Start > Ritul latin > La ce se gândeºte Dumnezeu?

La ce se gândeºte Dumnezeu?

11 April 2008
1,751 afiºãri

Autor: pr. Emanuel Bejenaru
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a IV-a dupã Paºte (Anul A)

Sã începem cu o întrebare: Ce te preocupã? Sau,unde îþi rãtãceºte mintea atunci când nu faci nimic? La ce visezi cu ochii deschiºi?

Poþi spune multe despre cineva dacã ºtii la ce se gândeºte când stã degeaba. Unii l-au definit pe om ca fiind ceea ce gândeºte în inima lui: josnic, dacã se preocupã de cele josnice ºi divin atunci cand cugetarea sa nu e desprinsã de cele cereºti.

Un întreprinzãtor viseazã tot timpul la afacerea pe care vrea s-o porneascã. Un antrenor îºi imagineazã tot timpul scheme de joc prin care sã-ºi anihileze adversarul. O proaspãtã mãmicã îºi face griji tot timpul pentru copilul sãu. Urmeazã întrebarea: La ce se gândeºte Dumnezeu toatã ziua? Fiind omniscient, sigur cã Dumnezeu poate sã se gândeascã în acelaºi timp la toate lucrurile, dar dincolo de aceastã certitudine, ce anume îl preocupã? Pe unde îi cutreierã gândurile?

Putem ºti acest lucru datoritã lui Isus. El este Cuvântul întrupat, coborât pe pãmânt pentru a face cuncoscutã voinþa Tatãlui. ªi Isus a insistat asupra faptului cã Dumnezeu se gândeºte constant la oamenii pe care îi iubeºte atât de mult. Gândurile sale se îndreptã spre om la fel cum gândurile unui pãstor revin oii pierdute. Chiar dacã omul nu-ºi aminteºte, pentru el ºi-a dat viaþa Pãstorul suprem. Deºi nu crede, pentru el se preocupã. Deºi nu se considerã important, nu existã altul ca el în ochii lui. Deºi nu îºi dã seama, Pãstorul este cu el. Deºi nu îl acceptã, el l-a iertat. Pentru cã îl vede altfel, neþinând cont de logica mercantilã a omniprezentului „do ut des”. ªi, ne spune Nicu Steinhardt: „e gata oricând sã ne ierte, sã ne cadã pe grumaz, sã dea uitãrii rãtãcirile, neroziile ºi înstrãinãrile noastre, sã se bucure de întoarcerea pãcãtosului cu o bucurie nu mai puþin simplã, sincerã, naivã decât a pãstorului care-ºi aflã oaia pierdutã ori a femeii care-ºi gãseºte drahma rãzleþitã în casã. Aceasta ne dã curaj ºi nãdejde deoarece constatãm cã Domnul nostru nu-i un socotitor nemilos, un contabil straºnic, un spirit dur ºi mãrunt, un aprig þinãtor de minte al rãului. Întocmai ca Tatãl din parabola risipitorului, e la orice orã din zi ºi din noapte dispus sã ne primeascã, sã ierte, sã uite ºi prin urmare sã se bucure ºi sã se veseleascã. Amãnuntul e deosebit de important: nu numai cã iartã, dar fapta aceasta bunã pe care o sãvârºeºte fãrã a sta mult pe gânduri îi este prilej de bucurie ºi lui. Domnul se bucurã nu numai pentru cã a fost gãsit cel pierdut ºi a înviat cel mort ºi nu doar pentru beneficiarul actului sãu de clemenþã. Se bucurã ºi de bucuria pricinuitã, se veseleºte odatã cu omul cãit, ba poate ºi mai mult decât acesta ºi gãseºte cã-i nimerit sã serbeze fãrã de zgârcenie ºi de falsã pudoare blagoslovitul eveniment. Dupã orice convertire Isus stã la masã cu metanoizatul (cu Zaheu, cu Levi-Matei), se bucurã o datã cu gârbova lecuitã, cineazã cu soacra lui Petru, cea scãpatã de friguri, nu ºovãie sã junghie viþelul îngrãºat ºi sã se veseleascã, jucând ºi cântând, la înapoierea acasã a celui dupã care inima pãrinteascã jinduia. Nu ni se cere altceva decât sã ne întoarcem la el: fãrã teamã, fãrã îndoialã, cu nãdejde ºi încredere; cina e gata, uºile-s deschise, viþelul e mult ºi gras, totu-i frumos orânduit. Sã avem numai hainã de nuntã, altfel spus: cãinþã ºi credinþã. Atâta doar sã avem! Cu o singurã vorbã-aidoma buretelui care curãþã tabla neagrã ori gumei care ºterge scrisul de pe hârtie-Cristos desfiinþeazã întregul nostru trecut, oricât ar fi de întunecat ºi de murdar.”

