Start > Ritul latin > Dă-ne, Doamne, un pic de odihnă nouă care suntem vii…

Dă-ne, Doamne, un pic de odihnă nouă care suntem vii…

19 July 2009
1,265 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XVI-a de peste an (Anul B)

Chemați să dea socoteală

Deci, apostolii, la întoarcerea din prima misiune, dau raportul lui Isus. Cel trimis trebuie să răspundă Celui care l-a trimis.

Nu ajunge să plece, să revendice originea divină a autorității proprii, a însărcinării, trebuie să dea cont. Cei doisprezece raportează: despre cele ce au făcut; despre ceea ce au învățat. Este destul de evident că conținutul misiunii lor a avut exact cele două componente ale ministerului Învățătorului. Isus, de fapt, în timpul zilei de la Cafarnaum, învățase în sinagogă, apoi a eliberat un posedat, a vindecat pe soacra lui Simon și pe mulți alți infirmi.

După ziua marelui discurs în parabole, săvârșise o serie de minuni mereu în preajma lacului: furtuna domolită, alungarea legiunii de demoni din sărmanul din Gherasa, vindecarea femeii lovite de hemoragie, fetița rechemată la viață… “A face” nu se referă la o activitate generică. Privește precis puterea dată asupra duhurilor necurate și asupra bolilor. Și noi vom fi în stare să povestim lui Isus tot ce am făcut. Teritoriul acțiunii noastre apare nemărginit. Activitatea noastră nu cunoaște opriri și ia formele cele mai diverse.

Cristos, însă, dorește să vadă ce am produs cu acțiunea noastră. Ce a determinat, provocat munca noastră neobosită. Aș îndrăzni să spun: este vorba de a documenta ceea ce am făcut cu acțiunea noastră (și nu este un joc de cuvinte). Vrea să verifice dacă autoritatea învățăturii noastre a fost susținută de puterea acțiunilor, de eficacitatea gesturilor.

O relație care pune în încurcătură

Fără îndoială această reuniune de muncă cu El pune în încurcătură. Să nu ne înșelăm că ieșim din ea povestind ceea ce ne exaltă pe noi. Trebuie să verificăm ce Îl interesează să știe cu adevărat. Este riscul, într-adevăr, că am făcut ceea ce voiam noi, și nu ceea ce pretindea și aștepta El. Sunt acțiuni, pe care le săvârșim în numele lui, și cu care El nu are de a face pentru nimic, și pe care chiar le dezaprobă. Putem să facem, atâtea lucruri, chiar foarte multe, mai puțin cele pe care El le-ar fi dorit.

Îi prezentăm, cu o oarecare plăcere, cartea de conturi, revistele, jurnalele care ilustrează realizările noastre, succesele, recunoștințele pe care le-am colecționat. Cifre, date, nume, onoruri. Și el răsfoiește distrat acele pagini și caută ceea ce nu este. – Vezi câte lucruri am făcut pentru Tine! Și El pare absent, ca și cum acele lucruri nu îl privesc. Insistăm: – Poate e prea puțin?… Știi, nu puteam ajunge la toți… El replică: – Nici prea mult, nici prea puțin. Este diferit. Eu mă așteptam la altceva.

Ar trebui cel puțin să bănuim, că din moment ce Dumnezeu este “Total Altul”, este și Cel care vrea… altceva de la noi. Adesea ne arătăm foarte ascultători în a împlini ordinele pe care nu le-am primit, foarte zeloși în câmpurile care Îi sunt străine. Contrariul ascultării nu este în mod necesar refuzul. Uneori poate să fie pretenția de a face după capul nostru ceea ce ar trebui să-i fie Lui plăcut, fără a ne preocupa de a verifica la izvor, fără a ne confrunta cu Cel care ne-a Trimis. Întâlnesc persoane religioase care, pentru a documenta fidelitatea proprie, îți povestesc tot ceea ce gândesc, spun, practică și evită. Și ai impresia că a fi creștini este ceva radical diferit față de acel cadru, care în Evanghelie nu are nici o urmă din acea afacere pe care ei o afișează cu o satisfacție evidentă.

