Start > Ritul latin > Sfântul Anton din Padova

Sfântul Anton din Padova

25 October 2008
2,115 afișări

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia
Sfântul Anton de Padova (Anul A)

Conciliul Vatican II, referindu-se la cultul sfinților, în constituția dogmatică “Lumen Gentium” afirmă: “Sfinții primiți în patrie și stând înaintea Domnului, nu încetează să mijlocească pentru noi la Tatăl prin Cristos, cu Cristos și în Cristos… Ei slujesc Domnului în toate și împlinesc în trupul lor cele ce lipsesc Patimii lui Cristos pentru Trupul lui, care este Biserica” (LG 49).

Dacă pentru toți sfinții Bisericii valorează aceste cuvinte, ele par să se adapteze într-un mod perfect Sfântului Anton de Padova, pe care îl sărbătorim astăzi. Viața sa s-a consumat în muncă și suferință pentru binele fraților; poporul însuși, încă din timpul vieții sale pământești l-a “glorificat” numindu-l “sfântul“.

În zilele noastre mulți îl invocă și îi imploră beneficii reținând aproape infailibil mijlocirea aceluia care pe pământ a practicat și a predicat Evanghelia. Astăzi în multe biserici, așa cum o facem și noi, creștini de orice vârstă, copii, tineri, bătrâni celebrează memoria aceluia care a răspuns cu atâta dăruire harurilor lui Dumnezeu. Astăzi li se povestește copiilor cum Sfântul, pe când era ca și ei, pusese pe fugă diavolul care vroia să-i facă rău, făcând numai semnul sfintei cruci pe marmura treptei altarului, semn care rămâne ca și sculptat.

De asemenea celor mari le sunt citate înseși cuvintele sfântului care dezvăluie secretul sfințenie lui, dar care în același timp sunt un îndemn la o viață într-adevăr creștină: “Dumnezeu - spune sfântul Anton – s-a făcut copilaș pentru noi. Sunt multe temeiuri de a-l numi pe Cristos copilaș, din care nu vom reține decât unul. Ați făcut vreun rău unui copil, l-ați lovit. Dar îi dăruiți o floare, un trandafir, un lucru care-i place deîndată uită răul pe care i l-ați făcut, îi trece supărarea și vă sare în brațe. La fel este Cristos, L-ați jignit prin greșelile voastre, dar îi dăruiți trandafirul căinței împreună cu lacrimile voastre (lacrimile sunt sângele sufletului), atunci uită de jignire, aleargă, vă ia în brațe și vă sărută”. (Predică de Crăciun)

Iată secretul! Iubirea față de Isus sub chip de prunc! Anton l-a ținut cu adevărat în brațe pe Copilul Dumnezeu și l-a strâns la pieptul său; i-a vorbit cu o iubire și cu o candoare gingașă, iubire și candoare răsplătite din plin de către Isus. Calea aceasta de mântuire, iubită de sfântul Anton “Calea Copilăriei” nu înseamnă candoare neștiutoare: presupune dăruire sinceră de iubire, deci, mai curând sau mai târziu presupune Calvarul. Pentru a-i vorbi Copilului-Isus și a primi răspuns plin de iubire nu există altă cale. Sf. Anton n-a strâns în brațe doar un Copil Minunat, ci pe Copilul sortit crucii. Fratele Anton a fost el însuși răstignit, martir împreună cu Copilul. Căci în tot timpul vieții lui el a fost martir al umilinței, al carității, al contemplației, al mărturisirii, al purității în această lume. Pentru aceasta a putut să dobândească atâtea haruri pentru alții de la Cristos, și a rămas până astăzi unul dintre marii ocrotitori ai timpului nostru.

De fapt Cristos este cel care l-a ales în decursul istoriei, precum i-a ales odinioară pe cei 72 de ucenici, și i-a trimis înaintea sa pentru a-I pregăti calea. Ca și pe timpul lui Isus, contemporanii lui Anton, oameni cu inimi zdrobite de păcate, prizonieri ai ereziilor, întristați din cauza războaielor, deznădăjduiți, au nevoie de un “profet” care să le pregătească calea sufletelor lor pe care să pășească Cristos, Unsul Duhului Sfânt, care aduce vindecarea, aduce eliberarea, aduce alinarea și bucuria.

