Start > Ritul latin > Duminica a 15-a de peste an (B) – lectio divina

Duminica a 15-a de peste an (B) – lectio divina

8 July 2009
828 afișări

Autor: FSC
Copyright: FSC
Duminica a XV-a de peste an (Anul B)

TEXTUL BIBLIC: Marcu 6,7-13

Isus îi trimite pe cei doisprezece apostoli

Isus i-a chemat pe cei doisprezece și, pentru prima oară, i-a trimis doi câte doi: el le-a dat putere asupra duhurilor rele 8 și le-a poruncit să nu ia nimic pentru drum, decât doar un baston. Să nu aibă nici pâine, nici sac cu provizii, nici bani la cingătoare. 9 Să fie încălțați numai cu sandale și să nu îmbrace două tunici. 10 Și le-a mai spus: “Când intrați într-o casă, rămâneți acolo până la plecarea voastră din acea localitate. 11 Și dacă într-o localitate nu vă vor primi și nu vă vor asculta, plecați mai departe scuturând praful de pe picioarele voastre1 ca o mărturie împotriva lor”.

12 Cei doisprezece au plecat, au predicat oamenilor că trebuie să se convertească, 13 au scos mulți diavoli, au uns pe mulți bolnavi cu untdelemn și i-au vindecat.2

___________________________________________________________________________________

1 6,11 A-și scutura praful de pe picioare: Pentru iudei, a-și scutura praful de pe picioare sau de pe haine era o demonstrație de respingere a celorlalți. În felul acesta se făcea cunoscut oamenilor că erau respinși ca parte a poporului lui Dumnezeu.

2 6,13 Chiar dacă untdelemnul de măsline are o putere curativă, în acest text și în Iac 5,14 este folosit ca simbol al puterii miraculoase a lui Dumnezeu pentru a vindeca persoanele.

1 – LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Dragi prieteni:

În capitolul 3 din Evanghelia după Marcu, Isus i-a instituit pe cei doisprezece, acum este momentul trimiterii oficiale.

Domnul continuă să străbată toate regiunile învățându-i pe toți oamenii Vestea cea Bună a Împărăției. Însă această misiune de acum încolo nu o va realiza singur, ci pe cei doisprezece pe care i-a ales în mod special dintre ucenicii săi acum îi trimite doi câte doi ca “să alunge duhurile rele”, adică pentru a elimina răul în toate formele sale. Cei doisprezece trebuie să facă în numele Domnului ceea ce El însuși a venit ca să facă.

Le dă acestor doisprezece câteva “norme” concrete pentru a realiza această datorie, pentru a realiza misiunea. În cadrul acestor recomandări este semnificativ că în Marcu li se permite să ia baston și sandale, dat fiind faptul că în Matei și în Luca le este interzis. Este posibil ca Marcu, care scrie Evanghelia sa romanilor, “să permită” și “să justifice” folosirea bastonului și a sandalelor pentru distanțele lungi pe care misionarul va trebui să le parcurgă dacă ne gândim la numărul de kilometri care există între Țara Sfântă și Roma. Mai mult decât asta, se insistă să nu ia mâncare, nici desagă, nici bani; de asemenea, nu trebuie să ia decât o haină. Toate acestea marchează ceea ce am putea intitula astăzi “austeritatea” misiunii. Altfel spus, pentru a nu pune accentul atât pe “mijloacele” misiunii cât mai ales pe scopul ei: viața veșnică; pe mesajul ei: Evanghelia; și pe cel care trimite: însuși Isus Cristos. Se percepe cu claritate că exigențele misiunii itinerante sunt foarte mari.

Li se spune că trebuie să rămână într-o singură casă. Probabil că asta pentru ca din “acest” loc începe să se formeze Biserica, comunitatea domestică; pe atunci aici se celebra cultul. Pe de altă parte este posibil de asemenea ca în felul acesta se va limita excesul multor “profeți” și “filozofi” care bântuiau prin zonă și cereau întreținerea lor. Domnul previne ospitalitatea din partea celor care acceptă mesajul evanghelic.

În fața realității de a nu fi primiți și ascultați li se recomandă să facă gestul tipic din mentalitatea iudaică atunci când a sosit în patria sa după ce s-a mers în țară străină: să scuture praful de pe picioare pentru a nu aduce nimic “necurat”. Însă se imită gestul într-un context și cu un sens diferit: să se elibereze de responsabilitate față de cei care folosindu-se rău de libertatea lor resping mesajul mântuirii.

Pentru a ține cont: Faptul de “a merge doi câte doi” înseamnă diferite lucruri. Pe de o parte necesitatea a “doi martori” pentru declararea evenimentelor importante (cf. de exemplu Dt 17,6; 19,5; Num 35,30). Pe de altă parte este importantă valoarea companiei reciproce în integrarea, ocrotirea și munca împreună (cf. de exempul Ios 2,1; Am 3,3; Tob 5). În Biserica primară s-a continuat cu același obicei (cf. de exemplu Fap 13,2; 15,40; Mt 18,20; Lc 24,36).

Alte texte biblice pentru a confrunta: Mt 10,9-14; Lc 9,1-6; Mc 3,13-19.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea în dicționar cuvântul “Trimis, a trimite”.

Întrebări pentru lectură

- Prin ce locuri merge Isus?

