Start > Ritul latin > Slujitorul cel inteligent

Slujitorul cel inteligent

20 September 2007
2,027 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXV-a de peste an (Anul C)

Un înger a apărut la o întâlnire dintr-o facultate și i-a spus decanului că a venit să îl răsplătească pentru anii dedicați cu atâta pasiune învățământului. L-a rugat să aleagă una dintre următoarele trei binecuvântări: bogăție infinită, faimă infinită sau înțelepciune infinită. Fără ezitare decanul a cerut înțelepciune infinită. “AI primit-o!”, i-a spus îngerul și a dispărut. Toți și-au întors capul spre decan care era acum înconjurat de o aură strălucitoare. În cele din urmă unul dintre profesori i-a șoptit: “Spune ceva”. Decanul s-a uitat la ei și le-a spus: “Ar fi trebuit să iau banii.”

Înțelepciunea, în sensul de a fi deștept sau subtil, după cum vedem în parabola de astăzi cu slujitorul necinstit, nu este un scop în sine. Cineva poate să fie inteligent și să își folosească inteligența pentru a face lucruri rele. Și teroriștii pot să fie foarte deștepți, dar cu toate acestea se folosesc de creier pentru a aduce tristețe în lume. Parabola de astăzi ne provoacă să fim inteligenți în căutarea Împărăției lui Dumnezeu așa după cum oamenii fără credință sunt inteligenți în căutarea atingerii scopurilor și ambițiilor lor egoiste. Isus se folosește de exemplul unui administrator inteligent pentru a ne învăța despre nevoia de a fi inteligenți în slujirea Domnului. Suntem provocați să imităm înțelepciunea administratorului și nu necistea lui. “Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinstit pentru că a lucrat cu înțelepciune” (Luca 16,8).

De ce stăpânul care s-a hotărât să îl dea afară pe slujitor acum îl laudă? Probabil slujitorul a condus afacerea stăpânului cu plictis, rutinat și fără viață, creativitate și imaginație. Drept urmare afacerea a decăzut, astfel că stăpânul s-a hotărât să îl dea afară: “Dă cont de administrația ta, căci de acum nu mai poți fi administrator” (v. 2). Administratorul este în pericol să fie dat afară. Știe cât de gravă este situația. Știe cât de neajutorat este. Își spune în sinea lui: “Ce voi face, pentru că stăpânul îmi ia administrația? Să sap, nu pot; să cerșesc, mi-e rușine” (v. 3). Știe că este într-o situație foarte dificilă. Se gândește el ce să facă și în cele din urmă vine cu un plan pentru a-și asigura viitorul. Stăpânul l-a lăudat: dacă ar fi gândit la fel de inteligent și când conducea zi de zi afacerea ar fi transformat-o cu siguranță într-un succes, și nu într-un eșec.

Parabola ne provoacă deci să fim administratori inteligenți. Eu un administrator?, veți spune. Da, sunteți chemați să fiți administratori. Dumnezeu v-a încredințat întreaga Sa Creație, pe care sunteți chemați să o administrați. Isus Cristos ne-a încredințat în plus Împărăția lui Dumnezeu – împărăția iubirii, dreptății și păcii – tot spre administrare. Pacea și armonia lumii, înnoirea tuturor lucrurilor în Cristos, sunt treburi care ne privesc pe toți, individual și colectiv. Sarcina noastră de creștini, slujitori hirotoniți și nehirotoniți deopotrivă, este să aducem Împărăția lui Dumnezeu pe pământ începând de la noi. Am primit resursele necesare pentru a face aceasta. Am fost dotați cu adevărul credinței, am fost întăriți de Duhul Sfânt care sălășluiește în inimile noastre, ni s-a dat timpul existenței. Mai devreme sau mai târziu vom fi chemați de Stăpân să dăm bilanțul investițiilor făcute și despre administrația resurselor încredințate nouă.

Evenimentele din lumea noastră ne arată că trăim timpuri dificile, precare, ca slujitorul din parabolă. Acesta a fost conștient de situație și a găsit totuși o soluție. De ce oare noi ne tot mințim că suntem în siguranță și că nimic nu ni se poate întâmpla? Nu trebuie să așteptăm, ca sluga necinstită, să vină ultima clipă pentru a găsi soluția inteligentă pentru problemele ce privesc eternitatea noastră. De ce să nu fim deștepți acum? Administratorul din parabolă a înțeles doar la sfârșit importanța prieteniei cu asociații în afaceri. Noi ar trebui de acum să investim resursele temporale și spirituale pentru a fi siguri că vom câștiga singurul lucru care contează: Împărăția lui Dumnezeu.

Ritul latin