Start > Ritul bizantin > Cauzele bolilor noastre

Cauzele bolilor noastre

5 July 2007
2,145 afișări

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VI-a după Rusalii

De la primele capitole ale Cărții Genezei, cu povestea Creației și a căderii în păcat a omenirii, știm că sursa oricărei boli este păcatul, neascultarea față de Dumnezeu. În mare parte, desigur, bolile noastre nu sunt consecința păcatelor noastre personale, ci mai degrabă consecința păcatelor inconștiente, a păcatelor care sunt peste tot în jurul nostru în lume și la care suntem supuși. Știința modernă, de exemplu, ne spune că multe boli sunt rezultatul bacteriilor care vin din jurul nostru și atacă o slăbiciune în organismele noastre. O astfel de slăbiciune poate fi moștenită genetic. Sau poate acea slăbiciune s-a dezvoltat la o vârstă mai înaintată când organismele noastre au început să îmbătrânească. Uneori în asemenea cazuri medicamentele sau chiar operațiile chirurgicale pot să ne aducă alinare.

Pe de altă parte, unele slăbiciuni pot fi rezultatul supraalimentației sau al unei diete nesănătoase, sau al consumului de alcool sau alte droguri, ori poate al lipsei activității fizice. De asemenea o astfel de slăbiciune poate fi rezultatul unei stări mintale. Știm bine de exemplu că o persoană se poate însănătoși mai repede decât alta. Acesta este rezultatul puterii voinței, al sentimentului că mai avem ceva de făcut, că mai avem pentru ce trăi, că avem încă un scop în viață. “Nu pot fi bolnav acum, nu am timp”. Se știe bine că starea noastră mintală controlează starea noastră fizică, și cunoaștem cu toții cazuri de ipohondrie.

În Evanghelia de astăzi de la Matei, capitolul 9, cauza bolii bărbatului nu este în mod evident vreo bacterie, vârsta înaintată sau o stare mintală proastă, ci păcatele neiertate. Domnul nostru îi spune omului: “Păcatele îți sunt iertate”, și omul este vindecat. Trebuie să spunem că pentru multe boli, atât fizice cât și mintale, cauza în societatea noastră modernă este exact aceeași ca în acest caz – păcatele personale , deoarece păcatele neiertate sunt extrem de des întâlnite. Și ele nu sunt iertate pentru că nu sunt mărturisite, nu sunt spuse niciodată înaintea unui confesor, și prin urmare nu se cere niciodată iertare pentru ele.

Putem spune cu adevărat că Sacramentul Spovezii este un barometru spiritual care ne arată starea oricărei societăți. În rândul protestanților spovada nu există, deși sunt protestanți care îi cer iertare lui Dumnezeu și unii de la alții. În societățile catolice apusene nu se mai apelează la spovadă, și chiar și în societățile răsăritene mulți creștini merg poate cel mult o dată pe an la spovadă, și drept urmare se și împărtășesc foarte rar.

Sacramentul Spovezii este un barometru spiritual deoarece pentru ca să aibă loc spovada, avem nevoie de umilință, umilința de a merge înaintea lui Dumnezeu în fața unui martor și a ne mărturisi lui Dumnezeu păcatele noastre. Dar dacă nu mergem la spovadă, să nu așteptăm vindecarea divină care este necesară în viețile noastre. Dacă suntem credincioși adevărați, atunci trebuie să mergem la Cristos ca să fim vindecați de El prin Sacramentele pe care ni le-a dat în Trupul Său, Biserica Sa. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ritul bizantin