Start > Ritul latin > Păstorul cel bun!

Păstorul cel bun!

27 April 2007
2,098 afișări

Autor: pr. Cristinel Farcaș
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a IV-a după Paște (Anul C)

“Nu vă atingeți prea mult de idoli, ca să nu vă rămână pe mâini puțin din poleiala lor” sunt cuvinte spuse de Gustave Flaubert! La o primă lectură, aceste cuvinte pot părea banale sau chiar cu o ușoară tentă negativă, însă dacă sunt aplicate într-un context eliberat de prejudecăți, atunci sensul lor se schimbă. Cum am putea să înțelegem noi, oamenii de astăzi, ce vor să spună cuvintele “Păstorul cel bun” dacă ne-am “eliberat” de mult de adevăratul context în care ele au apărut? Să fie vorba doar de o problemă de context?! Mai există astăzi, păstori și turme? Mai poate creștinul “modern” să nu fie “jignit” atunci când se știe membru al unei “turme”? Cât de relative pot fi înțelesurile unor afirmații atunci când ele sunt percepute doar superficial!

Dacă ar fi să luăm în considerare toate dificultățile pe care turma lui Cristos le-a întâlnit de-a lungul celor aproximativ 2000 de ani de existență, am putea observa cu ușurință că ea a supraviețuit doar pentru că a fost susținută întotdeauna de Dumnezeu. O veche legendă povestește despre o regină care era condamnată la moarte. Înainte cu o oră de a muri a început să citească dintr-o carte pe care o prețuia într-un mod deosebit. Atunci când călăul a anunțat-o că a sosit momentul execuției, ea s-a ridicat cu demnitate în picioare, a pus un semn de carte la pagina la care ajunsese, a închis cartea și a plecat spre locul execuției. După câțiva ani, fiica reginei a găsit cartea și a continuat să citească mai departe de semnul lăsat de mama sa. Imediat după ce a terminat de citit cartea a poruncit tuturor servitorilor să împodobească toate sălile palatului pentru că dorea să-și invite supușii la sărbătoare. Pe invitațiile pe care le-a expediat tuturor a scris: “A fost doar o scurtă întrerupere, însă viața regatului trebuie să continue!” La fel se întâmplă cu inițiativele Bisericii care, uneori, par să eșueze însă există mereu cineva care “reînnoadă firul”.

Cine este păstorul? Conform Evangheliei, este cel care își cunoaște turma, este cel care nu lasă ca cineva să fie răpit din mâna lui atunci când se apropie primejdia, dar, mai ales, este cel care nu lasă pe nimeni să piară. De ce păstorul este bun? Pentru că își iubește turma!

Deseori oamenii spun: “Avem nevoie de preoți buni!”, însă dacă ar fi să analizăm ce înseamnă “bun” într-o lume secularizată, ne îndepărtăm de sensul bunătății despre care vorbește Cristos. Lumea are nevoie de “păstori” într-adevăr “buni”!

Ne plângem uneori de provocările cu care societatea întâmpină misiunea păstorilor. Cristos nu a trăit într-un context cu totul diferit de cel al societății de astăzi! Mentalitățile progresiste, mereu vulnerabile și în mișcare, negarea tradiției și derâderea adevăratelor valori umane împreună cu refuzul vădit al moralei creștine sunt câteva din elementele care fac obiectul cunoașterii turmei, așa cum și Cristos o cunoaște.

