Start > Ritul latin > Și le dădu putere asupra spiritelor necurate

Și le dădu putere asupra spiritelor necurate

19 July 2009
804 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XV-a de peste an (Anul B)

Isus, în calitatea sa de Fiu al omului și trimis al Tatălui, este profet. A fost prezis că va fi profet. Moise spunea poporului: Profet ca și mine va ridica Domnul Dumnezeul tău din mijlocul fraților tăi; pe acela să-l ascultați (Dt 18, 15). Isus însuși se recunoaște profet disprețuit de concetățenii săi (Mt 13, 57; Mc 6, 3-4; In 4, 44). Poporul îl recunoaște profet (Mt 21, 46; Mc 12, 12; Lc 20, 19). Inspirat de Tatăl ceresc Petru recunoaște că Isus este mai mult decât profet și primește aprobarea din partea Mântuitorului (Mt 16, 16), conformând că el a venit să desăvârșească Legea și profeții (Mt 5, 17).

Ce este profetul sau prorocul?

Un dicționar dă două definiții: Ales al lui Dumnezeu, înzestrat cu darul de a desluși cele necunoscute sau neînțelese și de a prevedea (a proroci, a profeți) viitorul. A doua definiție mi se pare mai exactă: Profetul este mijlocitorul între Dumnezeu și om; el este inspirat de Dumnezeu și vorbește în numele Acestuia” (Radu CIOBANU, Mic dicționar de cultură religioasă, Ed.Helicon, Timișoara 1994, p. 201).

Ca să înțelegem mai bine misiunea profetică a lui Isus, Liturgia cuvântului de azi ne propune ca model de profet pe Amos (7, 12-15). Amos nu este, ca Amasia, un profet făcut la comandă de oameni și plătit de rege, el este ales de Dumnezeu și prin urmare este liber de legăturile omenești; singura lui legătură este adevărul și fidelitatea față de Dumnezeu care l-a ales. Amos apare ca un om dezrădăcinat din lumea sa și chiar din sine însuși și total dispus să vestească un cuvânt care nu este al său, ci al lui Dumnezeu (cf. MAC p.900). Isus apare și mai mult. Fragmentul ne relatează întâlnirea dintre Amasia și Amos. Predica lui Amos a avut menirea să trezească conștiințele adormite ale claselor conducătoare. Amasia, marele preot al sanctuarului regal din Betel («Casa lui Dumnezeu»), se simte apăsat de denunțurile și amenințările lui Amos. Și, fiind în slujba regelui, îi trimite acestuia o relatare răstălmăcită despre activitatea lui Amos: că atacă pe rege în predicile sale și incită poporul la răscoală. Opt secole mai târziu, aceeași acuză falsă se va aduce și împotriva lui Isus.

Fără să mai aștepte reacția și răspunsul regelui, Amasia ia inițiativa să-l alunge pe Amos: Pleacă, văzătorule!, insultându-l că și el este profet cu slujbă și fiu de profet. Amos se apără: Nu sunt profet și nici fiu de profet. Ce a voit să-i spună? Încă de pe vremea lui Samuel, fenomenul profetismului era o realitate în Israel. Ilie și Elizeu au avut ucenicii lor ducând viață comună și erau ferm hotărâți să trăiască postulatele iachwiste cât mai coret. Cu timpul aceste comunități au degenerat fiindcă mulți pierde vară s-au strecurat în rândul lor numai ca să-și asigure traiul și să nu facă nimic. Amasia îl învinuiește pe Amos că este pierdevară, care o face doar pe profetul. Ca să-l convingă pe Amasia că nu este fiu de profet, un pierde vară, îi spune că: Domnul m-a luat, m-a scos de la munca mea și mi-a spus: Mergi, prorocește poporului meu Israel! Am venit; am spus ceea ce mi-a încredințat și iată mă întorc la munca câmpului, la păzitul oilor și la culesul sicomorelor. Deci n-am nici un interes să o fac pe profetul.

Nici Amasia, nici regle și nici poporul nu l-au ascultat și nu s-au convertit. Dar ceea ce a spus Amos s-a împlinit: Amasia moare după șase luni; în anul 734 Tegla-Falasar al III-lea cucerește Israelul și duce cu sine pe primii deportați în sclăvie, apoi în 724 cade definitiv și Samaria și cu ea regatul de nord sub Sargon al II-lea (cf. CBL p. 772).