Dumnezeu știe să numere până la unu

Păstorii care risipesc oile, ruinează turma – care apar în oracolul lui Ieremia – nu sunt în mod necesar perverși sau corupți. Adesea sunt păstori – ai căror descendenți au ajuns până la noi – care acționează după capul lor, se încred în meserie, interpretează în felul lor misiunea primită, exercită autoritatea după criteriile pe care le-au stabilit ei cu prezumția de a obține automat girul de sus. Dar Dumnezeu nu permite aceste delegații absolute (adică “aleși” de controlul său). Nu dă niciodată nimănui cartea albă. Pentru simplul fapt că sunt la mijloc oile, sau persoanele.

Și, când riscă să meargă din mijlocul persoanelor, Păstorul vrea să vadă clar, pretinde să controleze cu grijă, și cu o severitate maximă. Cu numerele mari nu sunt probleme. Le socotim liniștiți. În fața Lui, însă, se riscă să se împiedice de cifra unu. Dumnezeu stă locului la cifra unu, adică la fiecare persoană. Pare să nu aibă nici o intenție să continue numărătoarea, și nu face nici un gest de mișcare. Apare dubiul că știe să numere numai până la unu. Sau, poate, unul pentru El reprezintă totalul, cifra maximă, valoarea absolută. Dacă am întreba pe Păstorul suprem câte oi compun turma sa, probabil îl vom auzi spunând că El vede mereu și numai una.

Totul începe de la compătimire

“Veniți de o parte, într-un loc pustiu, și odihniți-vă puțin…” “Coborând din barcă, a văzut o mulțime mare și i s-a făcut milă de ei…” În ambele cazuri, apare compătimirea Învățătorului: pentru discipoli și pentru mulțimea lipsită de păstori, să aibă păstori greșiți este ca și cum nu ar avea, și mai rău… Am auzit recent afirmându-se că “cu compătimirea nu se rezolvă nimic… Trebuie altceva…” De acord: compasiunea nu este suficientă. Trebuie mai mult. Eu consider că compasiunea constituie punctul de pornire la toate. Prin compătimire eu sufăr oboseala altuia, lipsurile și nevoile altuia.

Atitudinea lui Isus revelă, înainte de toate, umanitatea sa, gingășia, sensibilitatea, delicatețea sa. Cristos cere totul de la prietenii săi, le impune o alegere dificilă și o cale aspră. Nu le cruță oboseli, lipsuri, dificultăți, și nici persecuții. De altă parte, El însuși merge în mod obișnuit înainte. Totuși Isus nu este dur, insensibil, obosit, impasibil, incapabil de a înțelege și de a compătimi. Dimpotrivă, se arată atent, grijuliu. Înțelege când au nevoie de odihnă. Ține cont de slăbiciunea lor (a noastră), de limitele, cedările, de oboseala noastră. Ca și cum ar spune: – Acum opriți-vă puțin… Aveți dreptul la aceasta… Nu afirmă: “Vă veți odihni apoi în Împărăția cerurilor” Și pentru că știe că, dincolo, nu va mai fi nevoie de odihnă. Aici pe pământ trebuie să ne odihnim cel puțin un pic… Și odihna face parte integrantă din misiune. Isus nu ezită să ceară imposibilul. …Dar în chip uman.

La întoarcere, este mama

Mi se pare ciudat că nici un exeget nu a avansat cel puțin bănuiala. Și trebuie spus că acei tipi scot afară interpretările cele mai incredibile chiar și o virgulă. Pun în discuție verificarea, confruntarea experiențelor, exercițiile spirituale, chiar și formarea permanentă. Nimeni, din câte știu, nu a pus în evidență faptul că cei Doisprezece s-au întors pur și simplu acasă. Și la întoarcere nu l-au găsit numai pe Învățătorul, cât și o mamă grijulie. Atitudinea lui Isus, într-adevăr, apare tipic maternă.