- Ce face el?

- Pe cine-i adună?

- Ce face cu ei?

- Ce poate să însemne “a alunga duhurile rele”?

- Ce le poruncește celor doisprezece?

- Pentru ce pot să ia baston și sandale?

- Pentru ce nu pot lua mâncare și nici desagă?

- Pentru ce trebuie să ia numai o tunică?

- Pentru ce trebuie să rămână într-o singură casă atunci când ajung într-o localitate?

- Ce se întâmplă dacă într-un loc nu vor să-i primească și nici să-i asculte? Ce trebuie să facă?

- Ce înseamnă “a scutura praful de pe picioare”?

- Ce au făcut discipolii odată ce au primit poruncile lui Isus?

- Cum se termină relatarea?

2 – MEDITAȚIA

Ce-mi spune? Ce ne spune?

Întrebări pentru meditație

- Îl las pe Isus ca să mă învețe o dată și de mii de ori vestea cea bună a Împărăției?

- Mă simt parte dintre cei “doisprezece” pentru că am fost convocat de Isus ca să trăiesc credința?

- Ce înseamnă pentru mine astăzi a fi un “trimis” al lui Isus? În ce locuri mă trimite în mod deosebit?

- Ce implicații are pentru mine faptul de a fi trimis “doi câte doi”? Trăiesc misiunea ca ceva comunitar sau am tentația de a fi un “franctiror”?

- Care ar fi “duhurile rele” pe care le au oamenii astăzi?

- Cum pot ajuta pentru ca să fie alungate grație puterii lui Cristos? Ce pot face în mod concret?

- Accept că datoria misionară trebuie să fie “austeră”?

- Ce înseamnă pentru mine a lua baston și sandale? Ce am trebuință astăzi pentru a îndeplini misiunea pe care Isus o pune ca provocare în viața mea?

- Ce înseamnă pentru mine astăzi să nu iau nici mâncare, nici desagă, nici bani? În definitiv: de ce lucruri pot să fac abstracție pentru datoria misionară astăzi? De care lucruri trebuie să mă eliberez, să mă detașez, pentru a îndeplini misiunea?

- La ce dau mai multă importanță în datoria misionară? Mă las ademenit mai mult de “mijloacele” misiunii, chiar dacă sunt necesare? Pun accentul pe ceea ce este central: scopul: viața veșnică; mesajul: Evanghelia; și pe cel care trimite: însuși Isus Cristos?

- Sunt capabil să “construiesc” comunitatea în provocarea misiunii?

- Ce “case” ar trebui să evanghelizez astăzi?

- Ce fac și cum mă simt atunci când cineva nu vrea să asculte Cuvântul? Mă descurajez, mă supăr sau sau las în voia lui responsabilitatea care-i revine în respingerea Evangheliei?

- În ce situații din viața mea ar trebui “să scutur praful de pe picioare” în datoria misionară?

- Îi invit pe frații pe care Dumnezeu îi pune în viața mea să înceteze să păcătuiască și să se apropie de Dumnezeu?

- Cum pot eu “să vindec bolnavii” actualmente? Care ar fi semnificația simbolică însă reală a acestei expresii pentru mine astăzi? Care sunt bolile din lumea noastră actuală?

3 – RUGĂCIUNEA

Ce-i spun? Ce-i spunem?

Pentru a face rugăciunea, luăm câteva fraze dintr-un text din Concluzia Documentului Final de la Aparecida:

“Nu putem să nu profităm de această oră de har. Avem nevoie de noi Rusalii! Avem nevoie să ieșim în întâmpinarea persoanelor, familiilor, comunităților și popoarelor pentru a le comunica și a le împărtăși darul întâlnirii cu Cristos, care a umplut viețile noastre de “sens”, de adevăr și iubire, de bucurie și de speranță!”…

“Este urgent să mergem în toate direcțiile pentru a proclama că răul și moartea nu au ultimul cuvânt, că iubirea este mai tare, că am fost eliberați și mântuiți prin victoria pascală a Domnului istoriei”…

“Suntem martori și misionari: în marile orașe și sate, în munții și pădurile din America noastră, în toate locurile conviețuirii sociale, în cele mai diferite “areopaguri” ale vieții publice a națiunilor, în situațiile extreme ale existenței, asumând “ad gentes” grija noastră pentru misiunea universală a Bisericii”…

(Documentul de la Aparecida 548)

Să ținem cont de forța și ardoarea misionară pe care le degajă acest frumos text latino-american.

4 – CONTEMPLAȚIA

Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

Pentru a lumina contemplația noastră propunem fraza trimiterii comunitare:

- I-a trimis doi câte doi… pentru a-i vindeca pe bolnavi

- I-a trimis doi câte doi… pentru a vesti Împărăția…

- I-a trimis doi câte doi…

- I-a trimis doi câte doi…

5 – ACȚIUNEA

La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

Propunere personală

- Fă o rugăciune particulară pentru toți creștinii din teritoriile de misiune. În special pentru aceia care trăiesc vreun tip de suferință sau persecuție.

Propunere comunitară

- Realizează o activitate misionară cu grupul tău de tineri într-un loc special: zonă rurală, casă de copii, spital, etc. Ce trebuie să le vestim acestor frați?

Ritul latin