Start > Ritul latin > Preasfânta Treime (A)

Preasfânta Treime (A)

16 May 2008
1,274 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Preasfânta Treime (Anul A)

Domnul s-a coborât din nor, s-a oprit aproape de Moise și a rostit el însuși numele său… spunând: “Iahve, Domnul Dumnezeu, este bun și îndurător, încet la mânie, fidel și plin de dragoste”. Moise s-a prosternat îndată la pământ și a spus: “Dacă este adevărat, Doamne, că am aflat har înaintea ta, atunci mergi împreună cu noi… și fă din noi un popor care să-ți aparțină. (Ex 34,4-6.8-9)

În revelația pe care i-a făcut-o lui Moise, Dumnezeu i-a descoperit misterul cel mai profund al existenței sale (mai profund chiar și decât posibilitatea coexistenței a trei persoane într-o singură ființă): că El este Iahve, adică Cel care singur poate spune că este; că acest este se concretizează (întrupează) în bunătate, îndurare, fidelitate, dragoste… pentru Moise, pentru poporul pe care și l-a ales. Ajungând la această descoperire Moise exclamă (oricare dintre noi, însă, ar fi procedat la fel): Doamne, mergi împreună cu noi! și Doamne, fă din noi un popor care să-ți aparțină!

Abia atunci când facem experiența peregrinării prin această lume înțelegem cât de mult avem nevoie de acest Tovarăș de drum, cât de mult avem nevoie ca bunătatea Lui, îndurarea Lui, fidelitatea Lui, dragostea Lui să devină trup și să locuiască între noi.

Isus i-a spus lui Nicodim: “Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, pentru ca oricene crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Căci Dumnezeu a trimis pe Fiul său în lume, nu ca să osândească lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin el. Cine crede în el nu este osândit; dar cine nu crede este deja osândit, pentru că nu a crezut în Fiul unul-născut al lui Dumnezeu”. (In 3,16-18)

Citite prin prisma primei lecturi a acestei sărbători, cum să nu vedem în cele spuse de Isus în fragmentul evanghelic răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunea lui Moise (și a noastră)? Cum să nu vedem în dăruirea Fiului său unul-născut imensa iubire a lui Dumnezeu față de noi? Cum să nu înțelegem că prin trimiterea Fiului în lume Dumnezeu înfăptuiește întruparea bunătății, îndurării, fidelității, dragostei, într-un cuvânt a mântuirii?

Rămâne ca această realitate înfăptuită de Tatăl, prin Fiul și reactualizată astăzi pentru fiecare dintre noi prin Duhul Sfânt, să fie recunoscută, primită și trăită prin credință. Ea singură, credința, ne permite accesul în această “familie” din care suntem chemați să facem parte. Or, începem deja să facem parte din această “familie” atunci când noi înșine devenim bunătate, îndurare, fidelitate, dragoste…

Ritul latin