Start > Ritul latin > Un clandestin în mijlocul nostru

Un clandestin în mijlocul nostru

20 May 2009
1,262 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Înălțarea Domnului (Anul B)

Interzis de a sta să privești

Pentru mine este o sărbătoare incomodă și dificilă. În fiecare an predica de Înălțare mă pune într-o descumpănire serioasă. Încerc, de aceea, să analizez unele elemente ale jenei mele, cu suspiciunea că fenomenul nu mă privește numai pe mine. Înainte de toate, verbul caracteristic al acestui eveniment. Fără îndoială este “mergeți”. Apostolii nu au găsit ceva mai bun decât “să fixeze cerul”. Dar cineva s-a însărcinat imediat să-i scoată din acea poziție greșită: “Pentru ce stați privind la cer?…” Nu este permis, deci, “să stai să privești”. Trebuie să te miști, să mergi la drum, să ajungi “până la marginile pământului”.

“Mergeți în toată lumea și predicați Evanghelia la orice făptură”. De fapt, după cum relatează Marcu, “ei au plecat și au predicat peste tot”. Este vorba, deci, de a dobândi sensul propriei misiuni, de a avea ceva de spus oamenilor, de a proclama Vestea cea Bună în chip semnificativ pentru ei. “A merge” înseamnă “a trăi cu”, a se implica în diferite situații, a părăsi adăposturile sigure, a înceta de “a sta între noi”, a frecventa locurile îndepărtate, a se trezi într-o așteptare, a pune în suflet nostalgia după altceva. În loc “să stăm privind la cer”, să facem o legătură între cer și pământ.

Frica de semne?

Și apoi este acțiunea, mai degrabă intrigantă, a “semnelor”. Cât mă privește, nu numai că am dificultăți însemnate în a mă prezenta în fața altora, dar îmi este greu “să le recunosc” în cei ce cred. Mă întreb, chiar, uneori, dacă sunt capabil să-i accept ori de câte ori mă manifest cu adevărat în fața acelora care acceptă predica mea. Am impresia, într-adevăr, că mă preocupă serios dacă anumiți creștini au manifestat semnele unei vindecări, descoperirea libertății, regăsirea sensului chemării lor. Și dacă au avut un rol activ care îi privește pe ei, dacă pretind că au luat în serios exigențele lor, au recuperat sinceritatea limbajului, capacitatea critică, gustul curajului, bucuria spontaneității. …Probabil voi alerga grăbit spre adăposturi.

Apropo de otrăvuri

În privința otrăvurilor și a șerpilor, trebuie să mărturisesc că mă simt mai liniștit în Africa, grație minunatei pietre negre pe care mi-au dăruit-o misionarii. Acum mă aflu foarte puțin protejat, mai mult cu totul lipsit de apărare. Înțepăturile, mușcăturile, zgârieturile și împroșcările cu venin de proveniență umană (și chiar pioase), au puterea de a mă paraliza, de a mă face să plâng, să protestez, să acuz. Mă mulțumesc, deci, să reușesc, prin forța celui Înviat, să “reciclez” în iubire toate acele realități neplăcute.

În fond, iubirea este miraculoasa “piatră neagră” capabilă de a neutraliza efectele letale ale unor limbi malefice și de a face să răsară din răni un izvor de har. Adică, de a restitui otrava sub formă de blândețe, răutățile și meschinăriile sub formă de mărinimie. Trebuie să mă conving că credința nu scutește drumul meu apostolic de orice fel de dificultăți, pericole, adversități, micimi, lucruri neplăcute. Dar îmi permite să “trec peste”.

O unică limbă și diferită

În sfârșit, este posibilitatea de “a vorbi limbi noi”. Nu mă obosesc să recunosc că sunt negat de anumite limbi. M-am străduit, de mai multe ori, să studiez o jumătate de duzină din ele (inclusiv spaniola, de care sunt fascinat irezistibil), dar cu rezultate dezastruoase. De acum am renunțat. Totuși mă încăpățânez să încerc să fac o minune de alt tip: să vorbesc o singură limbă în diferite moduri.

Mă explic. Mă poticnesc de “oameni ai lui Dumnezeu” care vorbesc mereu și oarecum în același mod (chiar dacă sunt poligloți). Limbajul lor este totdeauna același. Folosesc aceleași expresii, aceleași formule, fie că sunt într-o adunare de oameni cu credință matură, cât și în fața unui ateu. La patul unui bolnav de cancer, sau într-un salon (chiar de televiziune) populat de persoane decepționate. Expresiile lor mângâietoare ar trebui să servească fie unuia care se bucură fie unui disperat, pentru un candidat la sfințenie ca și pentru un candidat la sinucidere.

Folosesc același limbaj pentru un copil și pentru un adult, pentru o bătrânică evlavioasă și pentru o domnișoară (un pic prea) ușuratică, pentru o călugăriță de clauzură și pentru un tânăr chinuit de problemele tipice ale vârstei, pentru un drogat și pentru o casnică ocupată cu bilanțul familiar, pentru cel bogat și pentru un șomer, pentru un intelectual problematic și pentru un om simplu, pentru cel care este înfometat și pentru cel care are preocupări legate de colesterol. Din partea mea mă sforțez – nu spun că reușesc totdeauna, dar cel puțin încerc – să învăț un limbaj mereu nou, adaptat persoanelor pe care le găsesc din când în când.

