Start > Ritul latin > Nu vă temeți de Sfinții Petru și Paul

Nu vă temeți de Sfinții Petru și Paul

27 June 2008
2,203 afișări

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro
Sfinții Petru și Paul

“Nu vă temeți de oameni!” Astfel începea evanghelia din duminica trecută. Sfinții PETRU și PAUL pe care îi sărbătorim astăzi au fost oameni ca și noi: să nu ne temem de ei, de sfințenia lor, de desăvârșirea lor chiar dacă sunt printre sfinții cei mai importanți ai calendarului. Săptămâna trecută Sfântul Părinte la Angelus spunea: Credinciosul nu se sperie de nimic deoarece știe că este în mâinile lui Dumnezeu, știe că răul și iraționalul nu au ultimul cuvânt, ci singurul Stăpân al lumii și al vieți este Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, care ne-a iubit până la a se jertfi pe sine murind pe cruce pentru mântuirea noastră. Cu cât creștem mai mult în această intimitate cu Dumnezeu, impregnată de iubire, cu atât mai ușor învingem orice formă de frică. În fragmentul evanghelic [din duminica precedentă] Isus repetă de mai multe ori îndemnul de a nu ne teme. Ne asigură cum a făcut cu Apostolii, cum a făcut cu Sfântul Paul arătându-i-se într-o noapte, într-un moment deosebit de dificil al predicării sale: “Nu-ți fie frică”, i-a spus, “deoarece eu sunt cu tine” (Fapte 18,9). Așadar ne apropiem de calea, adevărul și viața acestor persoane fără teamă de oameni, doar cu frică de Dumnezeu.

Calea lor este calea convertirii, a transformării, a schimbării. Din momentul în care l-au cunoscut pe Domnul inimii lor nimic nu a mai fost ca înainte. Totul s-a schimbat. Totul s-a înnoit. Totul a fost transformat. Și calea și adevărul și viața. Aceasta sărbătorim astăzi: puterea omului de a se schimba, de a se lăsa schimbat, înnoit de lucrarea lui Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!

Adevărul lor este adevărul încrederii în Dumnezeu și în oameni. Nu se teme de oameni cel care are încredere în Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu și deopotrivă în oamenii în care el este prezent. Cristos, calea, adevărul și viața, are încredere în oameni chiar și în cei care spun despre el că este Ioan Botezătorul, Ilie, Ieremia sau altcineva, chiar dacă spun despre el că nu-l cunosc pe omul acesta, chiar dacă spun despre el cine ești tu Doamne… La același moment al rugăciunii Angelus Papa spunea: Întărit de prezența lui Cristos și încurajat de iubirea sa, nu s-a temut de martiriu nici Apostolul neamurilor, al cărui bimilenar al nașterii ne pregătim să îl celebrăm printr-un An Jubiliar special. Fie care acest mare eveniment spiritual și pastoral să poată suscita și în noi o reînnoită încredere în Isus Cristos, care ne cheamă să vestim și să mărturisim Evanghelia, fără a ne teme de ceva. Vă invit de aceea, dragi frați și surori, să vă pregătiți să celebrați cu credință Anul Paulin. Încredințăm încă de pe acum această mare inițiativă eclesială mijlocirii Sfântului Paul și Preasfintei Maria, Regina Apostolilor și Mama lui Cristos, izvor al bucuriei noastre și al păcii noastre. Adevărul lor este așadar adevărul încrederii în Dumnezeu și în oameni. Și tot aici îmi aduc aminte și de paginile memorabile ale lui Nicolae Steinhardt despre Cristos ca gentleman și cavaler: încrederea – prima calitate a boierului, cavalerului și gentlemanului; bănuiala – trăsătura fundamentală a șmecherului. El argumenta: “Mai întâi că stă la ușă și bate; e discret. Apoi că are încredere în oameni, nu-i bănuitor; are încredere în oricine și nici nu se grăbește, avid, să dea crezare defăimărilor strecurate pe seama unui prieten al său. La șmecheri și la jigodii reacția numărul unu e întotdeauna bănuiala, iar neasemuita satisfacție – putința de a ști că semenul lor e tot atât de întinat ca și ei. (…) Marea taină a tuturor nenorocirilor: bănuiala. Otrava, neghina, pârjolul. Pentru creștinism bănuiala e un păcat grav și oribil. Pentru creștinism încrederea e calea morală a generării de persoane. Numai omul își făurește semenii proporțional cu încrederea pe care le-o acordă și le-o dovedește. Neîncrederea e ucigătoare ca pruncuciderea; desființează ca om pe cel asupra căruia este manifestată. Omul însuși, făurit de Dumnezeu, își transformă pe aproapele său în persoană – printr-un act creator secund – datorită încrederii pe care i-o arată.” Da, adevărul sfinților pe care îi sărbătorim astăzi este încrederea în Dumnezeu și în (Dumnezeu din) oameni.

Viața lor este o viață împreună cu, o viață a însoțirii, a comuniunii. Astăzi încheiem anul dedicat Bibliei și familiei și ne dăm seama că cei doi sfinți pe care îi sărbătorim sunt în primul rând rodul lucrării harului lui Dumnezeu în ei, dar în al doilea rând sunt și rodul vieții de familie, o familie lărgită într-atât încât astăzi ne cuprinde și pe noi. Începem astăzi anul paulin cum altfel decât neuitând faptul că și cu acest prilej tot în, despre și pentru marea familie a Bisericii pornim la drumul acestei inițiative spirituale și pastorale capabilă să trezească în credincioși “o înnoită încredere în Isus Cristos care ne cheamă să vestim și să mărturisim evanghelia fără nici o teamă”.

Așadar, “nu vă temeți de oameni!”, nu vă temeți de sfinții PETRU și PAUL!

pr. Ștefan Ciubotariu

Ritul latin