Un preot nord-american ce fãcea parte din Arhidieceza de New York se ruga într-una din parohiile de la Roma când ,la intrare, s-a întâlnit cu un cerºetor. Dupã ce l-a analizat un moment, ºi-a dat seama cã îl cunoºtea pe acel om. Era un coleg al sãu de seminar care fusese hirotonit în aceeaºi zi cu el ºi care acum cerºea pe strãzi. Dupã ce s-a prezentat ºi s-au salutat, preotul a ascultat de pe buzele cerºetorului cum acesta îºi pierduse credinþa ºi vocaþia ºi a rãmas profund miºcat. A doua zi, preotul sosit de la New York avea posibilitatea sã asiste la Liturghia privatã prezidatã de Papa, pe care îl putea saluta, aºa cum se obiºnuieºte, la sfârºitul celebrãrii. Venidu-i rândul, acesta a simþit impulsul sã îngenuncheze în faºa Sfântului Pãrinte ºi sã-i cearã sã se roage pentru vechiul sãu coleg de seminar, descriindu-i Papei,pe scurt, situaþia. A doua zi, a primit o invitaþie de la Vatican pentru a lua cina cu Pontiful, solicitându-i-se sã ia cu el ºi pe cerºetorul de la parohie. Preotul s-a întors la parohie ºi a vorbitcu prietenul sãu despre dorinþa Papei. O datã convins, l-a dus în camera unde stãtea el ºi i-a oferit haine ºi mâncare.

Dupã cinã, pontiful i-a cerut preotului sã îi lase singuri ºi l-a rugat pe cerºetor sã îl spovedeascã. Impresionat, bãrbatul i-a zis cã nu mai era preot, însã Papa i-a rãspuns: „O datã ce ai fost hirotonit preot rãmâi preot, pentru totdeauna!” „Însã nu mai am atribuþiile unui preot”, a insistat cerºetorul, care a primit urmãtorul rãspuns: „Eu sunt Episcopul Romei ºi pot avea grijã de asta!” Bãrbatul a ascultat spovada Papei ºi i-a cerut ca ºi el, la rândul sãu, sã îi asculte confesiunea, dupã care a plâns cu amãrãciune. La sfârºit Ioan Paul al II-lea l-a întrebat la ce parohie cerºise ºi l-a fãcut asistent al parohului de acolo, responsabil de cerºetorii din acea zonã.

O datã ce am fost botezaþi rãmânem botezaþi pentru totdeauna, chiar dacã urcãm la cer anapoda, împleticindu-ne la fiecare secundã, cu aripile pleoºtite, ca o pasãre beatã. Pãstorul cel bun se va gândi întotdeauna la noi, deoarece pentru el nimeni nu e irecuperabil, nimeni nu e prea departe nimeni, nimeni nu e prea nenorocit. Nu existã spini care sã-l împiedice sã ajungã la noi. De fiecare datã când pierdem sensul cuvântului casã, când nu mai vedem steaua polarã, când pierdem cãrarea spre inima noastrã, când nu mai ºtim cum ne cheamã ºi mulþi nu vor sã mai cunoascã, noi suntem oile rãtãcite pe care le cautã cel plin de iubire…

Ritul latin