Start > Ritul latin > Suntem o familie

Suntem o familie

27 December 2007
1,569 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica I-a după Crăciun - Sfânta Familie (Anul C)

predică pe marginea lecturii a doua

O profesoară le explica copiilor de la ora de religie cât de importantă este familia și faptul că ea nu poate fi cumpărată cu bani. “Banii nu pot cumpăra râsete și nici iubire”, le-a spus ea. Pentru a ilustra ideea, a continuat: “Ce ați face dacă v-aș oferi o mie de dolari să nu vă mai iubiți mama și tatăl?” Întreaga clasă a căzut în tăcere. În cele din urmă s-a auzit o voce firavă: “Cât de mult mi-ați da să nu mai îmi iubesc sora mai mare?” Evident este mai ușor să iubești vertical, decât să iubești orizontal. Iubirea dintre părinți și copii sau dintre bunici și nepoți e mai ușoară decât iubirea dintre frați. În această sărbătoare a Sfintei Familii, a doua lectură de amintește despre nevoia de a ne iubi unii pe alții pentru că suntem cu toții copii în aceeași familie a lui Dumnezeu.

Când vorbim de Sfânta Familie (cu litere mari), mintea noastră merge la familia lui Isus, Maria și Iosif. Dar mai există și o altă sfântă familie (cu litere mici), familia largă a lui Dumnezeu, familia formată din toți cei care îi spui lui Dumnezeu Tată, familia copiilor lui Dumnezeu. Lectura începe amintindu-ne de marele mister al iubirii lui Dumnezeu care ne-a transformat în copii ai lui Dumnezeu. “Vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu. Și suntem” (1Ioan 3,1). Chiar dacă la Ioan detaliile transformării noastre finale din Ziua de Apoi nu sunt clare, două lucruri înțelegem totuși: (a) suntem acum copii ai lui Dumnezeu; (b) în Ziua de Apoi vom deveni asemenea lui Dumnezeu. “Iubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu, dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că atunci când se va arăta, vom fi asemenea Lui pentru că îl vom vedea așa cum este” (1Ioan 3,2). Ioan ne spune clar că suntem copiii lui Dumnezeu și de aceea suntem împreună o familie. El nu spune că putem fi sau că vom fi o familie în viitor. Nu. El spune că suntem o familie acum. Când celebrăm sărbătoarea Sfintei Familii ne celebrăm pe noi înșine ca și copii ai lui Dumnezeu, pentru că și noi suntem o sfântă familie.

După ce a lămurit ceea ce suntem deja, Ioan subliniază modul în care trebuie să ne comportăm în lumina la cine suntem. A fi copil al lui Dumnezeu presupune două responsabilități. “Aceasta este porunca Lui: să credem în numele Fiului Său Isus Cristos și să ne iubim unii pe alții după cum ne-a porunci” (1Ioan 3,23). Putem descrie astfel dubla responsabilitate: credință și iubirea aproapelui, sau iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Ca și credincioși noi suntem copiii lui Dumnezeu. Suntem o familie. Dar avem posibilitatea să optăm pentru a fi membri adevărați sau membri falși ai familiei lui Dumnezeu. Adevărații copii ai lui Dumnezeu sunt cei care caută să trăiască în baza dublei porunci de iubire a lui Dumnezeu și a semenilor. Aici vedem din nou cele două dimensiuni: verticală și orizontală.

Dimensiunea verticală, după cum spuneam, pare a fi cea mai ușoară. Este chiar simplu să îți proclami credința în Dumnezeu și să ți-o afișezi prin imnuri și rugăciuni pioase. Testul autenticității credinței vine însă odată cu dimensiunea orizontală: cum stăm când e vorba de iubirea semenilor? Ioan subliniază acest principiu mai clar în capitolul 4 unde spune: “Dacă cineva spune: ‘Îi iubesc pe Dumnezeu’ și îl urăște pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu îl iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să îi iubească pe Dumnezeu pe care nu îl vede” (1Ioan 4,20).

În această sărbătoare a Sfintei Familii, Biserica ne invită, prin prima epistolă a lui Ioan, să punem în practică ceea ce suntem deja. Suntem o familie așa că haideți să trăim ca o familie. Să începem transformând familiile noastre naturale în case mai iubitoare. Pentru a măsura cât de mult contribuim la a face familia noastră o casă iubitoare să ne întrebăm când de multă Afecțiune, Atenție și Apreciere (cei 3 A) le acordăm fiecăruia dintre membrii familiei. După casă, Biserica trebuie să devină o familie – o familie extinsă – unde să dăm și să primim iubire. Faceți-vă timp să priviți în stânga și în dreapta Dvs și priviți bărbatul, femeia, tânărul sau copilul cu mai multă afecțiune, atenție și apreciere. Desigur, semeni se găsesc și dincolo de casă și biserică, dar să începem prin a fi mai iubitori acasă și în parohie, ca pregătire pentru a trăi cu toții ca membri ai familiei lui Dumnezeu.

Ritul latin