Start > Ritul bizantin > Cel mai bogat este cel care dă mult

Cel mai bogat este cel care dă mult

3 November 2007
1,924 afișări

Autor: pr. Leonardo Sapienza
Traducere: pr. Angelo Pop
Copyright: L`Osservatore Romano
Duminica a V-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXII-a după Rusalii)

“In viața ta ai primit bunuri și Lazăr rele; acum el este consolat și tu ești în mijlocul torturilor“.

Avea dreptate Sf. Bernard: “Bogăția se adună cu pedeapsă, se conservă cu frământări, și se pierde cu durere”. Își dă seama de aceasta bogatul din Evanghelie , dar când aceasta este prea târziu!

Vă aduceți aminte? La școală vine mereu momentul în care trebuie “să ne prezentăm temele făcute” (Francois Mauriac). Atunci nu mai este timp pentru a remedia ceea ce am uitat sau pentru a corecta greșelile.

A-ți auzit cuvântul evangheliei. Este clară condamnarea pentru cei care trec prin viață distrați de plăceri, de bogății, de nepăsare. Dar vine momentul când se fac socotelile. Și atunci își dau seama că ar fi putut să-și folosească mai bine viața pentru a face binele, în loc să o ducă bine!

În mentalitatea curentă, imaginea bogatului este asociată în mod instinctiv la aceea a bucuriei, a fericirii. Nu ne gândim, că de multe ori, aceea poate să fie masca fericirii; parodia fericirii! Iar dedesubt este golul, plictiseala, tristețea cea mai profundă.

Să fim atenți să înțelegem până la capăt lecția Cuvântului lui Dumnezeu. Să învățăm să nu ne lipim inima de bogăție. Să învățăm să împărțim cu alții ceea ce avem: vom fi bogați de fericirea altora!

Să ne aducem aminte că : “Bogat este cel ce are mult. Mai bogat este cel care are nevoie de puțin. Dar cel mai bogat este cel care dă mult”. (Gerhard Tersteegen).

Cum spune Sf. Pavel: “Există mai multă bucurie în a da decât în a primi”. Figura bogatului imbuibat ne reamintește versetul Psalmului 49, care zice: “Când vezi că un om se îmbogățește nu te teme, nu-l invidia; când va muri, nu va lua nimic cu el”.

Gandhi comenta astfel această lecție: “Omul se distruge prin politica fără principii, plăcerea fără conștiință, bogăția fără muncă, înțelepciunea fără caracter, afacerile fără morală, religia fără credință, iubirea fără sacrificiu. Acestea sunt lucrurile care pot să ne distrugă”.

Ritul bizantin