Start > Ritul latin > Cum să iubim un Isus absent

Cum să iubim un Isus absent

29 April 2007
1,731 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VI-a după Paște (Anul C)

În Africa, tinerele fete care se consacră lui Dumnezeu în călugărie se îmbracă asemenea mireselor pentru nuntă și cântă cântece de dragoste pentru Isus. După câțiva ani de la o astfel de ceremonie, o tânără călugăriță, care avusese o perioadă grea în misiunile primite, întoarsă la mănăstire a întrebat-o pe Maica Superioară: “Este adevărat că suntem soțiile lui Cristos?” “Da, este adevărat, fiica mea”, i-a răspuns Superioara. “De ce întrebi?” “Păi…”, rosti încet călugărița. “De cinci ani de când am depus voturile nu am simțit nimic!”

Sărmana călugăriță, poate că nu a simțit nimic, dar a rămas pe drumul cel bun în înțelegerea relației dintre Isus și cei care îl urmează printr-o iubire profundă. Când Isus vorbește în Evanghelia de astăzi despre cei care îl iubesc, El se referă la discipolii Săi. Pentru Isus, “cine mă iubește” este doar un alt mod de a spune “discipolul Meu”, sau “cei care cred în Mine”, ori mai simplu “creștini”. Relația dintre creștin și Cristos este în esență o relație de iubire. De aceea spunea Isus la Ioan 15,15: “Nu vă mai numesc servitori [...] însă v-am numit pe voi prieteni”. Și totuși mulți dintre noi ne simțim mai confortabil slujindu-l pe Isus ca pe un șef, în loc să avem cu El o relație de prietenie. Aceasta pentru că există o limită la ceea ce un șef îți poate cere. Nu există însă vreo limită atunci când este vorba de prietenie, de o relație profundă de iubire.

Știm că atunci când două persoane se iubesc, ele doresc să fie împreună. Dar Isus nu este fizic prezent. Nu putem să îl vedem cu ochii sau să îl atingem cu mâna. Această dilemă o vedem în tulburarea tinerei călugărițe. Cum poți să iubești un Isus absent? Ne răspunde Evanghelia de astăzi, care tratează tocmai această temă. Isus își pregătește discipolii, adică pe cei care îl iubesc, pentru plecarea Sa din această lume și le arată cum pot să își mențină vie iubirea chiar și în lipsa prezenței Lui fizice: “Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul Meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el” (Ioan 14,23). Dacă îl iubim pe Isus (1) Ținem cuvântul Lui. Urmăm învățătura Lui. (2) Aceasta va “activa” iubirea specială a lui Dumnezeu pentru noi; și (3) Isus și Tatăl Său vor veni și vor locui permanent cu noi. În acest fel, vidul lăsat de absența fizică a lui Isus va fi umplut cu prezența divină care este reală, ba chiar mai reală decât prezența fizică. Sarcina noastră în acest întreg proces este să ne concentrăm pe respectarea cuvântului lui Cristos.

Dar cum să ne asigurăm că știm implicațiile și semnificația cuvântului lui Cristos în contextul realităților mereu schimbătoare și tot mai complexe ale vieții moderne? Cum putem fi siguri ce și cum ar face Isus dacă ar fi prezent în situațiile concrete în care ne aflăm noi? Isus a prevăzut această dificultate și a dat o soluție. “Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu” (Ioan 14,26). Este rezolvată problema? Nu într-o lume în care sunt mii de creștini, toți “plini de Duhul Sfânt”, și care vin cu răspunsuri diferite la aceleași întrebări. Oare se contrazice singur Duhul Sfânt? Să reținem că Isus nu spune “te va învăța” ci “vă va învăța”! Pluralul este esențial, indicând comunitatea credincioșilor, adică Biserica. Desigur, Duhul Sfânt ne este dat individual, dar este dat în principal Bisericii și, prin Biserică, nouă ca indivizi, adică celor care suntem membrii Bisericii.

Vedem aceasta în prima lectură, unde neînțelegerile dintre creștini sunt rezolvate prin dialog și prin discernământul comunității, deci nu prin consultarea în privat, de către fiecare, a Duhului Sfânt. La sfârșit se ajunge la o decizie care începe cu “Duhul Sfânt și noi am hotărât să…” (Fapte 15,28). Cuvântul lui Cristos continuă să trăiască și să răsune în cuvântul Duhului Sfânt vorbit prin Biserică. Zilele dintre Înălțarea lui Isus la Cer și Rusalii sunt zile speciale de rugăciune pentru toți creștinii, după cum au fost și pentru primii discipoli ai lui Isus. Anul acesta să ne rugăm în special pentru darul unității Bisericii, pentru ca împreună să discernem ceea ce Duhul spune astăzi Bisericii, dând astfel mărturie unită despre cuvântul de viață dătător al lui Cristos.

Ritul latin