Start > Ritul latin > O bucurie care se naște … și trebuie să rămână!!!

O bucurie care se naște … și trebuie să rămână!!!

20 December 2008
1,520 afișări

Autor: pr. Felix Roca jr
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a IV-a din Advent (Anul B)

Era cu puțin înainte de ora 5 dimineața și, cu excepția pașilor lenți ai preotul, în vechea bisericuță împodobită cu vitralii frumos colorate, nu se auzea nimic. Afară era încă întuneric iar frigul învăluia mica bisericuță din toate părțile. În drum spre sacristie, preotul se opri în fața Scenetei Nașterii Domnului pentru a rosti o scurtă rugăciune. Însă imediat se încruntă și se aplecă puțin pentru a privi cu mai multă atenție. În liniștea bisericii răsună atunci strigătul său de uimire. Ieslea era goală! Pruncușorul Isus … mica statuetă care îl reprezenta … dispăruse!

Din ce în ce mai agitat, preotul începu să caute peste tot: în jurul ieslei, prin sacristie. Dar nu găsi nimic. Îl chemă și pe părintele vicar, pe sacristan, pe clopotar și, mai apoi, tot comitetul bisericesc, însă statueta era de negăsit. Într-un final, clătinând din cap și schimbând priviri încărcate de tristețe, au fost cu toții nevoiți să accepte acel adevăr pe care încercau să-l evite: statueta nu se pierduse sau rătăcise pe nicăieri, ci fusese furată!

Adoptând o atitudine solemnă și sobră, preotul aduse la cunoștința enoriașilor veniți la prima Liturghie cele întâmplate, terminând predica prin a spune:

- Pruncul Isus trebuie restituit bisericii înainte ca această zi de Crăciun să ia sfârșit! El repetă această rugăminte la toate celelalte Liturghii, însă fără nici un rezultat.

Spre seara, cu chipul trist și inima îndurerată, preotul pleca la o mică plimbare pe străduțele parohiei sale. Nu făcu mulți pași că îl întâlni deja pe unul dintre cei mai mici enoriași ai săi, un băiețel de doar 5 anișori care, deși provenea dintr-o familie modestă, acum trăgea după el cu mândrie o furgonetă roșie de jucărie. Preotul, înțelegând sacrificiile care au fost necesare pentru un astfel de cadou și văzând fericirea băiețelului, se apropie de el cu intenția de a-i ura Sărbători Fericite. Însă, nu mică îi fu mirarea când observă ca acea furgonetă nu era goală, ci în ea se afla mica statuetă a pruncușorului Isus, așezată cu grijă și apărată de frigul de afară cu o mică păturică. În acel moment preotul uită de intenția sa și de urările pe care dorea să le facă și începu să-l certe pe micul băiețel pentru gestul său. Cu ochii scăldați de lacrimi, într-un mic răgaz de răsuflare a preotului, băiețelul apucă să spună:

- Părinte, dar eu nu l-am furat pe Pruncușor! Nu am făcut acest lucru sub nici o formă! M-am rugat la Isus să primesc drept cadou de Crăciun o furgonetă roșie și i-am promis că, dacă o voi primi, El va fi primul pe care îl voi plimba cu ea!

Poate părea o întâmplare hazlie povestea de mai sus, însă, din păcate, cred că ea reflectă foarte bine atitudinea nepotrivită pe care mulți dintre noi o adoptăm în trăirea Crăciunul. În urmă cu doar trei duminici începeam timpul Adventului, timp de pregătire pentru această minunată sărbătoare. Și începând acest timp, cred că fiecare dintre noi ne-am luat diferite hotărâri de a încerca să fim mai buni, mai atenți față de cei din jur, mai plăcuți lui Dumnezeu. Și până aici nimic nu este greșit, mai ales dacă am și reușit să ducem aceste hotărâri la bun sfârșit. Însă, iată-ne ajunși în ultima duminică a acestui timp de pregătire și la doar câteva zile de sărbătoarea Crăciunului păstrând parcă în inima și sufletul nostru aceeași atitudine de renunțare și sacrificiu, ce-i drept având tot mai prezentă apropiata răsplată pe care o vom dobândi. Și de fapt aici este greșeala noastră. Am trăit și riscăm să trăim și perioada sărbătorilor gândind, asemenea lui David, că noi suntem cei care îi putem pregăti un lăcaș lui Dumnezeu în mijlocul nostru ( cf. 2Sam. 7,2 ). Riscăm să credem că toate eforturile pe care le-am făcut de-a lungul postului sunt cele care ne vor îndreptăți să-l primim pe Dumnezeu sub chip de Prunc Dumnezeiesc. Însă liturgia Cuvântului de astăzi alungă orice astfel de iluzie, căci ea ne spune clar că nu suntem noi aceia care facem ceva pentru Dumnezeu, pentru a ne face vrednici de El, ci este însuși Dumnezeu acela care își manifestă iubirea și milostivirea infinită venind în întâmpinarea și în mijlocul nostru ( cf. 2Sam. 7,11 ).

