Start > Ritul latin > Domnul regilor pământului

Domnul regilor pământului

24 November 2006
1,900 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXXIV-a de peste an - Cristos, Regele Universului (Anul B)

(predică pe marginea lecturii a doua)

A doua lectură de astăzi, din Apocalips, atinge două lucruri importante. Mai întâi este ideea de Cristos ca Rege, după cum ne spune și titlul sărbătorii de astăzi. A doua este că astăzi e ultima duminică din anul liturgic. Următoarea duminică este prima duminică din Advent și începutul unui nou al liturgic. La sfârșitul unui an de cult adus Domnului, mințile noastre se îndreaptă spre sfârșitul tuturor lucrurilor, spre sfârșitul veacurilor. Lectura din Apocalips are să ne spună multe despre împărăția lui Cristos și despre sfârșitul veacurilor.

Lectura începe oferindu-ne trei noi titluri pentru Cristos: “Isus Cristos este martorul cel credincios, primul născut dintre cei morți și Domnul regilor pământului” (Apocalips 1,5). De aici vedem că Cristos nu este doar un rege, ci este regele regilor. El este “Domnul regilor pământului”. Împărăția lui Cristos este una care se extinde nu doar peste persoane și Biserică, ci și peste stat. Multe persoane cred astăzi că împărăția lui Cristos este ceva ce se întinde doar peste inimile celor ce vor să creadă. Aceasta înțeleg ei prin separarea dintre Biserică și stat. Dar nu este corect. Noi credem în separarea dintre Biserică și stat, dar nu în separarea dintre Dumnezeu și stat. Un stat nu trebuie să susțină una dintre religii în defavoarea alteia. Aceasta este libertatea religioasă. Dar statul trebuie să caute mereu să fie o unică națiune sub Dumnezeu.

Similar, există mulți creștini care stau departe de politică, numind-o un joc murdar nedemn de creștini. Acestor creștini li se reamintește astăzi că Cristos este “Domnul regilor pământului”. Cu alte cuvinte, Cristos este interesat și implicat în politică. Cristos nu poate să fie membrul unui partid politic sau al altuia, deoarece toate partidele politice îi dau socoteală Lui. Dar Cristos este interesat de cei care guvernează, de modul în care conduc, deoarece ei trebuie să fie instrumentele prin care Dumnezeu se îngrijește de poporul Său (Romani 13,1-7).

După unii lumea comerțului, a politicii, a spectacolelor și a divertismentului, sunt toate în mâna satanei. De aici creștinii care se închid în cochilia lor, preferând să blesteme întunericul în loc să aprindă o lumânare. “Al Domnului este pământul și plinirea lui; lumea și toți cei ce locuiesc în ea” (Psalmul 24,1). Să stăm deci drepți și să cucerim lumea pentru Cristos. Lumea îi aparține deja în principiu, oricum. Să fim proactivi în transformarea ordinii sociale, nu doar să reacționăm plângându-ne de cei care nu fac bine ce fac.

Celebrarea de astăzi ne amintește că Cristos ne-a făcut “o împărăție, preoți pentru Dumnezeu” (Apocalips 1,6). Slujirea Domnului include și spațiul politic și cel social. Un creștin care este mulțumit să rămână un creștin de cămăruță nu înțelege deplin ce înseamnă să fii creștin. Creștinii africani care ies pe străzi și fac din ziua de astăzi o zi de paradă fac bine. Sărbătoarea de astăzi spune răspicat că atât Cristos cât și mesajul Său trebuie să aibă un loc în viața socială și publică, nu doar în viața privată a credincioșilor. Împărăția lui Cristos este prezentă în această viață ca sămânța de muștar. Munca noastră de creștini constă în îngrijirea acestei semințe, ca să crească. Sămânța va ajunge la maturitate un copac în ale cărui crengi se vor refugia păsările la venirea lui Cristos în Ziua de Apoi. “Iată că vine pe nori și orice ochi îl va vedea, chiar și cei care l-au străpuns; și vor izbucni în plâns din cauza lui toate triburile pământului. Da. Amin” (Apocalips 1,7).

Cristos va veni ca rege să judece atât persoanele cât și popoarele. “Orice ochi îl va vedea, chiar și cei care l-au străpuns.” Aceasta se referă la persoane. “Și vor izbucni în plâns din cauza lui toate triburile pământului.” Aceasta se referă la popoare. Cuvântul “triburi” (phylê) înseamnă și “popoare” și “neamuri”. Fii patriot și adu-ți înapoi țara la Cristos. Votează cu înțelepciune. Contribuie la ideile care modelează națiunea și lumea de astăzi. Acesta este modul în care îi permitem lui Cristos să fie rege nu doar în inimile noastre, nu doar în bisericile noastre, ci și în națiunea noastră și în lumea noastră.

Ritul latin