A reușit el oare să-l vestească pe Adevăratul Isus “cel care mântuiește”? Cum a reușit? Ascultând de porunca lui Isus, stăpânul secerișului: “Mergeți! iată vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor… Nu luați cu voi nici pungă, nici desagă, nici sandale…”.

Într-adevăr în el se “întrupează” aceste cuvinte ale mântuitorului. La 15 ani Sf. Anton părăsește atmosfera caldă a familiei sale din Lisabona, unde primise o educație profund creștină de la părinții săi, Maria Taveira și Martino, cavaler de seamă al regelui Alfons al II-lea și intră în mănăstirea “Sf. Vincențiu” care aparținea Canonicilor Regulari ai Sf. Augustin. Hirotonit preot la Coimbra în 1219, arde de dorința de a muri martir predicând musulmanilor din Maroc și de aceea intră la Ordinul Fraților Minori, ordin misionar prin excelență. Aici își ia numele de Anton. Tatăl lui îi pusese numele de Fernando, “cel care luptă pentru pace” în speranța că într-o zi va deveni cavaler asemenea lui și se va lupta pentru a-și apăra credința creștină împotriva mahomedanilor, care erau un pericol în acea vreme. Domnul i-a îndeplinit dorința însă într-un alt mod. El a devenit într-adevăr un neînfricat “cavaler“, luptător pentru pace, însă sub “comanda” Regelui regilor și folosindu-se de armele încredințate de acesta: rugăciunea, sărăcia, ascultarea, suferința. Și dacă nu va ajunge în Maroc, unde să moară ca martir, va ajunge în Italia la Padova, unde îl va sluji pe Cristos în cei săraci și suferinzi până la moarte.

Exemplul Sfântului Anton, ne invită la o angajare de a deveni și noi adevărați ucenici ai lui Cristos, căci sunt și astăzi mulți oameni prizonieri ai necredinței, ai indiferentismului religios, ai ateismului, ai dorinței de răzbunare. Mulți sunt cei care cad pradă concepției actuale mondene, potrivit căreia omul e liber să fac orice chiar împotriva legilor lui Dumnezeu și chiar împotriva legilor firii. Toți aceștia au nevoie de Vestea cea Bună, au nevoie de Cuvântul mântuitor al lui Cristos, au nevoie de ucenici care trimiși de stăpânul secerișului, astfel să lucreze încât inimile oamenilor să aducă roade, iar roadele lor să rămână.

Cine ar putea fi acești ucenici? Fiecare dintre noi. Noi toți cei botezați care am devenit prin Cristos, preoți, profeți și împărați. Toți avem datoria de a vesti Împărăția lui Dumnezeu. Dar pentru asta, mai întâi viața noastră trebuie să fie o vestire, o mărturie vie a credinței; trebuie să stăm la școala lui Isus așa cum au stat apostolii pentru ca apoi, primindu-l pe Duhul Sfânt să fim investiți adevărați apostoli ai lui Cristos în lume. După exemplul Sfântului Anton viața noastră trebui să fie o continuă vestire, în umilință și caritate, a bucuriei fiilor lui Dumnezeu. Dacă nu avem încă bucuria aceasta, avem remușcări că l-am supărat pe Dumnezeu prin comportarea noastră, să-i oferim de-ndată “trandafirul” căinței noastre și după cum spune Sf. Anton să urcăm în “barca pocăinței”, chiar dacă suntem siguri că se va isca furtuna pe mare: “Marea este inima noastră… și neasemuit este zbuciumul ei. O umple trufia; ambiția o poartă dincolo de maluri, o acoperă norii tristeții, o tulbură gândurile zadarnice…

Trebuie să știm însă că numai așa se poate ajunge în “portul bucuriei și al păcii veșnice”. Deci, dacă vom simți zbuciumul mării, violența vântului, dezlănțuirea valurilor, practicând evanghelia să ne rugăm Domnului cu rugăciunea pe care am rostit-o deja la începutul Sfintei Liturghii, ca el să ne ajute să fim adevărați ucenici, după pilda ucenicului pe care-l cinstim astăzi și să spunem: “Dumnezeule atotputernic, tu ai dăruit poporului tău, în Sfântul Anton un mare predicator al evangheliei și un ocrotitor al celor săraci și suferinzi, prin mijlocirea lui, ajută-ne să ducem o viață cu adevărat creștinească, după cum ne-a învățat el, și să ne bucurăm de ajutorul tău în toate încercările și suferințele vieții“.

Vincențiu Burlacu

Ritul latin