“Mâna puternică” a preotului nu trebuie să lase ca cineva să fie răpit atunci când se apropie primejdia! În cuvântul lui Dumnezeu pe care îl predică și în sacramentele pe care preotul le celebrează rezidă o forță nebănuită care dau siguranța intervenției divine. Indiferent care ar fi primejdiile și indiferent cât de slab sau de nemotivat ar fi poporul încredințat spre păstorire, descurajarea nu este soluția unui om al lui Dumnezeu, care nu este altceva decât un simplu instrument în mâinile Domnului. Dacă Paul și Barnaba, în ciuda intereselor nobilimii păgâne din Antiohia Pisidiei, s-ar fi lăsat pradă descurajării și nu ar mai fi continuat misiunea pe care Domnul le-o încredințase, cu siguranță “Cuvântul Domnului” nu s-ar mai fi răspândit în tot ținutul acela. Însă, în prima lectură de astăzi mai este o frază de al cărei adevăr nu ar trebui să ne îndoim niciodată: “Și câți erau pregătiți de Dumnezeu, …, au crezut” (cf. Fap 13, 48b).

Păstor mai este acela care nu lasă pe nimeni din poporul pe care Dumnezeu i l-a încredințat să piară. Joseph G. Donders, preot american care a activat timp îndelungat ca și capelan al studenților la Nairobi, într-una din predicile sale vorbește despre un fapt real petrecut în viața sa: “În urmă cu 40 de ani eram un băiețel foarte slab și neastâmpărat. Deseori mergeam să slujesc ca ministrant la Liturghie iar uneori cântam în corul de la biserică. Într-una din zile am plecat într-o excursie la pădure cu câțiva copii de la biserică. În pădurea aceea era și un iaz. În timp ce ne jucam eu m-am așezat pe trunchiul unui copac deasupra apei. Din neatenție am alunecat în apă și din cauza nedumeririi mele am uitat să mai înot. În timp ce mă scufundam am văzut în jurul meu multe bule de aer. M-am speriat și atunci am început să dau din mâini iar în cele din urmă am ieșit la suprafață. Însă, nu am reușit să rămân deasupra apei și am început să mă scufund din nou. De data aceasta bulele de aer erau mai mari. Cu ultimele puteri am ieșit iar la suprafață însă când eram pe punctul de a mă scufunda a treia oară, preotul care venise cu noi în excursie a observat ce se întâmpla cu mine. A sărit imediat în apă și m-a scos la mal. Leșinasem și toți au crezut că am murit. După puțin timp mi-am revenit și imediat am devenit eroul prietenilor mei cu care eram în excursie”.

În timpul vieții publice Isus a salvat câțiva oameni din brațele morții: tânărul din Naim, fiica sutașului roman, Lazăr și alții. Însă pe toți ne-a mântuit de moartea cea veșnică. Prin învierea sa a nimicit puterea morții și a dat lumii și vieții o nouă strălucire deschizând porțile vieții veșnice fiecărui om în parte. Cristos este poarta staulului prin care intră turma răscumpărată. Poate oare Păstorul cel Bun să piardă vreuna din oile sale?! Imagine a păstorului Cristos, preoții veghează asupra vieții de har a poporului răscumpărat prin sângele mielului jertfit care “Va fi păstorul lor, ca să-i conducă la izvoarele apelor vieții” (Ap 7, 17).

“Nu a lăsat pe nimeni să se piardă” (cf. In 10, 27-30) este chemarea pe care Cristos o dă fiecărui păstor în parte. Nu este oare această grijă rezonanța bunătății ce izvorăște din iubire? Atunci când păstorul își iubește cu adevărat turma este capabil de orice sacrificiu așa cum a făcut Cristos “care iubindu-i pe ai săi, i-a iubit până la sfârșit”. Oare, orice păstor în parte nu este cumva chemat să imite ceea ce Cristos este: Preot, Altar și Miel de jertfă?

Cu toate acestea și preotul-păstor face parte din turma pe care Cristos a răscumpărat-o, acea turmă care ascultă glasul Lui și îl urmează. Păstorii buni caută să fie cât mai asemănători cu Păstorul cel Bun și, parafrazându-l pe Flaubert, am putea spune că stând cât mai aproape de Cristos, atingându-l, nu ne va fi teamă ba din contră am fi fericiți ca pe “mâinile” noastre, în viața noastră să rămână măcar puțin din dumnezeirea Lui.

Ritul latin