Start > Ritul latin > Fericitul Ieremia Valahul

Fericitul Ieremia Valahul

25 October 2008
1,084 afișări

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia
Fericitul Ieremia Valahul

În ziua de 30 octombrie a anului 1983 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Piața Sfântului Petru din Roma, ridica la cinstea altarelor, declarând pentru prima dată în mod oficial fericit un fiu al acestor meleaguri, pe venerabilul Ieremia Valahul. Glasul Vicarului lui Cristos l-a recomandat evlaviei creștinilor de pretutindeni, evidențiind trăsăturile sale exemplare: o viață de rugăciune profundă, o apropiere cu adevărat filială față de Preacurata Fecioara Maria, precum și dăruirea de sine până la eroism în slujirea aproapelui.

Cu toții am avut ocazia să observăm că indiferent de epoca în care a trăit, un sfânt este mereu actual. Fie că a trăit mai aproape sau mai departe în timp, fie că a avut o viață lungă sau scurtă, el ni se prezintă într-o aureolă de tinerețe perpetuă; se bucură de actualitatea și tinerețea Bisericii și a Evangheliei, actualitate și tinerețe participate din însuși Dumnezeu care este veșnic și totdeauna prezent. Un exemplu în această privință este Fericitul Ieremia pe care îl sărăbătorim în această zi. Deși s-a născut cu mai bine de 400 de ani în urmă și a trăit cea mai mare parte a vieții în Italia, chipul său a străbătut veacurile aducând o rază de lumină creștinilor de astăzi, la fel cum i-a luminat și pe contemporanii săi.

Primul său biograf, confratele capucin, Francesco Severini, scria despre Ieremia că poate fi descris cu aceleași cuvinte cu care a fost caracterizat și dreptul Iob: “un om simplu și drept care se temea de Dumnezeu și se ferea de păcat”. Viața acestui umil frate începe într-un mic cătun din Moldova, în ziua de 29 iunie a anului 1556 în sărbătoarea sfinților Apostoli Petru și Paul. El este primul din cei 7 copii ai familiei Stoica și Margareta Costist și la botez a primit numele Ion. Mama Margareta era o femeie simplă, dar plină de credință în Dumnezeu și a știut să transmită fiului ei încă din copilărie, pe lângă educația umană, o educație profund creștină, învățându-l cum să se roage lui Dumnezeu și cum s-o iubească pe Maria. Familia Costist rămâne un model pentru familiile da astăzi, pentru că a fost sanctuarul vieții și a devenit grădina vocației. Aflând de la mama sa că există o țară numită Italia unde se află Papa și călugării sunt sfinți, în inima lui Ion încolțește dorința de a merge în această țară a sfinților pentru a deveni și el un călugăr sfânt. La vârsta de 19 ani părăsește casa și satul natal și pleacă spre Italia. Drumul străbătut pe jos până la Alba-Iulia a fost deosebit de anevoios, dar încrederea în Providența lui Dumnezeu și în îngerul păzitor care îl călăuzea, l-a ajutat să ajungă în acest oraș, iar de aici până la Bari, călătorește ca însoțitor al medicului italian Pietro Iacomo. Fiind dezamăgit că în orașul Bari nu a găsit acei oameni sfinți despre care i se vorbise dar din contra pericolele sufletești erau chiar mai mari decât în Moldova, își continuă drumul și ajungând la Napoli intră în mânăstirea capucinilor unde la 8 mai 1578 îmbracă haina de novice și își ia numele Ieremia. Destinat să se îngrijească de confrații bolnavi în mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Napoli, îi slujește timp de 40 de ani cu aleasă blândețe și o dăruire exemplară. Viața modestă și plină de caritate a fratelui Ieremia a fost răsplătită de Dumnezeu cu numeroase minuni atât în timpul vieții, cât și după moartea sa în faimă de sfințenie în ziua de 5 martie 1625.

Parcurgând acest scurt itinerariu al vieții Fericitului Ieremia am putut observa că acest concetățean al nostru deși provenea dintr-o familie modestă și nu avea o pregătire intelectuală deosebită, a avut totuși aceea tărie și înțelepciune sfântă de a renunța la patria și familia sa pentru a răspunde chemării primite.

Privind viața Fericitului Ieremia, în lumina liturgiei cuvântului de astăzi, putem sublinia câteva caracteristici ale vieții sale. Prima lectură, luată din Cartea Ecleziasticului, ne cheamă la practicarea acelei umilințe care ne face plăcuți în fața lui Dumnezeu: “Sunt mulți oameni mari și îngâmfați, dar celor mici Dumnezeu le descoperă tainele sale. Mare este puterea Domnului, dar el este preamărit de cei smeriți“. Ieremia a fost un astfel de suflet umil care datorită credinței sale avea convingerea că tot ceea ce are, este darul lui Dumnezeu, și această umilință a manifestat-o prin fapte, împlinind zilnic cu bucurie în viața de mănăstire muncile cele mai obositoare și umilitoare. El era conștient că în fața lui Dumnezeu omul valorează atât cât valorează umilința sa. Într-un astfel de suflet a voit Dumnezeu să-și reverse din belșug harurile sale. Deși nu cunoștea limba latină și nu urmase nici o școală teologică, dădea totuși adesea răspunsuri de mare teolog care erau o dovadă a inspirațiilor dumnezeiești pe care le primise. Simpatia universală de care se bucura, a făcut să fie numit încă din timpul vieții “Părintele sfânt, și cu toate că existau în vremea aceea la Napoli mulți oameni cu studii strălucite, totuși cel căutat era Ieremia, și sfaturile sale erau ascultate de toți cu venerație.

