Start > Ritul latin > Ridicați-vă, nu vă temeți!

Ridicați-vă, nu vă temeți!

15 February 2008
1,994 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a II-a din Post (Anul A)

Există o povestire misterioasă în Cartea a doua a Regilor care ne poate ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat la Schimbarea la Față. Israel este în război cu regele Siriei, și Elisei omul lui Dumnezeu își folosește puterile profetice pentru a le dezvălui israelienilor planurile strategice ale armatei acestuia. La început regele Siriei crede că unul dintre ofițerii lui este spion, dar când află adevărul trimite trupe ca să îl prindă pe Elisei, care se afla în Dotan. Oștirea merge acolo la adăpostul nopții și împresoară cetatea. Dimineața slujitorul lui Elisei este primul care descoperă că sunt înconjurați și se teme pentru stăpânul său. El fuge la Elisei și îi spune: “Vai, stăpânul meu! Ce să facem?” Profetul răspunde: “Nu te teme, pentru că cei ce sunt cu noi sunt mai numeroși decât cei ce sunt cu ei”. Dar cine ar crede așa ceva când munții din jur sunt acoperiți de trupe inamice care înaintează? Așadar Elisei se roagă: “Doamne, deschide-i ochii ca să vadă!” Atunci Domnul a deschis ochii slujitorului, “și acesta a văzut că tot muntele era plin de cai și de care de foc împrejurul lui Elisei” (2Regi 6,8-23). De această viziune avea nevoie discipolul lui Elisei pentru a se simți întărit. La finalul povestirii, nu numai că profetul lui Dumnezeu a scăpat, ci și armata invadatoare a fost total umilită.

Această povestire ne poate ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat la Schimbarea la Față, deoarece în această etapă a slujirii Sale publice Isus semăna foarte mult cu Elisei, înconjurat din toate părțile de dușmanii Săi. Discipolii Săi, Petru în mod special, se simțeau foarte mult asemenea slujitorului lui Elisei, temători și neliniștiți pentru siguranța Învățătorului lor. Să ne amintim că, chiar înainte de Schimbarea la Față, Isus i-a întrebat pe discipolii Săi cine cred oamenii și ei înșiși că este El. Când Petru a răspuns corect că este Cristosul, Isus l-a felicitat și apoi a continuat avertizându-i și pregătindu-i pentru iminenta Sa suferință, moarte și înviere. Dar Petru era atât de nepregătit pentru aceasta încât a protestat vizibil. L-a luat pe Isus deoparte și a început să îl mustre: “Să te ferească Dumnezeu, Doamne! Asta nu ți se va întâmpla niciodată!” Isus l-a corectat tăios, spunându-i că privește lucrurile dintr-un punct de vedere pur uman (Matei 16,13-23). Asemenea slujitorului lui Elisei, Petru avea nevoie de o viziune din punctul de vedere al lui Dumnezeu, pentru a înțelege că, în ciuda condamnării la moarte care atârna deasupra capului lui Isus, Dumnezeu era în continuare cu El, Dumnezeu avea în continuare evenimentele sub control, Dumnezeu va avea grijă ca în final El să triumfe asupra dușmanilor Săi așa cum a făcut-o Elisei. Petru și confrații lui discipoli aveau nevoie ca Dumnezeu să le deschidă ochii și să îi lase să întrezărească prezența permanentă a lui Dumnezeu alături de Învățătorul lor Isus. Schimbarea la Față este această experiență.

Un misionar aflat într-o călătorie de studiu în Țara Sfântă vizita Jaffa (Joppa), unde locuia Petru când l-a botezat pe Cornelius (Faptele Apostolilor 10). Frumusețea extraordinară a acestui mic orășel de la malul mării l-a inspirat să facă următoarea glumă: La Schimbarea la Față, Petru s-a oferit să construiască trei colibe, una pentru Isus, una pentru Moise și una pentru Ilie. Isus i-a spus: “Și tu, Petru?” Iar Petru i-a răspuns: “Nu-ți fă griji pentru mine, Doamne, am un loc mai bun în Jaffa”. Avem tendința de a ne gândi că atunci când Petru a spus: “Doamne, e bine că suntem aici!” se gândea la frumusețea locului. Dar Petru s-a gândit poate nu la frumusețea vârfului muntelui, ci la siguranța Învățătorului lui. Era îngrijorat pentru siguranța Lui așa cum a fost îngrijorat slujitorul lui Elisei. Dar când s-au deschis ochii lui la Schimbarea la Față și l-a văzut pe Învățător scăldat în slava prezenței divine, teama lui s-a evaporat. Și Isus s-a întors spre el (spre ei) și a spus: “Ridicați-vă, nu vă temeți!”

De fiecare dată când ne adunăm pentru Euharistie experimentăm un moment de Schimbare la Față, în care Domnul nostru se schimbă înaintea ochilor noștri în forma pâinii și a vinului. Fie ca reconfirmarea prezenței iubitoare a lui Dumnezeu cu noi în Împărtășanie să îndepărteze din inimile noastre teama și îndoiala și să ne întărească să ne ridicăm și să înfruntăm cu curaj provocările și încercările, suferințele și, da, moartea, prin care va trebui să trecem înainte de a putea participa la slava divină.

Ritul latin