Start > Ritul latin > A construi viitorul pe care nu îl vom vedea

A construi viitorul pe care nu îl vom vedea

16 August 2007
1,620 afișări

Autor: pr. Lucian Păuleț
Copyright: Pastoratie.ro
Duminica a XIX-a de peste an (Anul C)

Lectura a doua ne vorbește despre Abraham și Sara care au plecat la drum fără să știe unde merg. Datorită credinței, Abraham căuta “o cetate cu temelii solide” iar Sara aștepta nepoții pe care nu avea să îi vadă. Pe scurt, lui Abraham și Sarei li s-a cerut să aibă suficientă credință pentru a spera într-un viitor de care ei nu se vor bucura, pentru a răspândi o speranță pe care ei nu o vor vedea împlinită în viața lor și să împartă o dragoste care nu le va fi răsplătită imediat. Li s-a cerut încredere în Dumnezeu la fiecare cotitură din viața lor. Li s-a cerut credință și nu fatalism.

Fatalismul ne oprește la realitatea de aici și acum. Credința, dimpotrivă, privește la viitor, în ciuda realității de aici și acum. Credința ne face să îi învățăm pe copii adevărurile creștine, fără să știm ce se va alege de acei copii. Credința ne face să predicăm fără a ști dacă cineva ne va asculta și când vor rodi cuvintele noastre (E valabil și pentru laici). Credința ne face să sperăm că, deși nu știm când va fi timpul recoltei, va fi totuși o recoltă.

Fiecare își amintește de un profesor care l-a inițiat în tainele științei și care l-a învățat să fie om. Și nu a reușit să îi mulțumească pentru aceasta. (Vezi, de exemplu, ce au scris elevii recent despre Prof. Mărtinuș.) Profesorii ne-au învățat fără să știe ce va fi cu noi în viitor, dar cu încredere în acel viitor.

Fatalismul ne ucide. Avem nevoie de o credință mare pentru a privi la un viitor îndepărtat, pentru a plănui proiecte care nu se vor realiza într-un viitor apropiat. Un educator îmi spunea cândva: “Unui profesor bun trebuie să îi placă să sădească sămânța, chiar daca nu va fi acolo să culeagă roadele”. Multe alte meserii și vocații recer aceeași atitudine, inclusiv vocația de mamă, tată sau preot.

Am cunoscut un bărbat în vârstă de 80 de ani care a plantat niște pomi în livada sa. El nu avea să guste din fructele acelor pomi, totuși i-a plantat.

Unora dintre noi le este greu să înțeleagă acest lucru. Crescuți într-un timp în care satisfacerea apare imediat, capabili să avem multe lucruri aproape imediat, noi suntem prinși ca într-un cârlig în realitatea de aici și acum. Nu ne gândim la viitorul îndepărtat, ci mai degrabă la satisfacerea imediată. Vrem ca ceea ce facem să ne aducă roade imediat. De aceea au succes emisiunile de la televiziune la care oamenii câștigă sume mari pe loc. Aceste emisiuni promit recompense fără efort pe termen lung.

Sfânta Scriptură ne învață altceva. Ne vorbește despre credința în viitor, pe termen lung. Scriptura ne învață că a crește copii în aceste timpuri nesigure și periculoase este un act de credință; a crea frumusețe în timpuri de vulgaritate este un act de credință; a merge la biserică, când toți ceilalți nu mai cred, este un act de credință; a învăța pe alții, a conduce, a trăi o viață morală în timpuri cinice sunt acte de credință; a te ruga pentru copii și nepoții tăi, în timpuri în care părinții și bunicii nu mai sunt ascultați, este un act de credință; a aprecia valorile și a trăi conform lor, într-o epocă fără valori, sunt acte de credință.

Prin toate aceste acte noi plantăm o sămânță pentru viitor. Deși bătrân, Abraham a devenit tatăl multor popoare iar Sara și-a legănat copilul pe genunchi. La fel și noi însămânțăm credință, speranță și iubire pentru ziua de mâine. Chiar dacă nu vom prinde ziua de mâine, fără îndoială, Dumnezeu o va face rodnică.

Cred că motivul pentru care s-a convertit tâlharul din dreapta crucii lui Isus a fost că părinții lui s-au rugat pentru el fără încetare. Ei nu știau că fiul lor se va converti. Știau doar că era un păcătos și că ducea o viață de fărădelegi. Cu toate acestea, privind la viitorul nescris încă, ei au avut credință. Într-o zi vor avea să afle că s-a convertit.

Așadar prindeți curaj din lectura a doua de azi. Orice suferință aveți, orice nedreptate îndurați, oricât de gol sau lipsit de speranță pare viitorul, aveți credință în Dumnezeu, ca Abraham și Sara. Rămâneți credincioși când e greu să fiți așa, fideli când sunteți luați în râs pentru aceasta. Construiți viitorul prin compasiunea voastră, fidelitatea și rugăciunile voastre. Amintiți-vă că suntem doar instrumente în mâna lui Dumnezeu, slujitori ai voinței sale și co-creatori în împărăția sa. Dumnezeu le conduce pe toate.

Închei cu o impresionantă rugăciune a cardinalului John Henry Newman:

“Dumnezeu m-a creat ca să împlinesc o slujire anume. Mi-a încredințat să fac ceva ce nu a mai dat nimănui. Am o misiune.

Sunt o verigă într-un lanț, o punte de legătură între persoane. Nu m-a creat pentru nimic. Voi face lucrarea sa; voi fi un înger de pace, un predicator al adevărului acolo unde sunt…

De aceea voi avea încredere în el. Orice sunt, nu pot fi aruncat afară. Dacă sunt bolnav, boala mea s-ar putea să-i slujească lui; îndoielile mele s-ar putea să-i slujească lui. Dacă sunt în suferință, durerea mea s-ar putea să-i slujească lui.

El nu face nimic în zadar. El știe ce face. S-ar putea să-mi ia prietenii, s-ar putea să mă arunce printre străini, s-ar putea să mă facă să mă simt singur, să-mi scadă curajul, sa-mi ascundă viitorul de mine. Totuși, el știe ce face.”

Aveți credință în Dumnezeu, mângâierea noastră.

Prelucrare după William Bausch “The Word in and out of Season”

Ritul latin