Isus se prezentase în patria sa, la Nazaret, ca profet. Ai săi nu l-au primit. Isus le spune cu regret: Nu se află profet disprețuit decât în însăși patria sa, printre rudele sale și în casa sa (Mc 6, 4). Isus nu se descurajează; își asociază pe ucenicii săi și îi trimite să ducă oamenilor Vestea cea bună pe care el însuși a primit-o de la Tatăl. Această primă trimitere în misiune este prefața trimiterii finale, desăvârșite prin moarte și înviere: Precum m-a trimis pe mine Tatăl, vă trimit și eu pe voi (In 20, 21), Mergând, învățați toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt (Mt 28, 19). La această primă trimitere, Isus, în calitate de profet – trimis al Tatălui – dar mai mult decât profet – Fiu al Tatălui – dă ucenicilor săi putere asupra duhurilor necurate, ca pe cei înstrăinați prin păcat de duhurile necurate să-i aducă la demnitatea de fii adoptivi ai lui Dumnezeu. Îi trimite doi câte doi arătând că mesajul său are un conținut comunitar, nu este vorba de o inițiere secretă și nici de un triumfalism misionar, de aceea ucenicii trebuie să ducă cu sine numai strictul necesar, ca să nu apară ca persoane importante în sine, ci în mesajul lor care nu trebuie compromis de orgoliul personal, de interese materiale și mai cu seamă să nu existe pericolul de a nu respecta libertatea umană, chiar când cineva s-ar opune planului divin. Vestea cea bună va putea fi numai oferită, niciodată impusă.(cf. CBL p. 1048). Fiindcă întotdeauna va fi adevărat că numai ceea ce se acceptă responsabil, conștient și liber, constituie începutul generării filiațiunii divine mai presus de filiațiunea naturală.

Dar ce se va întâmpla cu cei care nu vor să primească vestea cea bună? Vor fi judecați și condamnați mai rău decât cei din Sodoma și Gomora (Mt 10, 15).

Rezultatul misiunii profetice a lui Isus și a ucenicilor săi ne este descris mai precis de lectura a II-a (Ef 1, 3-14) în care sf. Paul arată clar că Biserica este noul popor al lui Dumnezeu. Ea s-a realizat după un plan din vechime al lui Dumnezeu, după o dorință divină anterioară chiar creației lumii. Biserica, după planul prestabilit de Dumnezeu, este un spațiu în care oamenii devin fiii săi adoptivi. Isus Cristos este Fiul natural care, prin încorporarea credincioșilor în persoana sa, îi transformă în fii adoptivi ai Tatălui său. Biserica lui Isus, Trupul său mistic, este – și trebuie să fie – noul popor al lui Dumnezeu. În Vechiul Testament, Israelul a fost poporul lui Dumnezeu fiindcă l-a răscumpărat de sub puterile lumești care îl asupreau. Prin Isus Cristos nu se mai pune problema răscumpărării unui anumit popor de pe o anumită bucată de pământ, ci a întregii omeniri; și nici de sub stăpânirea unui anumit tiran plămădit din carne și oase menite putrezirii, ci de sub tirania păcatului, adică a aceluia care împiedică omenirea să se realizeze ca un singur popor conform planului divin dintru început. Biserica este platforma de pe care se poate lua această direcție spre unirea universală geografică și istorică a omenirii, fiindcă aceasta este ținta misterului Tatălui ceresc: să reunească toate în Cristos. Biserica are misiunea de a proclama cu smerenie oamenilor acest «mister» de gravitație creștină în istorie. Ritmul bătăilor inimii lui Dumnezeu în istorie îl poate percepe numai acela care are urechea credinței deschisă la cuvântul lui Cristos, numai acesta va deveni moștenitorul Împărăției (cf. CBL p. 1666-1667).

Vedeți pentru ce omul de reavioință va fi judecat mai aspru decât Sodoma și Gomora?

În sânul Bisericii fiecare creștin este chemat să fie profet. Și am spus: ceea ce se cere de la un profet este de a se dezbrăca de sine însuși, de a nu pune cont pe propriile capacități sau spirit de inițiativă spre a se face mesaj, un mesaj a cărui inițiativă aparține numai lui Dumnezeu. Creștinul este chemat să colaboreze la construirea unei istorii care are drept țel întâlnirea cu Tatăl. Incapacitatea omului, datorită păcatului, este remediată de răscumpărarea adusă de Cristos prin sângele său. Darul Duhului Sfânt de la Botez devine garanția, certitudinea mersului sigur spre o unificare cosmică într-o comuniune trinitară: Dumnezeu, om și natură.

Îmbogățind cu câteva elemente din predică rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii, o vom spune în forma următoare: Dumnezeule, tu ne arăți nouă, celor rătăciți din cauza păcatelor noastre, lumina adevărului, ca să ne putem întoarce pe calea ta; dă-ne tuturor celor botezați și care purtăm numele de creștin putere asupra spiritelor necurate, așa cum Isus a dat ucenicilor săi, ca să putem înlătura tot ceea ce se împotivește intrării noastre în împărăția ta și de a împlini ceea ce ne cere misiunea profetică pe care ne-ai încredințat-o în această lume. Amin.

Ritul latin