ai aceleiași case a lui Dumnezeu (cf. CBL p. 1672-1673). Mai presus de toate este dragostea lui Dumnezeu care a creat toate și pe aceasta trebuie s-o punem între noi toți, deoarece ea este legătura desăvârșită, ca pacea lui Cristos să domnească în toate inimile, fiindcă la aceasta am fost chemați de iubirea divină din veșnicie ca să fim un singur Trup (Col 3, 14-15). Dragostea din inimi este Duhul Sfânt; pacea este Cristos Domnul nostru; unitatea este în Tatăl ceresc la care ne conduce Cristos însuși prin Duhul Sfânt.

Poate cineva realiza ceva mai mult, mai sfânt și mai plin de fericire?

Numai Cristos singur este Păstorul divin, Emanuel – Dumnezeu cu noi.

Ca toți să ne găsim pacea în Cristos, să ne înălțăm ruga smerită cu intreaga Biserică: Privește cu îndurare, Domane, la slujitorii tăi și înmulțește cu bunătate asupra lor darurile harului tău, pentru ca, înflăcărați de speranță, credință și iubire, să străruie cu grijă pururi trează în împlinirea poruncilor tale (LR), mai ales în porunca iubirii care le cuprinde pe toate, fiindcă numai prin credință, speranță și iubire putem simți că Isus este Păstorul divin și Rgele regilor. Amin.

Ritul latin