Start > Ritul latin > Duminica a VI-a (B)

Duminica a VI-a (B)

4 February 2009
830 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a VI-a de peste an (Anul B)

A venit la Isus un lepros, l-a rugat și, îngenunchind, i-a spus: “Dacă vrei, poți să mă curățești”. Lui Isus i s-a făcut milă și, întinzând mâna, l-a atins și i-a spus: “Vreau, curățește-te!” Și îndată lepra s-a îndepărtat și a fost curățit. Atunci l-a trimis afară zicându-i cu asprime: “Vezi să nu spui nimănui nimic, ci mergi, arată-te preotului…” Însă acela, plecând, a început să vestească tuturor… Și veneau la El de pretutindeni. (Mc 1,40-45)

Vindecarea leprosului relatată în fragmentul evanghelic al duminicii a șase de peste an are, în seria vindecărilor înfăptuite de Isus, ceva aparte. Leprosul l-a provocat, oarecum, pe Isus exhibându-i răul care îl face să sufere. Or, Cel care proclamă pretutindeni că Împărăția lui Dumnezeu este aproape nu poate pactiza cu impuritatea profundă pe care lepra o înfățișează privirii. Isus, totuși, acceptă provocarea acestui om astfel încât în loc să fie contaminat de el, îi redă sănătatea. Și dacă îl vindecă este pentru a-i reda libertate. În felul acesta el reveni în comunitate după ce se va fi supus instituțiilor ei (constatarea preotului, jertfa pentru vindecare). Și totuși Isus îi interzice să vorbească despre vindecarea sa bine-știind că doar o viață corectă va reprezenta mărturia cea mai autentică a dobândirii libertății. În plus, oferind jertfa pe care Moise a prescris-o, el se va situa în adevăr în fața lui Dumnezeu, care singur purifică de lepră și de oricare impuritate… În cele din urmă, am putea observa că cel vindecat nu povestește atât ce i s-a întâmplat cât mai ales că el vestește Cuvântul. Or, această proclamare marchează fidelitatea omului față de Cuvântului care l-a marcat și l-a transformat. Astfel, leprosul apare ca cel care prefigurează predicatorii evangheliei, cei care trebuie să fim noi: oameni pe care întâlnirea cu Cristos i-a transformat și i-a purificat, oameni care vor vesti Cuvântul celor pe care îi vor întâlni… după ce vor fi evitat orice ambiguitate.

Fraților, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, toate să le faceți spre slava lui Dumnezeu. Nu fiți piatră de poticnire nici iudeilor, nici păgânilor, nici Bisericii lui Dumnezeu, după cum și eu întru toate mă străduiesc să plac tuturor, necăutând folosul meu, ci pe al celor mulți, ca să se mântuiască. Fiți imitatorii mei, precum și eu sunt al lui Cristos. (1Cor 10,31-11,1)

Cât de actual este un astfel de text. Oprindu-ne și numai pentru câteva momente asupra părții sale finale am putea medita asupra vocației creștine ca imitare a lui Isus Cristos, asupra umilinței care nu este nicidecum un dispreț de sine ci întâi de toate recunoașterea celuilalt. În mod deosebit textul paulin ne invită la o reflecție asupra libertății creștine. Aceasta este în mod fundamental capacitate și posibilitate de slujire, “instrument” al slavei lui Dumnezeu și a reușitei omului. Ea se dobândește prin victoria continuă asupra noastră înșine și ritmată de neobosita caritate creștină. Ea este respectoasă față de ceea ce există și creatoare față de viitor.

Ritul latin