Start > Ritul latin > Duminica a 14-a de peste an (B) – lectio divina

Duminica a 14-a de peste an (B) – lectio divina

8 July 2009
708 afișări

Autor: FSC
Copyright: FSC
Duminica a XIV-a de peste an (Anul B)

TEXTUL BIBLIC: Marcu 6,1-6

Isus la Nazaret

1 Isus a venit în patria sa și ucenicii săi l-au însoțit.

2 În sâmbăta următoare, a început să învețe în sinagogă. Mulțimea de oameni care îl asculta, cuprinsă de uimire, spunea:

- De unde îi vin lui toate acestea? Ce-i cu înțelepciunea care i-a fost dată și cu aceste mari minuni care se fac prin mâinile lui? 3-4 Nu este el tâmplarul, fiul Mariei, vărul lui Iacob, al lui Iosif, al lui Iuda și al lui Simon? Și verișoarele lui nu sunt aici printre noi?

Și erau profund scandalizați din cauza lui. Isus le-a spus:

- Un profet nu-i disprețuit decât în locul natal, în familia lui și în propria lui casă.

5 Și nu a putut face acolo nici o minune; a vindecat numai câțiva bolnavi, punându-și mâinile peste ei. 6 Era uimit de necredința lor. De acolo a cutreierat satele dimprejur, învățând.

1 – LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Dragi prieteni:

Astăzi medităm începutul capitolului 6 din Evanghelia după sfântul Marcu. De la capitolul 3 versetul 7 până la episodul de astăzi inclusiv avem o secțiune a evangheliei care se caracterizează printr-o reflecție clară despre tema uceniciei. O ucenicie la care invită Isus și care generează un fel de dezbinare între oameni: cei care acceptă propunerea lui Isus și cei care nu acceptă această propunere. Între aceștia din urmă putem să-i încadrăm pe majoritatea personajelor din episodul de astăzi.

De la începutul Evangheliei după sfântul Marcu se observă că “lumea” este fascinată de puterea lui Isus și de cuvântul său plin de autoritate. Cu toate acestea, în manieră crescândă de-a lungul capitolelor se aud “voci” care resping prezența sa mântuitoare până la punctul culminant al Pătimirii sale.

Isus se naște la Betleem însă, după șederea în Egipt, se stabilește definitiv, cu Iosif și Maria, în nord, în Nazaret. Textul ne spune că Isus se întoarce în patria sa. Ucenicii lui îl însoțesc.

Sâmbătă dimineața merge la sinagoga din localitatea sa și, așa cum putea să facă orice bărbat adult din perioada aceea, învață și explică Scripturile. Cei care erau prezenți rămân uimiți de învățătura lui.

Cu toate acestea ei trec de la admirație la întrebări și de la întrebări la o implicită lipsă de credință. Nu înțeleg cum cineva care este contemporan cu ei, care trăiește printre ei și a cărui familie o cunosc, poate să dea învățături așa de profunde și să facă minuni așa de mărețe. Este incredibil că pierd din vedere ceea ce ei înșiși ascultă și văd (învățătura și minunile) și pun accentul pe faptul că ei “cunosc” originea lui.

Isus răspunde cu un fel de refren popular din acel timp: “Un profet nu-i disprețuit decât în locul lui natal, în familia lui și în propria lui casă”. Mai prescurtat astăzi obișnuim să spunem: nimeni nu este profet în patria sa. Această vorbă reflectă experiența istorică a poporului din Vechea Alianță care de mai multe ori i-a respins pe profeții săi pentru că erau bărbați sau femei din același popor, cu care împărtășeau viața și toate circumstanțele istorice.

“Marea dramă” a evangheliei din această duminică este că admirația nu se transformă în credință, în acceptare totală a persoanei și a cuvântului lui Isus. Libertatea pe care Dumnezeu le-a dat-o celor din Nazaret nu s-a transformat în răspuns de credință pentru a accepta drumul lui Isus.

Pentru a ține cont: Cuvântul “frate” care apare în versetul 3 este termenul grec adelfos care înseamnă frate în sensul trupesc și direct al termenului și poate fi folosit de asemenea în sensul mai generic al termenului în perspectiva unirii fraterne nu trupești. Mai există și alți termeni grecești pentru a face referință la rude.

Alte texte biblice pentru a confrunta: Mt 13,53-58; Lc 4,16-30.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea harta din Noul Testament, și căuta orașul Nazaret: Unde se află exact? Cam la ce distanță de lacul Galileii, de Betleem și de Ierusalim?

Întrebări pentru lectură

- Unde se afla Isus și încotro se îndreaptă?

- Cine îl însoțește?

- Ce face el în zi de sâmbătă?

- Ce experimentează cei care-l aud vorbind pe Isus în sinagogă?