Trebuie, înainte de toate, să observăm disonanța anumitor cuvinte, forța altora, nota falsă pe care o produc în anumite situații. Să ne dăm seama că unele dintre ele sunt monede ieșite din uz, și oricum nu sunt valabile pentru toți în același fel, nu sunt în circulație în orice teritoriu. Sunt cuvinte capabile să dea o rază de lumină în anumite inimi. Dar aceleași cuvinte au puterea de a o închide pe alta, poate definitiv.

În cele din urmă, atunci când mi se întâmplă să însoțesc, cu o prezență discretă, pe cineva dintre bătrânii mei “în ceasul morții noastre”, îmi dau seama cât este de important să găsesc, ici și acolo, un limbaj diferit, să inventez cuvinte juste, “fă-mă să înțeleg” din partea aceluia care nu mai înțelege nimic, este absent, pare să fi întrerupt comunicarea. … Și totuși. Oare nu înseamnă că “a vorbi limbi noi” constă în a descoperi punctul sensibil din fiecare?

Piatra de scandal…

“Oameni în haine albe” împiedică pe apostoli să “stea să privească la cer”. Totuși cineva a rămas acolo, pentru a fixa, nu atât cerul, ci o piatră. Să-mi fie permis, aici, să mă refer la un mic incident întâmplat în timpul pelerinajului meu în Țara Sfântă. Drapelul era îndreptat spre colina numită a Înălțării și toți făceau un cerc în jurul unei pietre care smulgea “oh” de mirare și suspine pioase. Cu o minimă bună voință, se putea vedea, pe acea piatră, urmele a două picioare. De aici, după tradiție, s-a înălțat Isus, sub privirea uimită a discipolilor, pentru a se înălța la cer, lăsând ca dar acel semn ultim al șederii sale terestre.

Eu, stând în spatele lor, am murmurat cu o voce un pic prea înaltă: – Ei, dacă vrem, acele urme se pot găsi, chiar mau sigure, în diferite locuri, fără să fie necesar să venim aici… Ieșirea mea a fost primită ca o blasfemie, declanșând un cor general de comentarii asupra disprețului, și oricum nu prea binevoitoare în privința mea. Ghidul mi-a aruncat o privire piezișă. Mi-am mușcat limba, dar de acum era făcută treaba, mai mult zisă. A trebuit să înghit, la predică, unele aluzii nici prea învăluite despre “scepticismul corosiv” și despre exigența unei mai mari umilințe din partea unor oameni îngâmfați, în afara importanței credinței celor simpli.

Seara, la hotel, însoțitorul m-a luat de o parte, cu o evidentă plăcere, cerându-mi explicații despre intervenția mea care a declanșat scandal. – Vă interesați poate de arheologie? – a încercat să mă cerceteze. – Vă rog, sunt un nepregătit în materie. Și apoi rămân convins că arheologia poate să înăsprească inima. Satisfăcută, la maximum, curiozitatea, nu cred că ar contribui la creșterea credinței. – Îmi puteți spune, atunci, pentru ce ați venit în Țara Sfântă? – a insistat acela. – Așa, pentru a mă lăsa încântat de o atmosferă, de a fi pătruns de un parfum misterios, pentru a recrea scene improbabile… Nu desigur verificate, dar stimulente pentru fantezie. – Noi ghizii trebuie să facem să vadă, să-i ajutăm să înțeleagă – s-a justificat acuzatorul meu, calmându-se ușor. – Nimic împotrivă – am recunoscut eu. Totuși riscul vostru este acela de a vrea să spuneți prea mult, să descoperiți totul, să explicați orice lucru. În țara lui Isus, în schimb, trebuie să închidem ochii, să ascultăm glasul tăcerii. Intuiția sapă mai adânc decât târnăcopul cercetătorilor. Fantezia iubirii se revelează mai exactă decât orice descriere amănunțită.

…Și urmele pașilor

Mă îndoiesc că l-am convins pe deplin. Are puțină importanță. Este un fapt, însă, pe care în fiecare an, în ziua Înălțării, mi-l aduc aminte. Și mă descopăr, de fiecare dată, căutător de urme, dar “în altă parte”, departe de acel munte (nu mă preocup nici de a ajunge acolo cu imaginația). Vreau să spun că în condițiile de viață modeste ale mele, cultiv pasiunea unui tip special de cercetare. A mea este o arheologie care nu privește trecutul, ci prezentul. Mă interesează să regăsesc urmele trecerii Sale în lumea de astăzi.

Rămân convins, într-adevăr, că Isus circulă clandestin pe pământ (blestemând, îndrăznesc să susțin că, de când ne-a cunoscut, nu mai reușește să fie fericit fără noi, nu a mai regăsit ușa Casei). Și lasă urme în toate părțile. Sunt urmele pașilor. Mă gândesc, de exemplu, la misionari. La cei care oferă servicii celor suferinzi, aleargă în ajutorul celor nevoiași. Dar și la pașii nesiguri ai celor bătrâni. La alergările și la jocurile copiilor (și ale celor care reușesc să fie “ca ei”).

Dar sunt și urme perceptibile pe chipul unor persoane care Îl întâlnesc, Îl recunosc, și sunt transformați de El. Mai ales sunt urme invizibile, dar care se pot intui săpate în inima unor persoane “însemnate” de prezența sa. Pentru a nu vorbi de “semnele cuielor” imprimate în trupul atâtor sărmani. Aș vrea să vă invit, cu glas scăzut: prieteni, rupeți cercul din jurul acelei pietre. Evitați paza supraveghetorilor. Dați-vă seama că El nu a mai părăsit pământul, nu reușește să stea departe de el. Sunt semne peste tot. Acesta este un clandestin special. Care, în loc să ascundă urmele, le înmulțește cu scopul de a fi descoperit…

Ritul latin