Start > Ritul latin > Războiul sfânt după Isus

Războiul sfânt după Isus

16 August 2007
1,531 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XX-a de peste an (Anul C)

Noul mileniu a fost martor și continuă să fie martor la numeroase violențe. Cu greu trece o zi fără să auzim vești triste despre agresiuni violente, despre brutalitatea dezlănțuită împotriva unor inocenți, undeva în lume. Ca și cum nu ar fi îndeajuns de rea situația, făptașii acestor acte violente încearcă să își justifice actele pretinzând că duc un război sfânt în numele lui Dumnezeu. Să ne gândim la cruciați, la Orientul Mijlociu, la Irlanda, la Bosnia, la Taliban. Lecturile de astăzi cheamă într-adevăr la un război, dar nu la un război împotriva altor oameni ci împotriva păcatului, împotriva răului, împotriva diavolului. Să ascultăm aceste cuvinte ale lui Isus:

“Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Nicidecum, vă spun, ci dezbinare. Căci de acum înainte cinci dintr-o casă vor fi dezbinați: trei împotriva a doi și doi împotriva a trei. Vor fi dezbinați tatăl împotriva fiului și fiul împotriva tatălui; mama împotriva fiicei și fiica împotriva mamei; soacra împotriva nurorii și nora împotriva soacrei” (Luca 12,51-53)

Bibliștii ne spun că aici Isus nu vorbește despre scopul ci despre inevitabilele consecințe ale venirii Lui. Isus a venit să reveleze cine sunt adevărații fii și fiice ale lui Dumnezeu – cei care ascultă cuvântul Său – și cine sunt copiii acestei lumi, care se opun învățăturii Lui. Astfel omenirea se împarte în două tabere: o tabără dumnezeiască și o tabără nedumnezeiască. Între aceste două tabere există un conflict perpetuu, o stare de război, una dorind să ridice lumea la Dumnezeu iar cealaltă să o tragă în jos în iad. Aceste două tabere nu există în părți diferite ale lumii. Ele trăiesc împreună, în aceleași zone, în aceleași vecinătăți, chiar sub același acoperiș; mai mult, forțele bune și forțele rele coexistă în una și aceeași persoană. Războiul sfânt la care ne cheamă Cristos este, de aceea, nu unul împotriva oamenilor de o anumită naționalitate, cultură, crez sau ideologie, ci un război în care trebuie să identificăm forțele răului în propria persoană și în persoanele dragi nouă (tată, fiu, mamă, fiică, soacră, noră) și apoi să luptăm împotriva acestor forțe.

Care sunt unele dintre aceste forțe rele împotriva cărora trebuie să ducem un război? De ce să nu începem cu cele șapte vicii capitale: trufia (complexul de superioritate), avariția (căutarea prosperității materiale în dauna sufletului), necurăția (abuzul sexual asupra minorilor, pornografia, tratarea femeilor ca obiecte de plăcere), mânia (dușmănia, înverșunarea, ura), lăcomia (mâncatul și băutul excesive), invidia (disprețul, rivalitatea), lenea (căutarea succesului fără a munci pentru el). La acestea putem să adăugăm mama tuturor relelor: nedreptatea. Dacă declarăm război împotriva acestora atunci ducem războiul sfânt.

Dacă suntem în război atunci trebuie să ne pregătim să înfruntăm greutăți. Inamicul luptă împotriva noastră și s-ar putea să fim răniți sau să trecem prin perioade grele. Ieremia, în prima lectură, luptă războiul sfânt împotriva profeților falși care profețeau doar ceea ce regele și cei de lângă el doreau să audă. Dar Ieremia ținea partea adevărului. Și cum a sfârșit? În noroi. Dar Dumnezeu a trimis un străin, un etiopian, să vină să îl salveze. Dumnezeu nu își abandonează niciodată poporul Său. Isus, conducătorul nostru în războiul sfânt al lui Dumnezeu, nu a scăpat de suferință și de moartea pe cruce. Dar în a treia zi Dumnezeu l-a înviat la viața victoriei. Dumnezeu nu îi abandonează pe ai Lui. Nu ne va abandona dacă luptăm războiul Lui sfânt – războiul împotriva răului din noi și din lume.

Cu acest gând că Dumnezeu nu ne lasă singuri, autorul Epistolei către Evrei ne încurajează în a doua lectură să nu ne pierdem elanul. Încheiem atunci cu acest sfat: “Gândiți-vă, deci, la Cel care a îndurat o împotrivire atât de mare din partea păcătoșilor, ca nu cumva să vă lăsați descurajați și obosiți în sufletele voastre. Luptând contra păcatului, voi nu v-ați împotrivit încă până la sânge” (Evrei 12,3-4).

Ritul latin