- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

La ce se gândește Dumnezeu?

Posted By pr. Emanuel Bejenaru On April 11, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Să începem cu o întrebare: Ce te preocupă? Sau,unde îți rătăcește mintea atunci când nu faci nimic? La ce visezi cu ochii deschiși?

Poți spune multe despre cineva dacă știi la ce se gândește când stă degeaba. Unii l-au definit pe om ca fiind ceea ce gândește în inima lui: josnic, dacă se preocupă de cele josnice și divin atunci cand cugetarea sa nu e desprinsă de cele cerești.

Un întreprinzător visează tot timpul la afacerea pe care vrea s-o pornească. Un antrenor își imaginează tot timpul scheme de joc prin care să-și anihileze adversarul. O proaspătă mămică își face griji tot timpul pentru copilul său. Urmează întrebarea: La ce se gândește Dumnezeu toată ziua? Fiind omniscient, sigur că Dumnezeu poate să se gândească în același timp la toate lucrurile, dar dincolo de această certitudine, ce anume îl preocupă? Pe unde îi cutreieră gândurile?

Putem ști acest lucru datorită lui Isus. El este Cuvântul întrupat, coborât pe pământ pentru a face cuncoscută voința Tatălui. Și Isus a insistat asupra faptului că Dumnezeu se gândește constant la oamenii pe care îi iubește atât de mult. Gândurile sale se îndreptă spre om la fel cum gândurile unui păstor revin oii pierdute. Chiar dacă omul nu-și amintește, pentru el și-a dat viața Păstorul suprem. Deși nu crede, pentru el se preocupă. Deși nu se consideră important, nu există altul ca el în ochii lui. Deși nu își dă seama, Păstorul este cu el. Deși nu îl acceptă, el l-a iertat. Pentru că îl vede altfel, neținând cont de logica mercantilă a omniprezentului „do ut des”. Și, ne spune Nicu Steinhardt: „e gata oricând să ne ierte, să ne cadă pe grumaz, să dea uitării rătăcirile, neroziile și înstrăinările noastre, să se bucure de întoarcerea păcătosului cu o bucurie nu mai puțin simplă, sinceră, naivă decât a păstorului care-și află oaia pierdută ori a femeii care-și găsește drahma răzlețită în casă. Aceasta ne dă curaj și nădejde deoarece constatăm că Domnul nostru nu-i un socotitor nemilos, un contabil strașnic, un spirit dur și mărunt, un aprig ținător de minte al răului. Întocmai ca Tatăl din parabola risipitorului, e la orice oră din zi și din noapte dispus să ne primească, să ierte, să uite și prin urmare să se bucure și să se veselească. Amănuntul e deosebit de important: nu numai că iartă, dar fapta aceasta bună pe care o săvârșește fără a sta mult pe gânduri îi este prilej de bucurie și lui. Domnul se bucură nu numai pentru că a fost găsit cel pierdut și a înviat cel mort și nu doar pentru beneficiarul actului său de clemență. Se bucură și de bucuria pricinuită, se veselește odată cu omul căit, ba poate și mai mult decât acesta și găsește că-i nimerit să serbeze fără de zgârcenie și de falsă pudoare blagoslovitul eveniment. După orice convertire Isus stă la masă cu metanoizatul (cu Zaheu, cu Levi-Matei), se bucură o dată cu gârbova lecuită, cinează cu soacra lui Petru, cea scăpată de friguri, nu șovăie să junghie vițelul îngrășat și să se veselească, jucând și cântând, la înapoierea acasă a celui după care inima părintească jinduia. Nu ni se cere altceva decât să ne întoarcem la el: fără teamă, fără îndoială, cu nădejde și încredere; cina e gata, ușile-s deschise, vițelul e mult și gras, totu-i frumos orânduit. Să avem numai haină de nuntă, altfel spus: căință și credință. Atâta doar să avem! Cu o singură vorbă-aidoma buretelui care curăță tabla neagră ori gumei care șterge scrisul de pe hârtie-Cristos desființează întregul nostru trecut, oricât ar fi de întunecat și de murdar.”

Un preot nord-american ce făcea parte din Arhidieceza de New York se ruga într-una din parohiile de la Roma când ,la intrare, s-a întâlnit cu un cerșetor. După ce l-a analizat un moment, și-a dat seama că îl cunoștea pe acel om. Era un coleg al său de seminar care fusese hirotonit în aceeași zi cu el și care acum cerșea pe străzi. După ce s-a prezentat și s-au salutat, preotul a ascultat de pe buzele cerșetorului cum acesta își pierduse credința și vocația și a rămas profund mișcat. A doua zi, preotul sosit de la New York avea posibilitatea să asiste la Liturghia privată prezidată de Papa, pe care îl putea saluta, așa cum se obișnuiește, la sfârșitul celebrării. Venidu-i rândul, acesta a simțit impulsul să îngenuncheze în fașa Sfântului Părinte și să-i ceară să se roage pentru vechiul său coleg de seminar, descriindu-i Papei,pe scurt, situația. A doua zi, a primit o invitație de la Vatican pentru a lua cina cu Pontiful, solicitându-i-se să ia cu el și pe cerșetorul de la parohie. Preotul s-a întors la parohie și a vorbitcu prietenul său despre dorința Papei. O dată convins, l-a dus în camera unde stătea el și i-a oferit haine și mâncare.

După cină, pontiful i-a cerut preotului să îi lase singuri și l-a rugat pe cerșetor să îl spovedească. Impresionat, bărbatul i-a zis că nu mai era preot, însă Papa i-a răspuns: „O dată ce ai fost hirotonit preot rămâi preot, pentru totdeauna!” „Însă nu mai am atribuțiile unui preot”, a insistat cerșetorul, care a primit următorul răspuns: „Eu sunt Episcopul Romei și pot avea grijă de asta!” Bărbatul a ascultat spovada Papei și i-a cerut ca și el, la rândul său, să îi asculte confesiunea, după care a plâns cu amărăciune. La sfârșit Ioan Paul al II-lea l-a întrebat la ce parohie cerșise și l-a făcut asistent al parohului de acolo, responsabil de cerșetorii din acea zonă.

O dată ce am fost botezați rămânem botezați pentru totdeauna, chiar dacă urcăm la cer anapoda, împleticindu-ne la fiecare secundă, cu aripile pleoștite, ca o pasăre beată. Păstorul cel bun se va gândi întotdeauna la noi, deoarece pentru el nimeni nu e irecuperabil, nimeni nu e prea departe nimeni, nimeni nu e prea nenorocit. Nu există spini care să-l împiedice să ajungă la noi. De fiecare dată când pierdem sensul cuvântului casă, când nu mai vedem steaua polară, când pierdem cărarea spre inima noastră, când nu mai știm cum ne cheamă și mulți nu vor să mai cunoască, noi suntem oile rătăcite pe care le caută cel plin de iubire…


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1242/