Start > Ritul latin > Slujitori nedemni

Slujitori nedemni

31 January 2007
2,213 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a V-a de peste an (Anul C)

Într-o anumită biserică era în cor un bărbat care nu cânta foarte bine. Dirijorul corului i-a sugerat să se retragă, dar alții credeau că dacă i s-ar mai acorda ceva timp va reuși să cânte mai bine. Atunci dirijorul s-a dus la paroh și i s-a plâns: “Sau îl dați afară pe acel om din cor sau îmi dau eu demisia”. Parohul s-a dus la bărbat și i-a spus: “Poate că ar fi bine să plecați din cor.” “De ce să plec?”, a întrebat acesta. “Ei bine”, i-a spus parohul, “patru sau cinci oameni mi-au spus că nu știți să cântați.” Bărbatul i-a răspuns: “Asta nu este nimic pe lângă cei patruzeci sau cincizeci de oameni care mi-au spus că nu știți să predicați!” Lecturile de astăzi ne arată cum Dumnezeu se poate folosi de cei mai neașteptați oameni pentru a-și îndeplini planurile lui divine.

Prima lectură este despre chemarea lui Isaia, a doua despre chemarea lui Paul, iar Evanghelia despre chemarea lui Petru și a celor care erau împreună cu el. Cum s-au simțit acești oameni când și-au dat seama că se află în prezența lui Dumnezeu? Cu toții s-au simțit nedemni de Dumnezeu. Isaia a spus: “Vai mie, că sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate și locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate” (Isaia 6,5). Paul s-a simțit nedemn să fie numit apostol, deoarece el însuși a persecutat Biserica lui Dumnezeu (cf. 1Corinteni 15,9). Iar Petru a căzut jos la picioarele lui Isus și i-a spus: “Îndepărtează-te de mine, Doamne, căci sunt un om păcătos” (Luca 15,8). Când cineva simte despre sine că nu este demn ar putea să fie un semn că acel suflet l-a văzut pe Dumnezeu. De aceea se spune că umilința este prima și cea mai importantă virtute a unei spiritualități autentice. Când însă cineva se crede demn de ceva și competent în toate, ca să nu mai spunem când se crede dreptul drepților și superior moral altora, atunci este foarte probabil că acel suflet nu l-a văzut și nici nu îl cunoaște pe Dumnezeu.

Când sufletul își mărturisește păcătoșenia și micimea în fața lui Dumnezeu, Dumnezeu vine și absolvă păcătosul și îl face slujitor demn al Său. În cazul lui Isaia, unii dintre serafimi i-a atins buzele cu un cărbune aprins luat din altarul templului și i-a spus: “Iată s-a atins de buzele tale și va șterge toate păcatele tale, și fărădelegile tale le va curăți” (v. 7). În cazul lui Simon Petru, Isus i-a spus: “Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni” (v. 10). Vedem că potrivirea lor pentru lucrarea lui Dumnezeu nu vine de la ei, ci chiar de la Dumnezeu. Nu este vorba de vreo realizare personală a lor, ci de harul lui Dumnezeu. De aceea a spus Paul: “Prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt” (v. 10).

Pe lângă sentimentul acesta de a fi nedemn pentru o anumită misiune, există o altă calitate pe care o au în comun cei trei oameni chemați în lecturile de astăzi să participe la opera lui Dumnezeu, iar aceasta este disponibilitatea față de voința lui Dumnezeu, disponibilitatea de a-i urma îndrumările. Imediat ce Isaia aude vocea Domnului întrebând: “Pe cine îl voi trimite și cine va merge pentru Noi?”, răspunde: “Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (v. 8). În cazul lui Petru și al celor ce erau cu el, ni se spune că “părăsind toate, l-au urmat pe El” (v. 11), fără să se mai uite înapoi. Paul la rândul lui s-a dedicat cu mult zel lucrării lui Dumnezeu, dar se grăbește să sublinieze: “dar nu eu (am lucrat), ci harul lui Dumnezeu care este cu mine”. A ne simți nedemni și incompetenți nu ne face automat oameni cu care Dumnezeu poate lucra. Este evident nevoie să adăugăm disponibilitatea de a merge unde ne cere Domnul, de a face voia Lui.

Atunci facem după cum ne spune Domnul, putem ajunge la rezultate dincolo de orice așteptări. Așa i s-a întâmplat lui Petru, cu pescuirea sa miraculoasă. El și cei care erau împreună cu el se chinuiseră toată noaptea fără să prindă ceva. Se bazaseră pe competența lor de pescari cu experiență și au aruncat plasele așa cum știau ei că se face. Rezultatul? Nimic. Dar când au urmat sfaturile date de Domnul – care, omenește vorbind, nu aveau nici o logică, o știe orice pescar – rezultatul a fost un succes incredibil.

Astăzi, ca întotdeauna, Domnul continuă să întrebe: “Pe cine îl voi trimite și cine va merge pentru Noi?” Domnul are încă nevoie de mesageri, de bărbați și de femei care, asemenea lui Isaia, să proclame Vestea cea Bună a iubirii lui Dumnezeu în templu, sau care, ca Paul, să o proclame în ținuturi străine până la capătul pământului, sau care, ca Petru, să vorbească pentru Dumnezeu la locul lor de muncă, să își aducă colegii de serviciu la cunoașterea și urmarea lui Cristos. Dacă ne simțim nedemni și incompetenți pentru a lucra pentru Dumnezeu, să ne amintim că doar oamenii care se simt astfel vor fi folosiți de El. Tot ce rămâne este să ne asumăm riscul și să spunem: “Iată-mă, trimite-mă pe mine!” Domnul însuși va avea grijă să fim potriviți misiunii pe care o dorește pentru noi, așa cum s-a îngrijit de Isaia, de Paul și de Petru.

Ritul latin