Start > Ritul latin > Duminica a XIV-a de peste an

Duminica a XIV-a de peste an

9 May 2008
1,052 afișări

Autor: pr. Anton Iștoc
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XIV-a de peste an (Anul A)

În centrul liturgiei din această duminică stau cuvintele lui Isus: “Te binecuvântez pe tine Părinte, Stăpânul cerului și al pământului… Veniți la mine voi toți cei osteniți și împovărați…(Evanghelie). Ar fi bine ca întreaga celebrare să se organizeze pe tonalitatea caracteristică acestei pagini evanghelice. Toate acestea sunt facilitate de însuși Misalul și Lecționarul, întrucât diferite elemente ale Liturghiei de astăzi sunt deja per se în armonie cu temele Evangheliei: cf. prima lectură, psalmul responsorial, rugăciunea după Împărtășanie și mai ales colecta alternativă din anul A.

“Veniți la mine, toți cei osteniți și împovărați… Luați jugul meu asupra voastră…”.

La primă vedere, cuvintele lui Cristos par contradictorii: pe de o parte îl invită pe cel care se simte “obosit și împovărat” să caute odihnă și ușurare în el; iar pe de altă parte îndeamnă să ia asupra sa “jugul” lui…

În perioada tractoarelor și computerelor, imaginea “jugului” nu este chiar așa de familiară nici chiar pentru cel care trăiește la țară. Totuși nu este greu să-i intuim semnificația. Ba chiar ne vin în minte anumite fraze gata confecționate, cum ar fi atunci când se vorbește despre “jugul sclaviei”, sau ceva similar. Oricum, este vorba despre o imagine care trezește în noi o reacție instinctiv negativă, întrucât face aluzie la ideea unei poveri sau a unei privări de libertate.

“Libertatea” este unul din marile cuvinte-simbol ale timpului nostru.

Toți ne invită să “ne eliberăm” de tabuuri și prejudecăți, de sclavie și condiționări, de poveri și lanțuri de orice fel; toți ne dau sfaturi, ne fac propuneri, ne oferă produse pentru “a ne simți liberi” (…și fericiți!).

În schimb Isus pare că ne invită la un fel de sclavie voluntară în raport cu el; într-un anumit fel ca și cum ar voi să pună pe spatele nostru o povoară în plus pe care să o purtăm pe drumul vieții, peste toate pe care le avem deja, într-un mod sau altul: preocupări și probleme de sănătate, familiare, de muncă etc.

După câte se pare, în lumea modernă, viața devine pe zi ce trece tot mai complicată. În ciuda tuturor “cuceririlor noastre de libertate”, poate că niciodată ca astăzi nu a existat în realitate atâta lume obosită și trudită.

Desigur că odinioară viața era mai dură și mai obositoare ca astăzi (cel puțin pentru marea majoritate a lumii). Dar era o trudă care provenea “din afară”, o trudă suportabilă. Astăzi există multă lume care se simte obosită și apăsată “dinăuntru”… Chiar dacă în extern avem multe lucruri și ne bucurăm de multe “libertăți” pe care generațiile trecute nu le aveau.

De aceea nouă, chiar nouă oamenilor de astăzi, Isus ne adresează cuvintele sale de invitație: “Veniți la mine… și eu vă voi reface puterile”.

Această “refacere”, “ușurare” corespunde la ceea ce în alte pagini ale Bibliei este numită “pace”. Este seninătatea liniștită care se naște dintr-o încredere de fond în fața vieții și vicisitudinilor sale (aici înțelegându-se și moartea).

O încredere bazată tocmai pe Isus Cristos: cel care ne-a învățat să privim la Dumnezeu așa cum privește un copil la tatăl său care-l ține de mână. Nu un Dumnezeu care produce frică, dar un Dumnezeu care se face “mic” pentru a nu ne înspăimânta. Un Dumnezeu care într-adevăr este “de partea noastră” într-atât, încât ia asupra lui însuși povoara noastră, în persoana Fiului: Isus din Nazaret, un om fără bani și putere, care a trăit vreo treizecișitrei de ani, și a murit pe cruce… Dar care de fapt a împărțit istoria în două: ca un punct de referire pe care nimeni nu-l mai poate ignora.

“Învățați de la mine, căci sunt blând și smerit cu inima…”.

Isus nu este persoana care să pună poverile pe spatele altora. În realitate, a lua asupra sa “jugul său”, înseamnă eliberarea de ceea ce este mai apăsător în noi înșine, eliberarea de temerile, orgoliul și vanitățile noastre stresante… Să ne dea Domnul harul de a-l înțelege și experimenta!

Ritul latin