Start > Ritul latin > Duminica a XIII-a de peste an

Duminica a XIII-a de peste an

9 May 2008
916 afișări

Autor: pr. Anton Iștoc
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XIII-a de peste an (Anul A)

În duminicile “obișnuite” (de peste an), fără tematici speciale dinainte definite cum este în cazul “sărbătorilor”, lecturile biblice constituie totdeauna într-un oarecare mod, o surpriză. Și este bine că-i așa: pentru că nu noi suntem aceia care să programăm sistematic cuvântul lui Dumnezeu, pentru că nu noi suntem aceia care să-i impunem Domnului ce trebuie vorbit într-o zi sau în alta… Mai bine să devenim disponibili să ascultăm și discursuri neașteptate. Chiar dacă sunt puțin șocante: așa cum este în cazul evangheliei de astăzi.

Din ansamblul lecturilor de astăzi ies în evidență trei teme principale: necesitatea unei alegeri de fond, fără compromisuri, pentru a fi ucenicii lui Isus (cf. Evanghelia); primirea și ospitalitatea în numele lui Dumnezeu și al lui Cristos (cf. prima lectură și Evanghelia); botezul ca participare la misterul morții și învierii lui Cristos (cf. lectura a doua). În raport cu împrejurările preoții pot alege aspectele pe care vor considera că sunt necesare să le sublinieze pe baza situațiilor, problemelor și exigențelor fiecărei comunități. În cazul nostru vom urmări ca principal punct de referință prima pistă.

Este inutil s-o ascundem: cuvintele pe care le-am auzit la începutul Evangheliei de astăzi ne lasă un pic perplecși… Chiar dacă sunt cuvintele lui Isus.

Numai că de fapt, nu le luăm în serios; ne mulțumim doar să le “auzim” fără ca să le “ascultăm” cu adevărat. Sau refuzăm să ne gândim că ne-ar privi personal.

Să nu încercăm să îndulcim aceste cuvinte. Să nu încercăm să diminuăm încărcătura lor explozivă, să le facem inofensive, spunând că le-am mai auzit, că sunt modalități de exprimare paradoxale, fraze de efect care nu trebuiesc luate “ad litteram”, etc. etc.

Să nu încercăm “să ne apărăm” de Evanghelie cataloghizând-o în planul literaturii. Isus vorbește într-un mod foarte serios. Și vrea să spună tocmai ceea ce spune. Și aceste cuvinte pronunțate de el sunt chiar pentru noi, oricât ar părea ele de exagerate și absurde.

Noi toți cei de față (poate cu unele excepții…) ne-am trezit deodată că suntem creștini fără să facem ceva efort pentru a deveni creștini: suntem “creștini încă de la naștere”. Dar cuvintele lui Isus ne amintesc – și avem nevoie de aceasta – că a fi creștin cu adevărat nu înseamnă numai un nume, o formalitate anagrafică. Și nu este nici numai o chestiune de practică religioasă.

A fi creștin, înseamnă a crede în Cristos.

Și a crede în Cristos, înseamnă a recunoaște în el unica valoare absolută pentru existența noastră. Fără concurențe și compromisuri posibile. Chiar și sentimentele, afecțiunile cele mai dragi și obligatorii, în comparație cu Cristos trec pe planul secund.

Credința în Cristos nu poate rămâne “un aspect” printre multe altele ale vieții noastre; ea trebuie să orienteze și să caracterizeze întreg modul nostru de a gândi, vorbi și acționa.

Probabil că tuturor dintre noi le este teamă să “ne pierdem viața”, dacă este să dăm dreptate învățăturii Evangheliei. Toți suntem foarte preocupați “să ne găsim viața” – adică să ne realizăm pe noi înșine, să ne bucurăm de această existență cât mai mult posibil – prin căutarea bunăstării, liniștei, bogățiilor, plăcerii…

Trebuie s-o recunoaștem cu sinceritate: toți suntem într-un fel “oameni de puțină credință”. Ne lipsește curajul de a ne încredința profund și în totalitate în cuvântul lui Isus. Și practic, de mai multe ori acordăm de fapt prioritate altor cuvinte, sau altor lucruri în raport cu Cristos și învățăturile sale.

Realist (și fără a face un examen de conștiință al altora…) am putea reciti și reasculta cuvintele lui Isus, cam în felul următor:

- Cine-și iubește banii mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine…

- Cine-și iubește cariera mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine…

- Cine-și caută interesul său mai mult decât dreptatea, onestitatea, adevărul, nu este vrednic de mine…

Și așa mai departe. Și cred că din acest punct de vedere toți avem nevoie de convertire, pentru a găsi într-adevăr în Cristos Isus pacea și bucuria noastră.

Ritul latin