Start > Ritul latin > “Ce-i aceasta?” – adică, legea incompetenței

“Ce-i aceasta?” – adică, legea incompetenței

19 July 2009
1,166 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XVIII-a de peste an (Anul B)

Când Dumnezeu răstoarnă oala…

Murmurarea este un termen care apare de multe ori între paginile Bibliei, în special în cartea Exodului. În textul de astăzi, țintele imediate sunt Moise și Aron. Dar este Dumnezeu în persoană, din reflex, care este pus sub acuzare. Din ce cauză se plâng Evreii? În esență de două fapte: în general, că au pierdut siguranțele precedente, chiar dacă erau legate de condiția sclaviei; în particular, de a nu mai fi sătui.

Tipice cele două expresii: “Eram așezați în jurul oalelor cu carne”; “Mâncam pâine pe săturate”. Sedentarismul și a fi sătui sunt deci obiectul plângerii. În schimb Dumnezeu, cu complicitatea lui Moise și Aron, i-a “făcut să iasă în deșert”, determinând trecerea de la siguranțe la situația provizorie. În locul săturării, foamea. Asiguratoarea, oală familiară cu carne a dispărut și hrana – fie prepelițele, sau mana – devine imprevizibilă și ne acumulabilă (“Poporul va ieși să strângă zilnic porția pentru o zi”).

Drumul aventuros al Israeliților în deșert devine paradigma “probei” la care este supus orice credincios. Fiecare dintre noi ține la inimă propria “oală cu carne”, lângă care îi place să stea. Comoditate, obiceiuri liniștite, o iei de la început. Când Dumnezeu intră în acțiune în viața ta, răstoarnă negreșit “oala cu carne”.

Trebuie, înainte de toate, să experimentezi golul. Nu este adevărat că Dumnezeu îți dă ceva. Înainte de toate ia, te lasă lipsit… Nu trebuie să crezi nici pe aceia care te asigură triumfător că “au găsit”. Avram, dacă știm să citim atent situația sa, nu este desigur unul care să poată spune că l-a găsit. Este, mai degrabă, unul care a fost găsit pe stradă, lipsit de orice sprijin (ar fi cazul de spus, lipsit de… orice bun de Dumnezeu), de orice ancorare.

Domnul i-a luat totul, i-a luat de-a dreptul cetățenia, și el nu știa unde și când va ajunge, și ce va găsi. Credinciosul este un cerșetor, nu unul care posedă. Este unul care caută ceea ce nu a găsit încă. Dumnezeu însuși se lasă găsit dispărând în mod continuu.

O cale însemnată cu puncte de întrebare

Și nu trebuie să-i credem nici pe aceia care ne asigură că “trăiesc în plinătate”. Dumnezeu ne face să trăim în lipsă, strâmtorări, nevoie continuă. Nu este numai oala cu carne care este răsturnată. Ești tu însuți care ești golit, despuiat, redus la nimic. Dumnezeu, în loc să te umple, să dilate spațiile tale (și este o operație, foarte dureroasă, care poate fi făcută numai evacuând toate obstacolele). Dacă Dumnezeu te umple, înseamnă că I-ai spus destul, ai încheiat.

Isus va certa pe oamenii care, după întâlnirea cu El, se consideră satisfăcuți: “Voi mă căutați, nu pentru că ați văzut semne, ci pentru că ați mâncat din acele pâini și v-ați săturat”. Dumnezeu nu creează satisfăcuți, ci nesatisfăcuți, de nesăturat. Isus indică drumul însemnându-l cu semne de întrebare, care sunt unicele săgeți de direcție de luat în considerare. “Ați văzut semne…” Nu posedarea, nu debarcarea. Dar numai semnale, adică ceva care te avertizează că nu trebuie să te oprești acolo. Ceea ce ai, ceea ce vezi, ceea ce descoperi este pur și simplu un semn, adică ceva care te trimite la o realitate ulterioară, mai profundă, inimaginabilă.