O mamă nu primește muncitorul, țăranul obligându-l să se întoarcă la muncă. Și nici pe un școlar, un călător, un medic, un trimis special, un misionar. Primește mereu un fiu. Am impresia că Marcu, în episodul de față, are numai constatarea inițială: – Cine știe cât de obosiți sunteți…

A fi luați din centru

Fără îndoială, a merge de o parte împreună cu Isus nu este numai în vederea odihnei în sens fizic. Este necesar să fie consolidat raportul cu El pentru a aprofunda sensul și a garanta eficacitatea misiunii. A sta cu El este modul cel mai sigur pentru a nu înșela așteptările oamenilor. Avem nevoie să ne retragem de o parte mai ales când ne considerăm indispensabili, credem că lumea se oprește dacă noi ne oprim sau dacă numai ne oprim răsuflarea. Cine își dă aere de protagonist, fac-totul, cine este obișnuit să fie la centru și foarte sus, trebui să găsească curajul să se retragă la o parte în rugăciune, în contemplație, în tăcere, în ne-indisponibil.

Sunt apostolii agitați, mereu foarte ocupați, care, în preocuparea de a găsi pe alții, ca să-i ajute, nu se găsesc pe ei înșiși, nu au o minimă milă față de ei înșiși. Nu observă că ceea ce poartă alături este personajul, idolul, masca, contrafigura, monumentul. Ființa lor cea mai adevărată a fost abandonată de mult timp cine știe unde, și nu mai știu de ea, nici nu intenționează s-o primească. Și consecințele acestei frenezii le plătesc și alții. Trebuie să recunoaștem că avem nevoie de odihnă atunci când cultivăm iluzia de a nu ne putea permite, cu tot ceea ce avem de făcut…

Dar odihna, un loc izolat cu Învățătorul, devine remediul cel mai urgent în special când ne-am oprit, am pierdut elanul, ne regăsim reci, apatici, nemotivați, “demisionari”. El ne scutură, făcându-ne tocmai să ne odihnim în intimitatea sa.

Noi, zidarii

Paul (lectura a doua), scriind creștinilor din Efes, îl prezintă pe Cristos care a desfășurat o operă universală de reconciliere cu Dumnezeu, de unitate și pacificare, “surpând zidul despărțitor”. Referirea, probabil, este la zidul care, în templul din Ierusalim, separa pe iudei de păgâni. S-ar spune că noi ne-am grăbit să reconstruim acel zid. Mai mult, am înălțat atâtea altele. Un pic de toate. Pare că omul nu reușește să trăiască fără ziduri. Este zidul discriminărilor rasiale, religiei, al ideologiilor, al politicii, al culturii, al virtuților, al clanului, al invidiei, al cluburilor privilegiate, până și al carității.

Și este, nu mă abțin s-o spun, zidul trasat de egoismul nostru pentru a împiedica pe aproapele nostru neplăcut să invadeze spațiul nostru sacru al bunăstării individuale. Fără zid de protecție nu se pot dezvolta “practicile noastre digestive”, riturile somnolenței. Observând anumite atitudini, ne vine să ne gândim că un oarecare creștin nu a apreciat mult asigurarea dată de Isus care se reîntoarce la Tatăl pentru a ne pregăti un loc. de ce nu ne-a promis, mai degrabă, că a mers să înalțe un zid, sau cel puțin un perete despărțitor? Poate să fie fericire dacă nu este exclus cineva?

Se pare că vocația înnăscută a omului este cea de zidar. Abil, însă, numai să fabrice zidurile urii, ale indiferenței, ale antipatiilor. Și incapabil de a le dărâma. Și nefericirea sa stă în faptul că nu găsește din belșug pietre… Este posibil că nu am învățat încă să distrugem, cum a făcut Isus, dușmănia? Că nu mai avem poftă să construim prietenia?

Ritul latin