- Ce întrebări își pun ei?

- Pentru ce își pun aceste întrebări?

- Ce se întâmplă cu admirația inițială pe care o aveau față de Domnul?

- În acest context: ce le spune Domnul?

- Cum se înțelege refrenul lui Isus?

- Pentru ce Isus nu poate să facă mai multe minuni? Unde se află obstacolul?

- Cum se termină relatarea?

2 – MEDITAȚIA

Ce-mi spune? Ce ne spune?

Întrebări pentru meditație

- “Îl însoțesc” pe Isus ca bun discipol în drumurile sale?

- Îl ascult pe Isus, ascult învățăturile sale?

- Sunt admirat de ceea ce spune și învață, de asemenea de ceea ce face, de toate minunile?

- Rămân “numai admirat”?

- “Admirația” față de Isus, față de învățătura lui și față de minunile lui se transformă în viața mea în credință, în încredere?

- Mă scandalizez când mă gândesc că Isus este, în natura sa umană, un om obișnuit deoarece are o familie și un trecut comun cu alții?

- Accept în definitiv că Isus este om adevărat (cu tot ceea ce are un om) și Dumnezeu adevărat (cu tot ceea ce are și este Dumnezeu)?

- Percep puterea lui Dumnezeu care se revelează în limita naturii umane?

- Cine ar fi astăzi profeții lui Dumnezeu?

- Sunt mereu ascultați sau uneori nu sunt ascultați?

- Sunt capabil să-i ascult pe profeții lui Dumnezeu de la începutul secolului al XXI-lea?

- Sunt conștient că de la Botez eu sunt profet al lui Dumnezeu?

- Mă redescopăr ca profet al lui Dumnezeu?

- Învăț cuvântul lui, fac cunoscută puterea lui?

- Experimentez în viața mea neînțelegerea și refuzul pentru că sunt un profet autentic al lui Dumnezeu?

3 – RUGĂCIUNEA

Ce-i spun? Ce-i spunem?

Pentru rugăciunea noastră luăm un text profetic din Vechiul Testament. Este chemarea lui Isaia la începutul capitolului 6 al cărții sale:

Isaia are o viziune în templu

1 În anul morții regelui Osia, eu Isaia, l-am văzut pe Domnul stând pe un tron înalt și măreț; poalele mantiei lui umpleau templul. 2 Înaintea lui stăteau serafimi, fiecare având câte șase aripi: cu două își acopereau fețele, cu două picioarele, iar cu două zburau. 3 Ei strigau unul către altul, spunând:

«Sfânt, sfânt, sfânt

e Domnul oștirilor,

tot pământul e plin de mărirea lui!»

4 Când Domnul vorbea, ușorii ușilor au început să se zguduie, iar templul s-a umplut de fum. 5 Atunci am spus:

«Vai mie, căci sunt pierdut!

Sunt un om cu buze necurate

și locuiesc în mijlocul unui popor cu buze pângărite.

Și ochii mei l-au văzut pe Regele, pe Stăpânul universului».

6 Atunci a zburat spre mine unul dintre serafimi purtând în mână un cărbune aprins, pe care îl luase cu cleștele de pe altar. 7 El mi-a atins gura cu cărbunele și mi-a zis:

«Iată, ți-am atins buzele.

de aceea ți s-au șters toate păcatele

și fărădelegea ți-a fost iertată».

8 După aceea am auzit glasul Domnului care zicea:

«Pe cine îl voi trimite?

Cine va merge pentru noi?»

Și am răspuns:

«Iată-mă, trimite-mă pe mine!».

Să ținem cont de conștiința “limitei” pe care o experimentează profetul, însă și certitudinea profundă în împlinirea voinței lui Dumnezeu.

4 – CONTEMPLAȚIA

Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

Pentru a contempla această evanghelie vă propunem să luăm imaginea care apare în primul verset și care se referă la “însoțirea lui Isus” (“ucenicii săi l-au însoțit”).

Repetați cu pauze și în șoaptă gândindu-vă la principalele episoade din viața lui Isus:

- În neînțelegere… vreau să te însoțesc, Isuse…

- În lipsa de credință… vreau să te însoțesc, Isuse…

- În moartea ta răscumpărătoare… vreau să te însoțesc, Isuse…

- În grădina Ghetsemani… vreau să te însoțesc, Isuse…

- În…

5 – ACȚIUNEA

La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

Propunere personală

- Caută să exerciți dimensiunea profetică a Botezului în condițiile obișnuite și zilnice ale vieții.

Propunere comunitară

- Gândește-te împreună cu grupul tău de prieteni sau de comunitate pentru ce oamenii în general și în toată lumea văd în Fericita Maica Tereza de Calcutta un “profet” din timpul nostru.

Ritul latin