Orice dar este numai o promisiune. Orice posedare, o anticipație. Orice întâlnire nu este altceva decât pregătirea. Ceea ce apare este destinat să dispară. Ceea ce ai sub ochi te solicită în direcția invizibilului. Terenul pe care pășești este terenul pe care trebuie să-l părăsești. “Pleacă din țara ta… Lasă… Du-te… Jertfește-l pe fiul tău…” Avram este constrâns să “abandoneze” nu numai în faza plecării, ci în timpul întregului itinerariu. Sosirea este mereu în vederea plecării. Fiecare auroră nu-l găsește unde l-a lăsat apusul. Orice cucerire, orice dar este în funcția unei pierderi. Orice descoperire te introduce în teritoriul necunoscutului.

Mana: nimeni nu știe nimic

“Man hu: ce-i asta?… pentru că nu știau ce este”. Orice experiență a lui Dumnezeu te poartă să descoperi mana, adică ceva ce nu știi ce este. Darurile lui Dumnezeu nu sunt catalogabile după lista produselor care se află în magazinul nostru mintal sau spiritual. El te așează mereu în fața a ceva ce nu știi ce este. Ceva care nu aparține bagajului cunoștințelor tale și al experiențelor precedente. Poți să citești toate textele de mistică. Dar atunci când, într-o dimineață, ca Israeliții, ieși afară din tabără și descoperi acel lucru “mărunt și granulos”, trebuie să recunoști că nu știi nimic , și nimeni înainte de tine nu va putea avea vreo noțiune despre el.

Ceea ce textele spirituale descriu nu au nimic comun cu ceea ce te așteaptă, este rezervat ție. Ei vorbesc, în mod paradoxal, despre ceea ce nu te privește, de ceea ce nu trebuie să te aștepți. Până în fața unei cruci, vei fi condus să te întrebi: “Ce este aceasta?…” Da, pentru că și crucea este mană, adică manifestarea neașteptată a lui Dumnezeu. Și oricare întâlnire, orice circumstanță, orice episod, în viața ta, poate fi experiența manei. Important este de a nu te opri cu prezumția aceluia care știe deja ceea ce îl așteaptă, ceea ce este de descoperit, sau, mai rău, în atitudinea vătămătoare a aceluia care a stabilit deja că nu este de așteptat nimic bun sau nou.

Îți trebuie, în schimb, uimirea care te conduce să te întrebi: “Ce-i aceasta?”

Omul nou: ce-i aceasta?

Nu este numai o hrană care piere”. Este omul însuși “care se corupe”, cum ne avertizează Paul scriind comunității din Efes (lectura a doua). “Omul nou”, care trebuie să îmbrace, depunând “omul vechi”, este echivalentul lui “ce-i aceasta?” despre care am vorbit în legătură cu mana descoperită de Evrei în deșert. Până acum ceea ce cunoaștem este “purtarea de mai înainte” sunt “pasiunile înșelătoare”, sunt comportamentele de origine păgână pe care pretindem să le amestecăm împreună cu noutatea Evangheliei, închipuindu-ne că nu se observă incompatibilitatea cu cele două produse. Câți creștini, printre care mă pun și eu, trăiesc sub semnul incompatibilității, pentru care “omul nou” nu funcționează, nu reușește să se afirme.

“Ce este?”, apoi, omul nou? Blasfemiind, aș îndrăzni să spun că nici Dumnezeu nu o știe încă. Pentru acum, El cunoaște numai comportamentele mele care se repetă, mă recunoaște în haina veche, uzată din belșug, depășită în raport cu noutatea mesajului său, pe care eu mă încăpățânez s-o îmbrac. Cine știe dacă într-o zi Domnul, întâlnindu-mă “de nerecunoscut” față de imaginile precedente, va fi constrâns să se întrebe, cu uimire: “Și aceasta, ce este?” Cine știe dacă într-o zi cei care acum mă cunosc, descoperindu-mă diferit, aproape să nu le vină să creadă ochilor, se vor întreba uluiți: “Ce-i aceasta?”

Ritul latin