Prin viața sa smerită dăruită fără nici o rezervă Domnului, Ieremia poate fi considerat un bun cunoscător al adevăratei comori despre care Isus le vorbește ucenicilor în Evanghelia de astăzi luată din Sf. evanghelist Luca: “Procurați-vă o comoară în ceruri, o comoară nesecată de care hoțul nu se apropie și pe care molia nu o roade. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră”. Inima fratelui Ieremia a fost mereu îndreptată spre Dumnezeu și spre frații neajutorați pe care i-a slujit din dragoste față de Dumnezeu. Acest spirit de caritate față de săraci Ieremia l-a învățat încă din copilărie din exemplul părinților săi care deseori ofereau din bunurile lor săracilor din sat. El era conștient că sub chipul sărmanilor întâlnea pe Cristos, care se află sub aparențele fraților, și de aceea Ieremia și-a consacrat întreaga viață slujirii săracilor și bolnavilor. Spunea adesea că “mila față de săraci atrage mila lui Dumnezeu“, și “rugăciunea săracilor are o putere extraordinară asupra inimii lui Dumnezeu pentru că ei se roagă cu simplitate și umilință“. Ieremia spunea aceste cuvinte din propria experiență, el însuși fiind un autentic sărac al lui Dumnezeu, considerând sărăcia o adevărată comoară. Acest îndemn de a căuta adevărata comoară, care a fost urmat cu fidelitate de ucenicii lui Isus și de nenumărate suflete alese printre care se află și Fericitul Ieremia Valahul, ne este adresat și nouă creștinilor de la sfârșitul celui de-al doilea mileniu. Adevărata comoară nu constă în posedarea bunurilor acestei lumi, dar în răspunsul afirmativ la chemarea Domnului asemenea fratelui Ieremia, și în împlinirea datoriilor noastre zilnice. Cristos și Evanghelia sunt adevăratele comori pe care cine le posedă, poate spune că posedă într-adevăr cea mai mare comoară.

O altă învățătură pe care ne-o putem însuși din viața fericitului Ieremia este exemplul evlaviei sale deosebite către Sfânta Fecioară Maria. Imaginea pe care o avea despre Preacurata nu o dobăndise din cărți, dar din rugăciune și din strădania neîntreruptă de a imita virtuțile ei. Aceste virtuți el le recomanda și altora: în primul rând, umilința și sfințenia Mariei pentru care Dumnezeu a înălțat-o mai presus de îngeri, apoi curăția, prudența, generozitatea și spiritul de jertfă prin care a ajuns corăscumpărătoarea neamului omenesc. Ieremia profita de orice ocazie pentru a strecura în sufletele prietenilor săi, și toți îi erau prieteni, iubirea față de curăție și umilință deoarece spunea el; “fără curăție și umilință nu se poate ajunge în Paradis“. Celor care îi cereau sfatul le recomanda să se încreadă în ocrotirea Mariei care este Regina tuturor și îi îndemna să recite zilnic rugăciunea “Salve Regina“. Precurata Fecioară Maria a răsplătit evlavia vrednicului ei slujitor printr-o apariție în care fratele Ieremia a văzut-o înconjurată de o lumină strălucitoare și având în brațe pe pruncul Isus. Vestea acestei apariții s-a răspândit în întreaga regiune făcând să crească devoțiunea către Maica Mântuitorului, și la insistențele unei nobile doamne faptul apariției a fost pictat pe o icoană care a primit numele “Fecioara lui Ieremia” prin intermediul căreia s-au dobândit mai multe vindecări miraculoase.

Fericitul Ieremia este pentru noi și un autentic exemplu de rugăciune, pentru modul său de a intra în comuniune cu Tatăl ceresc prin rugăciune și adorație. Capela infirmeriei era locul său de refugiu când nu era ocupat cu bolnavii. În afară de Sfânta Liturgie rugăciunile sale preferate erau Tatăl nostru și Bucură-te Maria, pe care le recita cu o credință și o evlavie profundă. Rugăciunea Tatăl nostru întrucât a recomandat-o însuși Mântuitorul ucenicilor, era considerată de Fratele Ieremia ca fiind cea mai eficace. În această rugăciune, spunea el, găsim totul: “Din rugăciunea Tatăl nostru nu lipsește nimic din ceea ce ne unește cu Dumnezeu, și ne dobândește de la El orice dar“. Să ne străduim și noi să urmăm exemplul de rugăciune smerită a Fericitului Ieremia, rugăciune care este capabilă să smulgă cerului comori, după cum cântăm în imnul închinat în cinstea lui, și imitându-i virtuțile vom deveni la rândul nostru exemple autentice de trăire evanghelică pentru creștinii de astăzi.

Având speranța că Fericitul Ieremia va fi numărat cât mai curând printre sfinții Bisericii, ne încredințăm și noi mijlocirii sale implorându-l pe bunul Dumnezeu cu rugăciunea de la începutul acestei sfinte Liturghii: Doamne Dumnezeul nostru, tu l-ai chemat pe Fericitul Ieremia ca să caute din toate puterile împărăția cerurilor printr-o viață de iubire desăvârșită; ajută-ne și pe noi care ne încredem în mijlocirea lui să înaintăm cu bucurie pe calea iubirii tale.

Iosif Dămătăr

Ritul latin