Start > Ritul latin > Duminica a VI-a a Paºtelui (A)

Duminica a VI-a a Paºtelui (A)

18 April 2008
882 afiºãri

Autor: pr. ªerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creºtinã
Duminica a VI-a dupã Paºte (Anul A)

Isus le-a spus ucenicilor sãi: “Dacã mã iubiþi, pãziþi poruncile mele. ªi Eu îl voi ruga pe Tatãl, ºi alt Apãrãtor vã va da, ca sã fie cu voi în veci: Duhul Adevãrului, pe care lumea nu poate sã-l primeascã pentru cã nu-l vede, nici nu-l cunoaºte. Voi îl cunoaºteþi, pentru cã la voi rãmâne ºi în voi va fi. Nu vã voi lãsa orfani: vin la voi. Încã puþin ºi lumea nu mã va mai vedea, dar voi mã veþi vedea, pentru cã Eu trãiesc ºi voi veþi trãi…” (In 14,15-21)

Tot în cadrul discursurilor adresate ucenicilor sãi, discursuri menite sã îi consoleze ºi sã îi încurajeze, Isus le vorbeºte despre un dar cu totul special, este vorba de darul Duhului Sfânt. Acest dar este esenþialmente pascal ºi este numit cu un titlu (paraclet) care evocã deja rolul sãu: apãrãtor ºi mângâietor. Mai precis, acest Paraclet, consolatorul care învaþã pe fiecare în adâncul inimii, apãrãtorul ºi mai ales cel care actualizeazã mântuirea înfãptuitã de Isus Cristos prin intermediul predicãrii Evangheliei ºi prin celebrarea sacramentelor, este numit ºi Duh al Adevãrului (14,17). El este numit astfel deoarece este singurul care poate sã îi înveþe pe ucenici cine este cu adevãrat Isus. Tot El este cel care poate sã îi facã pe ucenici sã trãiascã într-o adevãratã comuniune cu Fiul ºi cu Tatãl: Duhul lui Isus, înviat, cel pe care Isus l-a dat ucenicilor pentru a-i conduce la întregul adevãr (sau la întreaga mântuire). Astfel, ucenicii vor fi capabili sã înþeleagã corect persoana ºi mesajul lui Isus, ºi vor actualiza mântuirea lui în viaþa lor de fiecare zi.

Toate aceste lucruri vor fi posibile dacã va exista un prealabil din parte ucenicilor: dacã îl vor iubi pe Isus ºi dacã îi vor pãzi poruncile.

Filip, coborând într-o cetate din Samaria, îl vestea lor pe Cristos ºi mulþimile luau aminte într-un cuget la cele spuse de Filip, auzind de semnele pe care le sãvârºea sau vãzându-le… ªi a fost bucurie mare în cetatea aceea. Auzind apostolii din Ierusalim cã Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru ºi Ioan, care, mergând acolo s-au rugat pentru ei ca sã primeascã pe Duhul Sfânt.

În episodul relatat de prima lecturã a acestei duminici regãsim o concretizare a convingerii dobândite de apostoli cu privire la rolul Duhului Sfânt în viaþa Bisericii. Astfel, diaconul Filip, în virtutea acestui Duh îl vesteºte pe Cristos mulþimilor din Samaria ºi tot în virtutea acestui Duh el sãvârºeºte acele semne ºi minuni care îi salveazã/mântuieºte chiar ºi pe ne-evrei. Mai mult, invocarea Duhului Sfânt de cãtre Petru ºi Ioan asupra acestor noi credincioºi avea menirea de a-L sãlãºlui în viaþa lor astfel încât ºi ei sã aibã parte de consolarea, de cãlãuzirea, de actualizare mântuirii lui Isus Cristos, pe care doar Duhul Adevãrului le poate înfãptui.

Ritul latin