Start > Ritul latin > “Rabbuni, vreau să-mi recapăt privirea”

“Rabbuni, vreau să-mi recapăt privirea”

27 October 2006
2,443 afișări

Autor: pr. Joseph Pellegrino
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXX-a de peste an (Anul B)

Isus trece pe lângă cerșetorul orb. Bartimeu poate să audă doar agitația din preajmă.

“Rabbuni, vreau să-mi recapăt privirea.”

Lumea noastră este plină de zgomot, de oameni care ne indică ce să spunem, ce să facem, ce să gândim. Unicul scop al existenței noastre a devenit neclar datorită presei agnostice ori chiar ateiste și consumerismului care a transformat materialismul într-o nouă idolatrie. Și muncim asemenea câinilor pentru mâncarea pe care apoi o consumăm în câteva secunde, pentru a ne întoarce din nou la lucru. Este aceasta viață?

“Rabbuni, vreau să-mi recapăt privirea.”

Isus trece pe lângă el. Nu este acum timpul pentru Bartimeu să ezite. Dacă nu profită de prezența Domnului în acest moment, va rămâne orb pentru totdeauna.

“Rabbuni, vreau să-mi recapăt privirea.”

Nu știm câte ocazii vom avea ca să răspundem prezenței Domnului. Uneori ușile pe care ni le deschide sunt deschise doar pentru scurt timp. Un tânăr se confruntă cu un impas pentru credința lui și își întreabă părinții ei cum de pot crede. Atunci și doar atunci aceștia au ocazia să ajute la maturizarea credinței fiului lor. Un vecin caută pe cineva cu care să vorbească. Atunci și doar atunci avem ocazia să îi transmitem acestuia iubirea lui Cristos. Soțul sau soția se simt descurajați. Celălalt trebuie să îi vină în ajutor acum, nu mai încolo. Domnul ne oferă multe ocazii în viață. Atâtea ocazii de care putem profita.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Bartimeu orbul strigă după Domnul folosind numele lui David. David este marele rege. David este unificatorul poporului evreu. David este cel care a promis o împărăție ce va dura pentru totdeauna. David este cel căruia i s-a spus că unul dintre urmașii lui va fi mai mare decât el, mai mare decât și-ar putea vreodată imagina.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Lumea a tânjit după Mântuitorul care ne-a fost dat. Isus Cristos este Cel care aduce ordine în haosul vieților noastre. El este Marele Rege, Regele Regilor. El este punctul central al istoriei omenirii. El este Fiul lui David și Cuvântul veșnic al Tatălui. Și El vine la noi.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Bartimeu își dă seama că se află în straturile de jos ale societății. Nimeni nu are ce să facă cu un cerșetor orb. Te încurcă doar. Acum, când Isus trece prin preajmă, Bartimeu începe să îi deranjeze pe oameni. “Taci Bartimeu. Ne faci de râs.” Dar pentru Isus nu este o cantitate neglijabilă, nici cineva de care să îți fie rușine. Isus îl vede, îl cheamă, i se face milă de el.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Oamenii vor să ne convingă că suntem numere. Vor să ne convingă că Dumnezeu este prea mare pentru noi, că noi în schimb suntem prea nesemnificativi. Dar nimeni nu este nesemnificativ pentru Dumnezeu. Isus ne vede pe fiecare dintre noi, ne iubește pe fiecare în parte. “Oare nu se vând două vrăbii pe un ban? Și nici una dintre ele nu cade pe pământ fără știrea Tatălui vostru. Vouă, însă, vă sunt numărate toate firele de păr de pe cap. Așadar nu vă temeți! Voi valorați mai mult decât multe vrăbii” (Matei 10,29-30). Societatea lui Bartimeu nu avea loc pentru orbi. Erau forțați să cerșească. Dar Isus l-a văzut pe Bartimeu, i-a văzut suferința și l-a vindecat. Societatea noastră nu are de asemenea loc pentru diferiți oameni, aflați în diferite circumstanțe. Pot să fie infectați cu boli teribile precum SIDA. Sau pot să moară de foame în Africa. Pot să fie bolnavi mental în America. Societatea noastră nu are loc pentru ei și nici noi nu avem loc unii de alții. Dar Isus ne vede. Suferă pentru fiecare dintre noi. Vine personal la fiecare pentru a ne vindeca. Ne cheamă. Să mergem la El.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Bartimeu își dă seama că doar Isus îl poate vindeca. El are credință în Domnul. Credința lui se bazează pe îndurarea lui Isus.

“Fiul lui David, îndură-te de mine!”

Unii dintre noi suferim datorită unor răni pe care ni le-am provocat singuri. Unii dintre noi suferim datorită modul în care ne-au tratat alții. Unii dintre noi suferim de boli pe care nu le-a provocat nimeni, ținând pur și simplu de persoana noastră. Avem probleme cu inima, sau poate cancer. Îngrijim o rudă bolnavă de diabet. Suntem copleșiți de probleme și ne întrebăm ce să mai facem. Isus trece pe lângă noi și spune: “Crezi în Mine.”

“El este preot în veci, după rânduiala lui Melchisedec.”

Tatăl veșnic l-a rânduit pe Fiul Său Isus să aibă grijă de poporul Său. El se roagă în fiecare zi la Tatăl Său pentru fiecare dintre noi mijlocește. Nu suntem nesemnificativi, pentru că Isus ne cunoaște și ne iubește și poartă nevoile noastre la Tatăl Său. El este preotul nostru în veci, asemenea lui Melchisedec. Nu avem nimic de ce să ne temem, niciodată.

“Strigați de bucurie pentru Iacov și strigați înaintea căpeteniei popoarelor, vestiți; lăudați și ziceți: Domnul iubește pe poporul Său.”

Dumnezeu ne iubește. Astăzi și în fiecare zi noi proclamăm înaintea lumii iubirea Sa. El are milă de noi. El ne-a dat darul vederii, darul de a vedea iubirea Sa în viețile noastre. Am fost binecuvântați. Ne alăturăm lui Bartimeu, care imediat după ce și-a recâștigat vederea l-a urmat pe Isus pe drumul spre Ierusalim. Trebuie să ne alăturăm lui Bartimeu în urmarea Domnului pe un nou drum al măreției, un drum al iubirii sacrificiale, un drum care duce la o Lume Nouă care este Împărăția lui Dumnezeu.

Ritul latin