- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a VI-a a Paștelui (A)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On April 18, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Isus le-a spus ucenicilor săi: “Dacă mă iubiți, păziți poruncile mele. Și Eu îl voi ruga pe Tatăl, și alt Apărător vă va da, ca să fie cu voi în veci: Duhul Adevărului, pe care lumea nu poate să-l primească pentru că nu-l vede, nici nu-l cunoaște. Voi îl cunoașteți, pentru că la voi rămâne și în voi va fi. Nu vă voi lăsa orfani: vin la voi. Încă puțin și lumea nu mă va mai vedea, dar voi mă veți vedea, pentru că Eu trăiesc și voi veți trăi…” (In 14,15-21)

Tot în cadrul discursurilor adresate ucenicilor săi, discursuri menite să îi consoleze și să îi încurajeze, Isus le vorbește despre un dar cu totul special, este vorba de darul Duhului Sfânt. Acest dar este esențialmente pascal și este numit cu un titlu (paraclet) care evocă deja rolul său: apărător și mângâietor. Mai precis, acest Paraclet, consolatorul care învață pe fiecare în adâncul inimii, apărătorul și mai ales cel care actualizează mântuirea înfăptuită de Isus Cristos prin intermediul predicării Evangheliei și prin celebrarea sacramentelor, este numit și Duh al Adevărului (14,17). El este numit astfel deoarece este singurul care poate să îi învețe pe ucenici cine este cu adevărat Isus. Tot El este cel care poate să îi facă pe ucenici să trăiască într-o adevărată comuniune cu Fiul și cu Tatăl: Duhul lui Isus, înviat, cel pe care Isus l-a dat ucenicilor pentru a-i conduce la întregul adevăr (sau la întreaga mântuire). Astfel, ucenicii vor fi capabili să înțeleagă corect persoana și mesajul lui Isus, și vor actualiza mântuirea lui în viața lor de fiecare zi.

Toate aceste lucruri vor fi posibile dacă va exista un prealabil din parte ucenicilor: dacă îl vor iubi pe Isus și dacă îi vor păzi poruncile.

Filip, coborând într-o cetate din Samaria, îl vestea lor pe Cristos și mulțimile luau aminte într-un cuget la cele spuse de Filip, auzind de semnele pe care le săvârșea sau văzându-le… Și a fost bucurie mare în cetatea aceea. Auzind apostolii din Ierusalim că Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru și Ioan, care, mergând acolo s-au rugat pentru ei ca să primească pe Duhul Sfânt.

În episodul relatat de prima lectură a acestei duminici regăsim o concretizare a convingerii dobândite de apostoli cu privire la rolul Duhului Sfânt în viața Bisericii. Astfel, diaconul Filip, în virtutea acestui Duh îl vestește pe Cristos mulțimilor din Samaria și tot în virtutea acestui Duh el săvârșește acele semne și minuni care îi salvează/mântuiește chiar și pe ne-evrei. Mai mult, invocarea Duhului Sfânt de către Petru și Ioan asupra acestor noi credincioși avea menirea de a-L sălășlui în viața lor astfel încât și ei să aibă parte de consolarea, de călăuzirea, de actualizare mântuirii lui Isus Cristos, pe care doar Duhul Adevărului le poate înfăptui.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1247/