Ar fi păcat să continuăm să trăim și perioada sărbătorilor cu o astfel de iluzie, neglijând ceea ce constituie, de fapt, motivul bucuriei acestor sărbători, și anume venirea lui Dumnezeu în mijlocul nostru și asumarea condiției noastre umane de către El. Și fragmentul Evanghelic pe care Biserica ni l-a propus în această zi ne face conștienți de aceeași realitate: bucuria se naște cu adevărat odată cu acceptarea planului lui Dumnezeu care se concretizează prin venirea lui în mijlocul nostru. Privind la Sfânta Fecioară Maria și urmând exemplul ei de colaborare la planul divin (cf. Lc. 1,28-38 ), vom descoperi și noi care este atitudinea care trebuie să ne caracterizeze în zilele de sărbătoare care se apropie. Pentru că privind la ea vedem cum în fața darului lui Dumnezeu nu putem decât să-l binecuvântăm pe cel care ne oferă un dar atât de minunat și să primim acest dar cu recunoștință, bucurându-ne că noi am fost găsiți vrednici de un dar atât de măreț.

Conștientizând toate acestea nu vom mai avea pretenția că noi am fi aceia care putem și trebuie să facem ceva pentru Dumnezeu, asemenea băiețelului din povestea de mai sus, ci ne vom da seama că toate realitățile aparțin lui Dumnezeu și noi nu putem decât să le primim plini de recunoștință și să ne bucurăm de ele. Altfel riscăm ca, în dorința noastră înflăcărată de a face ceva pentru Dumnezeu, să îl “furăm” din viața celor de lângă noi, pentru a-i arăta toate acele împliniri pe care le-am avut de-a lungul acestui timp de pregătire și astfel să facem ca adevărata bucurie a Crăciunului să nu mai fie simțită.

De fapt, aceasta și este adevărata bucurie care trebuie să se instaureze deja in inimile noastre: Dumnezeu vine la noi, El asumă natura noastră și astfel ne face și pe noi capabili de natura sa dumnezeiască. Acceptând această realitate și colaborând și noi, asemenea Sfintei Fecioare Maria, bucuria ne va cuprinde întreaga existență și ne va ajuta să trăim cu adevărat Crăciunul.

Într-adevăr, până să ajungem aici, am parcurs un drum care nu de puține ori a însemnat renunțare, sacrificiu, impunere a unei voințe care nu era conformă cu ceea ce ne doream noi. Însă acum toate acestea trebuie să dispară și să apară bucuria de a trăi în adevărata prezență a lui Dumnezeu. Aceasta este și vestea bună pe care sfântul apostol Paul o proclamă romanilor în cea de a doua lectură. Dar prin ei ne transmite fiecăruia dintre noi că vestea bună a venirii lui Dumnezeu între oameni este o veste care trebuie să ajungă până la marginile lumii și în inima fiecărui om.

Despre pictorul Auguste Renoir se povestește că, deși avea dureri cumplite din cauza artritei care uneori îl țintuia la pat, totuși continua să picteze. Prietenul său mai tânăr, Henri Matisse, care îl vizita aproape în fiecare zi, îl întrebă la un moment dat: – Auguste, de ce continui să pictezi când durerea te macină fără cruțare? La care Renoir răspunse simplu: – Durerea trece, frumusețea rămâne! Parafrazându-l, putem afirma și noi cu seninătate că: “Postul trece, bucuria Crăciunul, bucuria venirii lui Dumnezeu, rămâne și trebuie să rămână pentru totdeauna!

Ritul latin